Kryzys klimatyczny wpływa na piwo. Czy zostanie wstrzymana produkcja?
Zmiany klimatyczne mają ogromny wpływ na proces wytwarzania piwa. Znawcy tematu zdradzają, że zmieni się smak i cena trunku. Jak z tym faktem poradzą sobie fani zimnego napoju?
Kryzys klimatyczny niesie ze sobą masę przykrych skutków. Bardzo często mówi się o topnieniu lodowców, nadmiernych suszach czy utracie pewnych gatunków roślin i zwierząt. Eksperci spekulują, że jeśli rolnicy nie dostosują sposoby uprawy chmielu do nowych warunków pogodowych, to przemysł piwowarski również ucierpi z powodu zmian klimatycznych. Fani napoju odczują różnicę zarówno w smaku, jak i cenie.
Podobne
- Piwo ze ścieków? Tak, to odpowiedź na kryzys klimatyczny
- Ostrzeżenia zdrowotne w kraju. W tle kryzys klimatyczny
- Kryzys klimatyczny wstrzymuje produkcje piwa. Zagrożone Corona, Budweiser, Heineken
- Kryzys klimatyczny połączy Tuska, Dudę i Bosaka? Wybory mogą ich zjednoczyć
- Konrad "klimatyczny ekspert" Berkowicz chciał zabłysnąć. Sparzył się
Uprawa chmielu a piwo
Według badań globalne ocieplenie wpływa na obfitość i jakość plonów. Z tego powodu ucierpią także producenci piw. Chmiel, czyli główny składnik trunku, może znacząco stracić na jakości. Zmniejszy się także urodzaj zbiorów. Wskutek zmian klimatycznych ceny piw drastycznie wzrosną, a rolnicy odpowiedzialni za hodowlę chmielu będą musieli dostosować metody uprawne do obecnej sytuacji.
Naukowcy spekulują, że jeśli rolnicy nie dostosują swoich metod uprawnych do cieplejszej i suchszej pogody, europejskie plony chmielu zmniejszą się o 4-18 proc. w przeciągu niespełna 30 lat. W tym samym czasie spadnie również o 20-31 proc. zawartość alfa-kwasów w piwie, które nadają napojowi charakterystyczny smak i zapach.
Pijący piwo z pewnością dostrzegą zmianę klimatu, zarówno pod względem ceny, jak i jakości.
Czy Europejczycy odczują stratę?
Piwo jest trzecim co do popularności rodzajem napoju w Europie. Wyprzedza je tylko woda i herbata, które plasują się na pierwszym i drugim miejscu. Jego fenomen tkwi w jakości składników. Trunek wytwarza się w procesie fermentacji oraz aromatyzuje się go wyżej wspomnianym chmielem. Ostatnimi czasy wrócił szał na wykwintne piwa kraftowe, co przyczyniło się do wzrostu zapotrzebowania na chmiel. Niestety wydajność plonów zamiast wzrastać, maleje. Największą stratę w Europie odczują w Słowenii i Niemczech.
Źródło: The Guardian
Popularne
- PiriPiri zrobiło pierwsze w Polsce lody z kebabem. To nie jest żart
- Wersow wypuściła "Dorosłe serce". Śpiewa, że otrzymała chłód
- Rosyjski youtuber przesadził z prankami. Policja nie miała litości
- Pierwszy na świecie wyścig plemników. Będą zakłady, kamery, a nawet komentator
- "Best feeling, pozdro z fanem". O co chodzi w tym trendzie?
- Bombardiro Crocodilo i inne brainroty AI. Ten trend wyżre ci mózg
- Sylwester Wardęga przegrał z Marcinem Dubielem. Musi zapłacić 350 tys. zł?
- Gimpson (Gimper) ogłosił swój ostatni koncert. Klub wyprzedał W GODZINĘ
- Julia Żugaj ma nowego chłopaka? "Jest dla mnie teraz ogromnym wsparciem"