Rynek zamienników roślinnych w Polsce. Czy to się opłaca? [RAPORT]
Good Food Institute opublikował dane na temat rynku zamienników produktów odzwierzęcych w Polsce w latach 2020 - 2022. Widać w nim zauważalne zmiany w naszych przyzwyczajeniach żywieniowych.
The Good Food Institute Europe (GFI) to międzynarodowa organizacja pozarządowa, której celem jest ograniczanie przemysłowej produkcji spożywczych produktów odzwierzęcych. Promuje zarówno zamienniki roślinne, jak i laboratoryjną hodowlę mięsa. 3 kwietnia instytut opublikował raport na temat rynku produktów plant-based w 13 europejskich krajach, w tym w Polsce. Wyniki są budujące, Polacy coraz chętnie sięgają po roślinne odpowiedniki nabiału i mięsa.
Podobne
- Papierowe słomki są niebezpieczne? Poznaliśmy nowe dane
- Kryzys klimatyczny wpływa na piwo. Czy zostanie wstrzymana produkcja?
- Polska "wygrała" w kolejnym rankingu wstydu. To się nie opłaca
- Skurczy się lista dziedzictwa kulturowego UNESCO? Skutki kryzysu klimatycznego
- Futuro Vegetal - kim są aktywiści klimatyczni, którzy oblewają się krwią?
Według raportu wartość rynku plant-based wzrosła w Polsce o 125 proc. tylko na przełomie ostatnich dwóch lat. Jest on wart już 782 mln zł. Rośnie sprzedaż we wszystkich kategoriach zamienników produktów odzwierzęcych, najszybciej produktów alternatywnych dla nabiału: mleka, jogurtów i deserów roślinnych. Jak podaje Business Insider: "Roślinne mleko osiągnęło już 10 proc. sprzedaży całej kategorii mleka".
Produkty roślinne jako ekologiczna alternatywa dla mięsa i nabiału.
Dlaczego te informacje są ważne? Pomijając kwestie humanitarne, które są kwestią indywidualnego sumienia każdego z nas, twarde dane o wpływie przemysłowej hodowli zwierząt na kryzys klimatyczny są bezsprzecznie alarmujące. Jak przeczytamy na stronie GFI, ta gałąź przemysłu ma negatywny wpływ na:
- nadmierną eksploatację obszarów Ziemi nadających się do zamieszkania - prowadzi do wyjałowienia gleby i wycinania lasów, zwłaszcza pod uprawę paszy dla zwierząt;
- zanieczyszczanie wody przez odchody i nadmierne użycie nawozów;
- postępujące problemy z antybiotykoodpornością - profilaktyczne podawanie antybiotyków zdrowym zwierzętom prowadzi do zgubnego w skutkach, także dla ludzi, uodparniania się na nie bakterii;
- emisję gazów cieplarnianych i kryzys klimatyczny.
Zwiększenie udziału produktów roślinnych w naszej diecie może drastycznie ograniczyć negatywny wpływ ludzi na środowisko. Jak widzimy w poniższej tabeli na przykładzie mleka, odpowiedniki roślinne mają drastycznie niższy wpływ środowiskowy we wszystkich obszarach, w których produkcja odzwierzęca jest problematyczna.
Popularne
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Vibez Creators Awards - wybierz najlepszych twórców i wygraj wejściówkę na galę!
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Chłopak Seleny Gomez się nie myje? Prawda wyszła na jaw
- Jurorka "Tańca z gwiazdami" węszy romans? "Ja nie widzę tej relacji"
- Agata Duda trenduje za granicą. Amerykanie w szoku