Stawiamy na zdrowe, roślinne jedzenie, mniej cukru, alkoholu i... herbatę. Najważniejsze trendy kulinarne 2025 roku
Każdy kolejny rok przynosi pewne zmiany dotyczące tego, co będziemy nosić, jak pielęgnować swoje skórę, jak się malować (lub jak wyglądać dobrze bez make-upu), a nawet jak będziemy ćwiczyć. Zmieniające się trendy wskazują też, co będzie na naszych talerzach. Jakie smaki zdominują 2025 r.?
Po pierwsze: jedzenie, które poprawia nastrój
Ostatnie wydarzenia na świecie mogą wzbudzać strach przed przyszłością i pogłębiać lęki wśród obywateli całego świata. Trudno się dziwić, że w obliczu społecznego i politycznego niepokoju konsumenci chętnie sięgają po żywność poprawiającą nastrój. Jednak rok 2025 zaprezentuje nam coś więcej niż kombinację pizzy i chipsów ziemniaczanych - prym wiodą składniki posiadające konkretne właściwości poprawiające nastrój. Mowa tu choćby o takich roślinach, jak trawa cytrynowa czy bergamotka, które dzięki swoim zapachom pomogą stworzyć atmosferę spokoju i refleksji. Z kolei aromatyczne chili i czekoladki z dodatkiem wędzonej soli będą tworzyć ostrzejszy smak, mogący wywołać prawdziwą ekscytację.
Zgodnie z informacjami zaprezentowanymi przez Institute of Food Technologists, ,,młodsi konsumenci będą szukać produktów, które są w stanie wpływać na ich nastrój". Zarówno w żywności, jak i w napojach mile widziane są ekscytujące i pełne przygód doświadczenia smakowe. Dla jednych będą to składniki właściwościach uspokajających, a dla innych o działaniu pobudzającym - oczywiście kluczowe są w tym przypadku składniki pochodzenia naturalnego, np. zioła i rośliny, jadalne grzyby czy witaminy.
Po drugie: czas na herbatę
W 2025 doświadczymy, odczujemy i posmakujemy herbacianej rewolucji. Herbata przeszła bowiem prawdziwą metamorfozę z tradycyjnego napoju w wykwinty rarytas. Mimo tego, że chai i matcha są od dawna popularne, to nie zaspokoją one chęci na kolejne, herbaciane odkrycia. Na pierwszy plan wysuwają się różnorodne mieszanki herbat. Poza herbatą earl grey i rooibos, królować będą napary kwiatowe, jak rumianek, cynamon i pokrzywa, oferujące piękny aromat i bogactwo nut smakowych. Herbaty mają łączyć smak i przyjemność z działaniem zdrowotnym, a konsumenci mają poszerzać swoją wiedzę na temat najlepszych metod parzenia. Herbata będzie towarzyszyła posiłkom, a często będzie także serwowana do wykwintnych potraw - zamiast wina, czy innych napojów alkoholowych.
Po trzecie: jeszcze więcej kuchni roślinnej
Wegetarianizm i weganizm wciąż nie wychodzą z mody - w 2025 na naszych talerzach rządzić będą dania oparte o roślinne składniki. Naturalne potrawy, z naturalnych składników, powinny być jednak bogate nie tylko w minerały i witaminy, ale również w białko. Jest ono budulcem mięśni, przyczynia się do utrzymania sylwetki w dobrej kondycji. W potrawach 2025 nie powinno zabraknąć ciecierzycy, soczewicy, odmian fasoli i wodorostów.
Po czwarte: pierogi
Pierogi nie są żadną nowością, ale to uwielbiane na całym świecie danie przeżywa renesans. Nie ograniczą się do klasycznych smaków i dobrze nam znanych odmian z mięsem, serem czy truskawkami. Oryginalne będzie nadzienie i ciasto przygotowane z nietradycyjnych składników – znacznie bardziej ciekawe niż z mąki pszennej – takie pierogi zjemy w 2025 r. Królować będą różnorodne rodzaje, inspirowane nie tylko europejskimi smakami, ale nawiązujące do azjatyckiej, czy meksykańskiej kuchni. Te zwyczajne-niezwyczajne pierożki robią prawdziwą furorę, a ich popularność wzrośnie dzięki promocji w mediach społecznościowych.
Po piąte: kuchnia meksykańska
Rok 2025 to także dobry czas, by docenić meksykańską kuchnię. Tradycyjne potrawy, pochodzące z Meksyku, wyróżniają się unikalnym, wyrazistym smakiem i olbrzymią różnorodnością składników - zarówno tych roślinnych, jak i zwierzęcych, a także przypraw i rozmaitych innych dodatków. "Nic dziwnego, że meksykańska kuchnia oferuje tak wiele inspiracji" - podsumowuje Prepared Foods Magazine. Dodatkowym atutem tej kuchni, oprócz bogactwa smaków jest to, że wzmacnia więzi, promując spożywanie i przygotowywanie posiłków w rodzinnej atmosferze. Nie chodzi zatem tylko o to co jemy, ale także jak jemy i z kim, byśmy byli otwarci na kulinarne eksperymenty.
Po szóste: mniej cukru i mniej alkoholu
W poprzednich latach zauważyliśmy już trend zmniejszania ilości spożywanego cukru i alkoholu. Zgodnie z raportem firmy badawczej Mintel, aż 40 proc. konsumentów chętnie sięgnie po produkty z obniżoną zawartością cukru. Z uwagi na zainteresowanie produktami tego typu, coraz więcej restauracji i kawiarni oferuje swoim gościom potrawy, które uwzględniają ich potrzeby w tym zakresie. Szefowie kuchni będą przygotowywać menu oparte na naturalnych składnikach, zmniejszając ilość cukru i w ten sposób przyrządzając desery - bardziej owocowe niż dosładzane. To samo dotyczy alkoholu - każda szanująca się restauracja powinna proponować zarówno zdrowe, owocowe koktajle, jak i kolorowe drinki, pozbawione procentów.
Źródło: forbes.com
Popularne
- "Best feeling, pozdro z fanem". O co chodzi w tym trendzie?
- Bombardiro Crocodilo i inne brainroty AI. Ten trend wyżre ci mózg
- Lody Dre$$code oficjalnie ogłoszone. Co wiadomo o nowości?
- Marcin Dubiel i ojciec prokurator? Influencer reaguje na komentarze
- Kanye West o szokującej relacji z kuzynem. Miał wtedy 14 lat
- Polska górą. Nowy slang podbija internet. "Just turned 19 in Poland". O co chodzi?
- Pierwszy na świecie wyścig plemników. Będą zakłady, kamery, a nawet komentator
- Wersow wypuściła "Dorosłe serce". Śpiewa, że otrzymała chłód
- Jak pokonać bossa dezinformacji? Poradnik gry "Internet"