Trendy kulinarne 2025

Stawiamy na zdrowe, roślinne jedzenie, mniej cukru, alkoholu i... herbatę. Najważniejsze trendy kulinarne 2025 roku

Źródło zdjęć: © Canva / Canva
Dagmara Dąbek,
25.04.2025 07:30

Każdy kolejny rok przynosi pewne zmiany dotyczące tego, co będziemy nosić, jak pielęgnować swoje skórę, jak się malować (lub jak wyglądać dobrze bez make-upu), a nawet jak będziemy ćwiczyć. Zmieniające się trendy wskazują też, co będzie na naszych talerzach. Jakie smaki zdominują 2025 r.?

Po pierwsze: jedzenie, które poprawia nastrój

Ostatnie wydarzenia na świecie mogą wzbudzać strach przed przyszłością i pogłębiać lęki wśród obywateli całego świata. Trudno się dziwić, że w obliczu społecznego i politycznego niepokoju konsumenci chętnie sięgają po żywność poprawiającą nastrój. Jednak rok 2025 zaprezentuje nam coś więcej niż kombinację pizzy i chipsów ziemniaczanych - prym wiodą składniki posiadające konkretne właściwości poprawiające nastrój. Mowa tu choćby o takich roślinach, jak trawa cytrynowa czy bergamotka, które dzięki swoim zapachom pomogą stworzyć atmosferę spokoju i refleksji. Z kolei aromatyczne chili i czekoladki z dodatkiem wędzonej soli będą tworzyć ostrzejszy smak, mogący wywołać prawdziwą ekscytację.

Zgodnie z informacjami zaprezentowanymi przez Institute of Food Technologists, ,,młodsi konsumenci będą szukać produktów, które są w stanie wpływać na ich nastrój". Zarówno w żywności, jak i w napojach mile widziane są ekscytujące i pełne przygód doświadczenia smakowe. Dla jednych będą to składniki właściwościach uspokajających, a dla innych o działaniu pobudzającym - oczywiście kluczowe są w tym przypadku składniki pochodzenia naturalnego, np. zioła i rośliny, jadalne grzyby czy witaminy.

Po drugie: czas na herbatę

W 2025 doświadczymy, odczujemy i posmakujemy herbacianej rewolucji. Herbata przeszła bowiem prawdziwą metamorfozę z tradycyjnego napoju w wykwinty rarytas. Mimo tego, że chai i matcha są od dawna popularne, to nie zaspokoją one chęci na kolejne, herbaciane odkrycia. Na pierwszy plan wysuwają się różnorodne mieszanki herbat. Poza herbatą earl grey i rooibos, królować będą napary kwiatowe, jak rumianek, cynamon i pokrzywa, oferujące piękny aromat i bogactwo nut smakowych. Herbaty mają łączyć smak i przyjemność z działaniem zdrowotnym, a konsumenci mają poszerzać swoją wiedzę na temat najlepszych metod parzenia. Herbata będzie towarzyszyła posiłkom, a często będzie także serwowana do wykwintnych potraw - zamiast wina, czy innych napojów alkoholowych.

Po trzecie: jeszcze więcej kuchni roślinnej

Wegetarianizm i weganizm wciąż nie wychodzą z mody - w 2025 na naszych talerzach rządzić będą dania oparte o roślinne składniki. Naturalne potrawy, z naturalnych składników, powinny być jednak bogate nie tylko w minerały i witaminy, ale również w białko. Jest ono budulcem mięśni, przyczynia się do utrzymania sylwetki w dobrej kondycji. W potrawach 2025 nie powinno zabraknąć ciecierzycy, soczewicy, odmian fasoli i wodorostów.

Po czwarte: pierogi

Pierogi nie są żadną nowością, ale to uwielbiane na całym świecie danie przeżywa renesans. Nie ograniczą się do klasycznych smaków i dobrze nam znanych odmian z mięsem, serem czy truskawkami. Oryginalne będzie nadzienie i ciasto przygotowane z nietradycyjnych składników – znacznie bardziej ciekawe niż z mąki pszennej – takie pierogi zjemy w 2025 r. Królować będą różnorodne rodzaje, inspirowane nie tylko europejskimi smakami, ale nawiązujące do azjatyckiej, czy meksykańskiej kuchni. Te zwyczajne-niezwyczajne pierożki robią prawdziwą furorę, a ich popularność wzrośnie dzięki promocji w mediach społecznościowych.

Po piąte: kuchnia meksykańska

Rok 2025 to także dobry czas, by docenić meksykańską kuchnię. Tradycyjne potrawy, pochodzące z Meksyku, wyróżniają się unikalnym, wyrazistym smakiem i olbrzymią różnorodnością składników - zarówno tych roślinnych, jak i zwierzęcych, a także przypraw i rozmaitych innych dodatków. "Nic dziwnego, że meksykańska kuchnia oferuje tak wiele inspiracji" - podsumowuje Prepared Foods Magazine. Dodatkowym atutem tej kuchni, oprócz bogactwa smaków jest to, że wzmacnia więzi, promując spożywanie i przygotowywanie posiłków w rodzinnej atmosferze. Nie chodzi zatem tylko o to co jemy, ale także jak jemy i z kim, byśmy byli otwarci na kulinarne eksperymenty.

Po szóste: mniej cukru i mniej alkoholu

W poprzednich latach zauważyliśmy już trend zmniejszania ilości spożywanego cukru i alkoholu. Zgodnie z raportem firmy badawczej Mintel, aż 40 proc. konsumentów chętnie sięgnie po produkty z obniżoną zawartością cukru. Z uwagi na zainteresowanie produktami tego typu, coraz więcej restauracji i kawiarni oferuje swoim gościom potrawy, które uwzględniają ich potrzeby w tym zakresie. Szefowie kuchni będą przygotowywać menu oparte na naturalnych składnikach, zmniejszając ilość cukru i w ten sposób przyrządzając desery - bardziej owocowe niż dosładzane. To samo dotyczy  alkoholu - każda szanująca się restauracja powinna proponować zarówno zdrowe, owocowe koktajle, jak i kolorowe drinki, pozbawione procentów.

Źródło: forbes.com

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0