Cultured Foods vEEGs

Wegańskie jajka, które podbiły... i podzieliły TikToka. "Po co to?!"

Źródło zdjęć: © Instagram.com
Anna RusakAnna Rusak,07.02.2021 20:19

Jak zrobić jajko bez jajka? Wydaje się, że vEGGs ma na to dobrą odpowiedź. Na rynku pojawił się nowy produkt, który zainteresuje nie tylko wegan i wegetarian, ale wszystkich, których ciekawią kulinarne nowości.

Jajka bez jajka. Brzmi to trochę jak mięso bez mięsa, ale wegański świat produktów spożywczych przyzwyczaił nas już do tego, że to, co pozornie dziwne, może naprawdę dobrze smakować. Dowodem mogą być chociażby wegańskie kabanosy, które recenzowaliśmy jakiś czas temu.

I gdy wydaje się, że nic już nas nie zaskoczy, na rynku pojawia się nowy produkt – vEGGs od Cultured Foods, czyli wegański odpowiednik jajek, który znajdziecie w dyskontach. Pozornie wszystko się zgadza – opakowanie jest w końcu takie samo, w sklepie pewnie łatwo można by się było pomylić. Jednak w środku zamiast żółtka i białka znajdziemy… proszek.

Wegańskie jajka - z czego są zrobione?

Pojawiły się też już pierwsze kontrowersje. TikTokowy post o wegańskim zamienniku w 12 godzin od publikacji zebrał ponad 150 tys. wyświetleń i 16 tys. polubień. Temat zatem ewidentnie nas jakoś porusza. Oczywiście najwięcej pytań brzmiało: "po co". No właśnie, po co? Odpowiedź znajdziemy na stronie Cultured Foods:

Niestety ponad 90% jaj na polskim rynku pochodzi od kur z chowu klatkowego (89%) lub ściółkowego - są to systemy zamknięte, w których kury żyją w ekstremalnym tłoku, nie mając możliwości wychodzenia poza halę produkcyjną. Brak dostępu do świeżego powietrza, światła słonecznego i trawy oraz brak możliwości oddawania się swoim naturalnym czynnościom i realizacji potrzeb emocjonalnych [...] wywołuje u kur ogromny stres i cierpienie fizyczne.

Wiemy już też, że większość z nas chce zakazu hodowli klatkowej zwierząt, może więc jajka od vEEGs są dobrym rozwiązaniem? Jeśli chcielibyście spróbować, ale trochę przestraszyliście się tego, że wegejajka to proszek, to spieszymy z wyjaśnieniami, że skład produktu jest naprawdę w porządku i nie zawiera chemicznych dodatków czy zbędnych składników.

trwa ładowanie posta...

Wege jajka zrobione są z różnego rodzaju mąk i błonników, aby po przygotowaniu miały kleistą konsystencję podobną do rozbełtanego jajka. Zapach nadaje im dodatek soli Kala Namak, znanego wśród wegan składnika dodawanego m.in. do tofucznicy, a kolor zapewnia karoten. Jeśli chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej, to zerknijcie tutaj.

trwa ładowanie posta...

Jajka od vEGGs - ile to kosztuje?

Dobra, a ile kosztuje ta przyjemność? Jedno opakowanie zawiera 20 sugerowanych porcji (20 "wegejajek") i kosztuje około 15 zł, czyli wychodzi nawet taniej niż normalne jajka, a do tego produkt może zdecydowanie dłużej stać w lodówce. Jeśli chcielibyście spróbować vEGGs, to możecie je dostać w takich sieciach jak Carrefour, Auchan, Organic Farma Zdrowia oraz innych sklepach stacjonarnych i internetowych.

My w najbliższym czasie przetestujemy vEEGs i na pewno damy Wam znać, czy w ogóle warto po nie sięgać, ale jesteśmy też ciekawi, czy sami skusicie się na ten produkt? Jeszcze na koniec dodam, że to nie jest "kolejny wymysł tęskniących za mięsem wegan", tylko ciekawa propozycja, która może pomóc polepszyć życie zwierząt i naszej planety.

Także może warto rozważyć i spróbować tego zamiennika, zanim go skrytykujemy?

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 1
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 1
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0