trendy
Wycięła żyrafie serce w ramach prezentu na walentynki. "Jestem zachwycona"
Magda Gessler - jurorka MasterChef

Dramat fanów MasterChefa! Oglądanie jedzonka w TV zwiększa ryzyko otyłości

Źródło zdjęć: © Instagram @magdagessler_official / Instagram @magdagessler_official
Jakub TyszkowskiJakub Tyszkowski,23.02.2021 13:55

Jak dbać o zdrową dietę? Seans programów kulinarnych typu MasterChef nie jest najlepszym rozwiązaniem – wynika z badania przeprowadzonego na Uniwersytecie w Surrey (Wielka Brytania). Sprawdźcie dlaczego!

bDIBJhSb

W badaniu przeprowadzonym przez Uniwersytet w Surrey wzięło udział 88 wolontariuszek. Brytyjscy naukowcy zbadali chęć spożywania posiłków przed i po czynności, jaką polecili wykonać ochotniczkom. Badane kobiety podzielono na grupy i losowo przydzielono do jednego z czterech zadań. Wszystkie cztery czynności były związane z jedzeniem serowego wrapa.

Podzielonym na grupy ochotniczkom powiedziano, żeby:

  • Obejrzały film, na którym ktoś zawijał serowego wrapa
  • Wykonały swojego wrapa na podstawie instrukcji
  • Zjadły wrapa po "czynnościach rozpraszających", którymi było pokolorowanie szkicu przedstawiającego jedzenie
  • Natychmiast zjadły posiłek

W której grupie wolontariuszki miały największą ochotę na jedzenie, a w której najmniejszą?

Oglądanie, jak ktoś przygotowuje jedzenie... sprawia, że chcemy więcej jeść

Wolontariuszki z grupy, w której trzeba było pokolorować szkic jedzenia, jadły najmniej spośród wszystkich czterech grup. Naukowcy odkryli, że osoby obserwujący gotowanie na filmie spożywały o 14% więcej jedzenia niż osoby biorące udział w zajęciach rozpraszających.

bDIBJhSd

Grupa, która brała udział w zajęciach rozpraszających przed jedzeniem, zjadła 244 g wrapa w porównaniu do 281 g posiłku, które spożyły osoby w grupach, gdzie nie oglądano telewizji lub samodzielnie przygotowano posiłek. Natomiast grupa, która oglądała, jak ktoś przygotowywał posiłek na filmie, jadła 272 g pokarmu.

Żadna z badanych grup nie poczuła różnicy w smaku spożywanego jedzenia, niezależnie od tego, czy ochotniczki musiały czekać, czy mogły natychmiast zabrać się za jedzenie. Pełne wyniki badań opublikowano w czasopiśmie Appetite.

Komentarze (0)
arrow
Kolekcjonerzy sprzedają plastikowe słomki z McDonald’s za 23 TYSIĄCE PLN