Osoby, które jedzą ser cieszą sie lepszym samopoczuciem

Ser kluczem do szczęścia? Naukowcy odkryli powiązanie

Źródło zdjęć: © @canva
Marta Grzeszczuk,
21.06.2024 15:45

Analizując szereg danych na temat czynników wpływających na zdrowe starzenie się, naukowcy potwierdzili kluczową rolę dobrego samopoczucia psychicznego. Odkryli zaskakujący czynnik, który jest powiązany zarówno z dobrostanem psychicznym, jak i dobrym starzeniem się.

Badanie przeprowadzone na 2,3 mln osób wykazało, że niezależnie od czynników społeczno-ekonomicznych, dobre samopoczucie psychiczne może być najważniejszym pojedynczym warunkiem zdrowego starzenia się i dłuższego życia. Naukowcy z Shanghai Jiao Tong University w Chinach przeanalizowali dane pochodzące od zróżnicowanych etnicznie mieszkańców i mieszkanek Europy.

Czy ser jest źródłem dobrego samopoczucia?

W skomplikowanej analizie badacze porównywali dane dotyczące szeregu czynników m.in. genetyki, stylu życia, zamożności czy edukacji. Dobrostan psychiczny (mental wellbeing) okazał się najlepszym predykatorem długiego, zdrowego życia. Jednak zaskakującym odkryciem było to, że osoby, które zgłaszały najlepsze zdrowie psychiczne i odporność na stres, co poprawiało samopoczucie, wydawały się również jeść więcej sera.

trwa ładowanie posta...

Statystycznie wyłoniły się z badania choroby, zachowania i wybory stylu życia, które znacząco obniżają wynik zdrowego starzenia się. Najważniejsze z nich obejmowały oglądanie telewizji, palenie tytoniu, niewydolność serca, zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), udar mózgu, miażdżycę naczyń wieńcowych i chorobę niedokrwienną serca. Te czynniki ryzyka nie były zaskoczeniem dla naukowców.

Ser, z drugiej strony, wychylił wahadło w drugą stronę zarówno pod względem powiązania z dobrym samopoczuciem, jak i zdrowym starzeniem się. Został wskazany w analizie stylu życia, jako jeden z pięciu składników najbardziej łączących się ze zdrowym starzeniem. Jego jedzenie było połączone ze zdrowym starzeniem na poziomie 3,67 proc. Dla porównania wyższe spożycie owoców miało pozytywny wpływ na poziomie 1,96 proc., a zbyt dużo czasu spędzanego przed telewizorem, wskazujące na bardziej siedzący tryb życia, miało w 7,39 proc. negatywny wpływ.

Czy ser wystarczy do szczęścia (i zdrowia)?

Wyższe spożycie sera (i owoców), choć nie jest bezpośrednio odpowiedzialne za szczęśliwe, zdrowe starzenie się, było jednym z wyróżniających się czynników u osób, które uzyskały wysokie wyniki w zakresie dobrego samopoczucia psychicznego. Co to oznacza? Podobnie jak w przypadku wszystkich badań kohortowych, złożone interakcje uniemożliwiają wskazanie jakiegokolwiek pojedynczego czynnika zmian w tak złożonych zagadnieniach, jak poczucie dobrostanu psychicznego i starzenie się.

Jedzenie sera może być powiązane z zamożnością, jak i z aktywnością społeczną czy z dietetycznymi korzyściami zdrowotnymi. I choć było to duże badanie, skupiało się wyłącznie na dorosłych pochodzenia europejskiego. Badanie na danych np. z Azji, gdzie spożycie nabiału jest mniej rozpowszechnione, mogłoby wskazać inny dominujący czynnik współwystępujący z dobrym samopoczuciem psychicznym.

Źródło: newsatlas.com

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0