Rynek zamienników roślinnych w Polsce. Czy to się opłaca? [RAPORT]
Good Food Institute opublikował dane na temat rynku zamienników produktów odzwierzęcych w Polsce w latach 2020 - 2022. Widać w nim zauważalne zmiany w naszych przyzwyczajeniach żywieniowych.
The Good Food Institute Europe (GFI) to międzynarodowa organizacja pozarządowa, której celem jest ograniczanie przemysłowej produkcji spożywczych produktów odzwierzęcych. Promuje zarówno zamienniki roślinne, jak i laboratoryjną hodowlę mięsa. 3 kwietnia instytut opublikował raport na temat rynku produktów plant-based w 13 europejskich krajach, w tym w Polsce. Wyniki są budujące, Polacy coraz chętnie sięgają po roślinne odpowiedniki nabiału i mięsa.
Podobne
- Papierowe słomki są niebezpieczne? Poznaliśmy nowe dane
- Kryzys klimatyczny wpływa na piwo. Czy zostanie wstrzymana produkcja?
- Polska "wygrała" w kolejnym rankingu wstydu. To się nie opłaca
- Skurczy się lista dziedzictwa kulturowego UNESCO? Skutki kryzysu klimatycznego
- Futuro Vegetal - kim są aktywiści klimatyczni, którzy oblewają się krwią?
Według raportu wartość rynku plant-based wzrosła w Polsce o 125 proc. tylko na przełomie ostatnich dwóch lat. Jest on wart już 782 mln zł. Rośnie sprzedaż we wszystkich kategoriach zamienników produktów odzwierzęcych, najszybciej produktów alternatywnych dla nabiału: mleka, jogurtów i deserów roślinnych. Jak podaje Business Insider: "Roślinne mleko osiągnęło już 10 proc. sprzedaży całej kategorii mleka".
Produkty roślinne jako ekologiczna alternatywa dla mięsa i nabiału.
Dlaczego te informacje są ważne? Pomijając kwestie humanitarne, które są kwestią indywidualnego sumienia każdego z nas, twarde dane o wpływie przemysłowej hodowli zwierząt na kryzys klimatyczny są bezsprzecznie alarmujące. Jak przeczytamy na stronie GFI, ta gałąź przemysłu ma negatywny wpływ na:
- nadmierną eksploatację obszarów Ziemi nadających się do zamieszkania - prowadzi do wyjałowienia gleby i wycinania lasów, zwłaszcza pod uprawę paszy dla zwierząt;
- zanieczyszczanie wody przez odchody i nadmierne użycie nawozów;
- postępujące problemy z antybiotykoodpornością - profilaktyczne podawanie antybiotyków zdrowym zwierzętom prowadzi do zgubnego w skutkach, także dla ludzi, uodparniania się na nie bakterii;
- emisję gazów cieplarnianych i kryzys klimatyczny.
Zwiększenie udziału produktów roślinnych w naszej diecie może drastycznie ograniczyć negatywny wpływ ludzi na środowisko. Jak widzimy w poniższej tabeli na przykładzie mleka, odpowiedniki roślinne mają drastycznie niższy wpływ środowiskowy we wszystkich obszarach, w których produkcja odzwierzęca jest problematyczna.
Popularne
- McDonald's przywraca kultowe produkty. Klasyki wracają już wkrótce!
- Mężczyzna wyrwał chłopcu czapkę, którą ten dostał od tenisisty. Fejkowe oświadczenie lata po X
- Nowy obrzydliwy trend. Szon Patrol ruszył na polowanie
- Rodzice Lily Phillips szczerze o córce. Nie powstrzymali łez
- VIRAL Kebab On Tour - kultowy foodtruck zawita do Kielc oraz wróci do korzeni w Krakowie!
- Wyrzuciła go z hotelu. Reakcja Karoliny z DRE$$CODE na piosenkę Eryka Moczko
- Sabrina Carpenter - nie(typowy) breakup album. Villain rymuje się z...? Recenzja "Man's Best Friend"
- Szokujące słowa księdza. W małżeństwie "pod groźbą grzechu nie można odmówić współżycia"
- Nostalgiczny finish wakacji. Highlightsy Santander Letnie Brzmienia 2025 [RELACJA]