Pizza z wulkanu. Kucharz lepi ciasto, a obok płynie rzeka lawy
Pizza z pieca opalanego drewnem to już przeżytek. David Garcia przygotowuje specjały włoskiej kuchni na zboczu wulkanu Pacaya, opalając ciasto lawą. Czy można tam zamówić Uber Eats?
W tej historii występuje trzech bohaterów: wulkan, kucharz i pizza. Zacznijmy od przyjrzenia się pierwszemu z nich. Pacaya to wznoszący się na wysokość 2569 m n.p.m. wulkan w południowej Gwatemali (Ameryka Środkowa). Warto zaznaczyć, iż jest to czynny wulkan, który uaktywnił się w lutym tego roku i od tamtej pory regularnie wypluwa potoki gorącej lawy.
Podobne
- Jedzenie nie do zmarnowania. Relacja z warsztatów gotowania Zero Waste z Jagną Niedzielską
- Tiktokerka torturuje żołądki widzów. Odtwarza apetyczne dania z filmów Disneya
- Kim jest CZN Burak? Tiktoker, który gotuje GÓRĘ żarcia i dziwnie się uśmiecha
- Najsmaczniejsze pomysły na piknik według TIKTOKA!
- MAŁE frytki w McDonald's są jak DUŻE? Sprawdzam, czy fast food oszukuje klientów
Drugim bohaterem tej historii jest 34-letni David Garcia. Z wykształcenia jest księgowym, ale hobbystycznie realizuje się jako amator kuchni ekstremalnej. Mężczyzna zaczął piec pizzę na zboczu Pacaya już w 2013 roku – wówczas umieszczał ciasto ze składnikami wewnątrz jaskiń, z których wydobywały się gorące gazy wulkaniczne. Kiedy Pacaya uaktywnił się w lutym, kucharz zmodyfikował metodę wypieku.
Pizza z wulkanu. Takie rzeczy tylko w Gwatemalii
Mężczyzna rozłożył w pobliżu krateru polową kuchnię, gdzie zaczął wyrabiać ciasto i przygotowywać składniki na blasze odpornej na temperaturę do 1000°C. "Pizza Pacaya" składa się z ciasta, sosu pomidorowego, sera, cebuli i pepperoni. Aby upiec smakołyk, Garcia ubiera się w odzież ochronną, po czym znajduje miejsce, gdzie płynie lawa, po czym opieka ciasto nad ekstremalnie gorącym żarem.
Pizza z wulkanu przysmakiem wśród turystów
Aktywny wulkan przyciąga wielu turystów pragnących poczuć nieco nie tylko adrenalinę, ale i smak pizzy Davida Garcii. Klienci wulkanicznej restauracji podobno są zachwyceni smakiem pizzy opalanej lawą.
Nietypowy pomysł na biznes 34-letniego Gwatemalczyka zdobył tak wielką popularność, że reportaż o nim nagrała agencja AFP. Zerknijcie na poniższy filmik, aby zobaczyć, jak dokładnie wygląd wypiek.
Guatemala's volcanic pizza chef and his lava oven | AFP
Jeśli pizza opalana lawą to nie są Wasze klimaty, być może spodoba Wam się przepis na najlepszy wege piknik.
Popularne
- Zeskakiwali na płytę. Koncert Maxa Korzha miał szalony przebieg
- Wiernikowska dołączyła do groźnego trendu. Naraziła zdrowie swojego synka?
- Farmer stworzył Tindera dla krów. Poprosił o pomoc ChatGPT
- Matcha jest obrzydliwa? Cała prawda o warszawskim zapaleniu opon mózgowych [VIBEZ CHECK]
- Cios w młodych ludzi? Ekspertka komentuje decyzję Andrzeja Dudy
- To coś więcej niż książka. Dawid Podsiadło zaskoczył fanów
- "Strefa gangsterów". Tom Hardy idzie spuścić ci łomot [RECENZJA]
- Lody o smaku mleka z piersi to nie żart. Już trafiły do sprzedaży
- Machał banderowską flagą na Narodowym. Ukrainiec opublikował nagranie