Rynek zamienników roślinnych w Polsce. Czy to się opłaca? [RAPORT]
Good Food Institute opublikował dane na temat rynku zamienników produktów odzwierzęcych w Polsce w latach 2020 - 2022. Widać w nim zauważalne zmiany w naszych przyzwyczajeniach żywieniowych.
The Good Food Institute Europe (GFI) to międzynarodowa organizacja pozarządowa, której celem jest ograniczanie przemysłowej produkcji spożywczych produktów odzwierzęcych. Promuje zarówno zamienniki roślinne, jak i laboratoryjną hodowlę mięsa. 3 kwietnia instytut opublikował raport na temat rynku produktów plant-based w 13 europejskich krajach, w tym w Polsce. Wyniki są budujące, Polacy coraz chętnie sięgają po roślinne odpowiedniki nabiału i mięsa.
Podobne
- Papierowe słomki są niebezpieczne? Poznaliśmy nowe dane
- Kryzys klimatyczny wpływa na piwo. Czy zostanie wstrzymana produkcja?
- Polska "wygrała" w kolejnym rankingu wstydu. To się nie opłaca
- Skurczy się lista dziedzictwa kulturowego UNESCO? Skutki kryzysu klimatycznego
- Futuro Vegetal - kim są aktywiści klimatyczni, którzy oblewają się krwią?
Według raportu wartość rynku plant-based wzrosła w Polsce o 125 proc. tylko na przełomie ostatnich dwóch lat. Jest on wart już 782 mln zł. Rośnie sprzedaż we wszystkich kategoriach zamienników produktów odzwierzęcych, najszybciej produktów alternatywnych dla nabiału: mleka, jogurtów i deserów roślinnych. Jak podaje Business Insider: "Roślinne mleko osiągnęło już 10 proc. sprzedaży całej kategorii mleka".
Produkty roślinne jako ekologiczna alternatywa dla mięsa i nabiału.
Dlaczego te informacje są ważne? Pomijając kwestie humanitarne, które są kwestią indywidualnego sumienia każdego z nas, twarde dane o wpływie przemysłowej hodowli zwierząt na kryzys klimatyczny są bezsprzecznie alarmujące. Jak przeczytamy na stronie GFI, ta gałąź przemysłu ma negatywny wpływ na:
- nadmierną eksploatację obszarów Ziemi nadających się do zamieszkania - prowadzi do wyjałowienia gleby i wycinania lasów, zwłaszcza pod uprawę paszy dla zwierząt;
- zanieczyszczanie wody przez odchody i nadmierne użycie nawozów;
- postępujące problemy z antybiotykoodpornością - profilaktyczne podawanie antybiotyków zdrowym zwierzętom prowadzi do zgubnego w skutkach, także dla ludzi, uodparniania się na nie bakterii;
- emisję gazów cieplarnianych i kryzys klimatyczny.
Zwiększenie udziału produktów roślinnych w naszej diecie może drastycznie ograniczyć negatywny wpływ ludzi na środowisko. Jak widzimy w poniższej tabeli na przykładzie mleka, odpowiedniki roślinne mają drastycznie niższy wpływ środowiskowy we wszystkich obszarach, w których produkcja odzwierzęca jest problematyczna.
W temacie ekologia
- Planujesz kupić nowego MacBooka? Czeka cię niemiła niespodzianka (Apple move)
- Uratuj jedzenie w Lidlu. Tanie eko-paczki wspierają ideę kupujesz - nie marnujesz
- Czy wiesz, jak odnawialna energia zmienia naszą przyszłość? [QUIZ]Mat. Sponsorowany
- Bycie eko we własnym domu nie jest trudne. Sprawdź, czy wiesz, jak wprowadzić dobre nawyki [QUIZ]Mat. Sponsorowany
Popularne
- "I do pieca" zostanie zdaniem roku? Trend opanował internet
- Zaskakujący finał rozwodu. Będzie płacił alimenty na koty
- Pitbull wraca do Polski. Kiedy i gdzie wystąpi? Jakie ceny i rodzaj biletów?
- "WSZYSCY JESTEŚMY KACPERCZYK", czyli powolne dojrzewanie [RECENZJA]
- Książulo zdemaskował Mualana? Internauci nie mogą przyzwyczaić się do jego głosu
- Branża erotyczna jako kultura? Zapadł kontrowersyjny wyrok
- Natsu wywołała SZOK u swoich widzów. Wszystko przez "figurkę z Sycylii"
- Miłosz z "Kuchennych rewolucji" złamał internet. "Prawdziwy goacik"
- Wrzuciła 7 tiktoków i stała się prawdziwym viralem. Każdy chce należeć do "Grupy 7". O co chodzi w trendzie?





