Kryzys klimatyczny wstrzymuje produkcje piwa. Zagrożone Corona, Budweiser, Heineken
Czy przez kryzys klimatyczny nie będziemy mogli pić już piwa? Prezydent Meksyku poinformował, że produkcja piwa w północnej części kraju jest już niemożliwa. Którym browarom zagraża susza?
Nie raz pisaliśmy o tym, że kryzys klimatyczny odbija się na naszym życiu. Susze, powodzie, wyschnięte rzeki i brak wody. To tylko początek problemów. Niedługo będziemy musieli pożegnać się z ulubionymi produktami.
Podobne
- Kryzys klimatyczny wpływa na piwo. Czy zostanie wstrzymana produkcja?
- Kryzys klimatyczny wpisany do konstytucji Chile. Woda prawem człowieka
- Piwo ze ścieków? Tak, to odpowiedź na kryzys klimatyczny
- Niedźwiedzie polarne przetrwają kryzys klimatyczny? Naukowcy odnaleźli nową populację
- Kryzys klimatyczny połączy Tuska, Dudę i Bosaka? Wybory mogą ich zjednoczyć
Na to wskazują m.in. doniesienia z Meksyku. Tamtejsze władze podały, że przez susze produkcja piwa w części kraju musi zostać wstrzymana. Czy taki scenariusz czeka również nasze browary?
W Meksyku kończą z piwem. Wszystko przez suszę
Prezydent Meksyku - Andrés Manuel López Obrador - na konferencji prasowej powiedział, że produkcja piwa w północnej części kraju jest już niemożliwa. Wszystko przez susze i ogromne niedobory wody w tym regionie kraju.
Sytuacja jest dość poważna, bo Meksyk jest jednym z największych eksporterów piwa na świecie. Jak podaje "Independent", w 2021 roku państwo dostarczyło piwo o wartości pięciu miliardów dolarów. To w Meksyku znajdują się firmy produkujące takie piwa jak m.in. Corona, Budweiser czy Heineken i to one są aktualnie najbardziej zagrożone.
W południowej i południowo-wschodniej części kraju piwo może być jednak dalej produkowane, bo tamta część regionu nie boryka się jeszcze z aż tak rozległymi suszami. Prezydent Meksyku dodał, że: - Jeśli dalej chcemy produkować piwo, to musimy zwiększyć wsparcie dla produkcji na południu i południowym wschodzie".
Woda potrzebna do produkcji piwa
Jeśli do tej pory myśleliście, że piwo powstaje sobie tak po prostu, to żyliście w błędzie. Jak dowiadujemy się ze strony targipiwne.pl, jakość wody jest sekretem dobrego piwa i jego smaku: "Piwo składa się z wody w 95%, dlatego świadomość prawidłowego jej doboru jest niezwykle ważna podczas procesu warzenia".
Cóż, oczywiście w Polsce nie ma jeszcze aż tak dużej suszy, byśmy musieli obawiać się takiego samego wstrzymania produkcji piwa. To bardziej przepowiednia z wcale nie tak odległej przyszłości.
Kryzys klimatyczny to naprawdę nie są zmyślone historie naukowców. Jego efekty widać już w naszym codziennym funkcjonowaniu i choć brzmi to absurdalnie: może do zajęcia się problemem nakłoni nas wizja braku piwa? Umierające żółwie i niedźwiedzie nie robią na wielu wrażenia, ale może chociaż to da niektórym do myślenia…
Źródło: Bloomberg, Independent, targipiwne.pl
Popularne
- Bilety na ostatni koncert Quebonafide zupełnie za darmo. Wystarczy apka InPost
- Książulo ma beef z krakowskimi kebabami? Wprowadzają rollo "śmierdzący książuulo"
- Klaudia Sadownik zerwała z chłopakiem? Detektywi węszą kolejne rozstanie
- Cameraboy oburzony niebieską platformą Natalii? "Magical jest hipokrytą"
- Quebonafide zagra dwa ostatnie koncerty. Co w pożegnalnym merchu?
- Znamy finalistów "Twoje 5 Minut 3". Decyzja jury zaskoczyła widzów
- Słyszeli jej krzyki, gdy jeszcze żyła. Tragedia znanej influencerki
- "To dziwna praca". Allie X o szukaniu siebie i kulisach kariery [WYWIAD]
- Jeff Bezos na swoje wesele wynajął... Wenecję? "Skoro cię stać, płać wyższe podatki"