Dramat fanów MasterChefa! Oglądanie jedzonka w TV zwiększa ryzyko otyłości
Jak dbać o zdrową dietę? Seans programów kulinarnych typu MasterChef nie jest najlepszym rozwiązaniem – wynika z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Surrey (Wielka Brytania). Sprawdźcie dlaczego!
W badaniu przeprowadzonym przez Uniwersytet w Surrey wzięło udział 88 wolontariuszek. Brytyjscy naukowcy zbadali chęć spożywania posiłków przed i po czynności, jaką polecili wykonać ochotniczkom. Badane kobiety podzielono na grupy i losowo przydzielono do jednego z czterech zadań. Wszystkie cztery czynności były związane z jedzeniem serowego wrapa.
Podobne
- Pizza z wulkanu. Kucharz lepi ciasto, a obok płynie rzeka lawy
- Stawiamy na zdrowe, roślinne jedzenie, mniej cukru, alkoholu i... herbatę. Najważniejsze trendy kulinarne 2025 roku
- Szok dla fanów Burgera Drwala. McDonald's usuwa popularny smak?
- Upolowaliśmy limitowane Lay's KFC. Smak rozczaruje fanów fast foodu
- Zestaw McDonald's Black Myth: Wukong to hit dla fanów gry
Podzielonym na grupy ochotniczkom powiedziano, żeby:
- Obejrzały film, na którym ktoś zawijał serowego wrapa
- Wykonały swojego wrapa na podstawie instrukcji
- Zjadły wrapa po "czynnościach rozpraszających", którymi było pokolorowanie szkicu przedstawiającego jedzenie
- Natychmiast zjadły posiłek
W której grupie wolontariuszki miały największą ochotę na jedzenie, a w której najmniejszą?
Oglądanie, jak ktoś przygotowuje jedzenie... sprawia, że chcemy więcej jeść
Wolontariuszki z grupy, w której trzeba było pokolorować szkic jedzenia, jadły najmniej spośród wszystkich czterech grup. Naukowcy odkryli, że osoby obserwujący gotowanie na filmie spożywały o 14% więcej jedzenia niż osoby biorące udział w zajęciach rozpraszających.
Grupa, która brała udział w zajęciach rozpraszających przed jedzeniem, zjadła 244 g wrapa w porównaniu do 281 g posiłku, które spożyły osoby w grupach, gdzie nie oglądano telewizji lub samodzielnie przygotowano posiłek. Natomiast grupa, która oglądała, jak ktoś przygotowywał posiłek na filmie, jadła 272 g pokarmu.
Żadna z badanych grup nie poczuła różnicy w smaku spożywanego jedzenia, niezależnie od tego, czy ochotniczki musiały czekać, czy mogły natychmiast zabrać się za jedzenie. Pełne wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Appetite.
Sprawdźcie, dlaczego Nestle zostało pozwane za dziecięce niewolnictwo.
Popularne
- "POLSKA GUROM" - Przemek Kucyk zgłasza się na Eurowizję. To jego topka polskiej (pop)kultury
- Bagi na liście Forbes 30 under 30. Znalazł się tam szybciej od Friza
- Polka zmarła na egzotycznej wyspie. Miała 27 lat i żywiła się wyłącznie owocami
- Nudna reklama Friza i Wersow. Recenzja "Friz & Wersow. Miłość w czasach online"
- Antyki, czyli kuchnia babci na TikToku. Wywiad z ikonicznym twórcą
- Co to znaczy "mejziara"? Mamy mocnego kandydata na Młodzieżowe Słowo Roku
- Żabka sprzedaje spalone nuggetsy? Test halloweenowej nowości
- Taki przyjaciel to skarb? Patec wpłacił gigantyczną kaucję za OjWojtka
- Streamerka urodziła dziecko podczas transmisji. CEO Twitcha gratuluje