Wyprodukowali białko z grzyba. Z tego w przyszłości będziemy ubijać białka?
Naukowcy szukają alternatywnych metod pozyskiwania białka kurzego. Z pomocą przyszły im grzyby.
Jeszcze niedawno weganie musieli zastępować jajka siemieniem lnianym czy wodą po ciecierzycy w puszce, czyli tzw. aquafabą. Na szczęście rynek trochę się zmienia, a naukowcy pracują nad nowymi, alternatywnymi i wegańskimi formami jajek.
Podobne
- Nie, nie jem mięsa, bo mi nie smakuje, dlatego zostawcie mój stek z tofu w spokoju
- Wegańskie dania obowiązkowo w każdej restauracji? Projekt trafił do Komisji Europejskiej
- Ekologiczna skóra z grzybów? Niedługo będziemy robili z niej nie tylko torebki
- Blogi, które warto odwiedzić, by Veganuary był smaczny i bezproblemowy
- Mięso szkodzi planecie dwa razy bardziej niż dieta roślinna i są na to dowody!
W sklepach możecie już spokojnie kupić wege jajka w proszku (są dostępne nawet w niektórych Biedronkach), ale do tej pory wszyscy, którzy chcieli jakoś zastąpić samo białko, musieli posiłkować się wodą po ciecierzycy. Teraz nie będą musieli się tak męczyć.
Białko z grzyba
Naukowcom z Finlandii udało się stworzyć albuminę jajka kurzego przy użyciu grzyba. Tak, dobrze czytacie. Do swojego eksperymentu użyli grzyba Trichoderma reesei (w skrócie Tr-OVA ) i przy jego pomocy uzyskali idealne do spożycia białko jaja.
Naukowcy najpierw zidentyfikowali kod genetyczny albuminy jajka kurzego. Potem, za pomocą specjalistycznych narzędzi, wprowadzili go do grzyba, by ten mógł wydzielać dokładnie takie samo białko, jak to produkowane przez kury. Na samym końcu wyekstrahowali białko z grzyba, stężyli je do odpowiedniej formy i osuszyli.
Ekologiczne białko?
Oczywiście sprawdzili też, czy nowa metoda pozyskiwania białka jest bardziej ekologiczna. Okazało się, że białko z Tr-OVA emituje nawet o 55 procent mniej gazów cieplarnianych. Na korzyść grzyba wypadło też porównanie koncentrujące się na intensywności użytkowania gruntów w trakcie produkcji - tu szkody środowiskowe są mniejsze nawet o 90%.
"W przyszłości, gdy produkcja będzie oparta na niskoemisyjnej energii, fermentacja precyzyjna może zmniejszyć wpływ nawet o 72 procent".
Badania na razie zostały przeprowadzone jedynie w formie testów, nie wiadomo więc jeszcze, czy białko trafi w takiej formie do sklepów. W każdym razie wege przyszłość jajek zapowiada się całkiem obiecująco!
Źródło: Dailymail, nature.com
Popularne
- W sklepach pojawiło się malinowe masło. Czy to może być dobre?
- Viki Gabor wydała kolekcję ubrań "ARONOŁ". Kosmiczne ceny dresów
- Tea - randkowa aplikacja tylko dla kobiet jest hitem w USA. Chroni przed toksykami?
- Rekordowa kara dla Sylwestra Wardęgi. Influencer uważa, że sędzia się pomylił
- Kartonii stworzyła własną kolekcję kosmetyków. Gdzie kupicie Cherry on Top?
- Gimper miał rację w sprawie z Lil Masti? Rzecznik Praw Dziecka protestuje przeciwko sharentingowi
- Andziaks kibicuje Lil Masti i odwrotnie. Jak Seksmasterka zareagowała na jej ciążę?
- Fanki Louisa Tomlinsona kilka dni czekają na koncert idola. Kolejka już ruszyła
- Fagata dostała bana na Instagramie. Potężne czystki na serwisie