Rynek zamienników roślinnych w Polsce. Czy to się opłaca? [RAPORT]
Good Food Institute opublikował dane na temat rynku zamienników produktów odzwierzęcych w Polsce w latach 2020 - 2022. Widać w nim zauważalne zmiany w naszych przyzwyczajeniach żywieniowych.
The Good Food Institute Europe (GFI) to międzynarodowa organizacja pozarządowa, której celem jest ograniczanie przemysłowej produkcji spożywczych produktów odzwierzęcych. Promuje zarówno zamienniki roślinne, jak i laboratoryjną hodowlę mięsa. 3 kwietnia instytut opublikował raport na temat rynku produktów plant-based w 13 europejskich krajach, w tym w Polsce. Wyniki są budujące, Polacy coraz chętnie sięgają po roślinne odpowiedniki nabiału i mięsa.
Podobne
- Papierowe słomki są niebezpieczne? Poznaliśmy nowe dane
- Kryzys klimatyczny wpływa na piwo. Czy zostanie wstrzymana produkcja?
- Polska "wygrała" w kolejnym rankingu wstydu. To się nie opłaca
- Skurczy się lista dziedzictwa kulturowego UNESCO? Skutki kryzysu klimatycznego
- Futuro Vegetal - kim są aktywiści klimatyczni, którzy oblewają się krwią?
Według raportu wartość rynku plant-based wzrosła w Polsce o 125 proc. tylko na przełomie ostatnich dwóch lat. Jest on wart już 782 mln zł. Rośnie sprzedaż we wszystkich kategoriach zamienników produktów odzwierzęcych, najszybciej produktów alternatywnych dla nabiału: mleka, jogurtów i deserów roślinnych. Jak podaje Business Insider: "Roślinne mleko osiągnęło już 10 proc. sprzedaży całej kategorii mleka".
Produkty roślinne jako ekologiczna alternatywa dla mięsa i nabiału.
Dlaczego te informacje są ważne? Pomijając kwestie humanitarne, które są kwestią indywidualnego sumienia każdego z nas, twarde dane o wpływie przemysłowej hodowli zwierząt na kryzys klimatyczny są bezsprzecznie alarmujące. Jak przeczytamy na stronie GFI, ta gałąź przemysłu ma negatywny wpływ na:
- nadmierną eksploatację obszarów Ziemi nadających się do zamieszkania - prowadzi do wyjałowienia gleby i wycinania lasów, zwłaszcza pod uprawę paszy dla zwierząt;
- zanieczyszczanie wody przez odchody i nadmierne użycie nawozów;
- postępujące problemy z antybiotykoodpornością - profilaktyczne podawanie antybiotyków zdrowym zwierzętom prowadzi do zgubnego w skutkach, także dla ludzi, uodparniania się na nie bakterii;
- emisję gazów cieplarnianych i kryzys klimatyczny.
Zwiększenie udziału produktów roślinnych w naszej diecie może drastycznie ograniczyć negatywny wpływ ludzi na środowisko. Jak widzimy w poniższej tabeli na przykładzie mleka, odpowiedniki roślinne mają drastycznie niższy wpływ środowiskowy we wszystkich obszarach, w których produkcja odzwierzęca jest problematyczna.
Popularne
- W sklepach pojawiło się malinowe masło. Czy to może być dobre?
- Viki Gabor wydała kolekcję ubrań "ARONOŁ". Kosmiczne ceny dresów
- Rekordowa kara dla Sylwestra Wardęgi. Influencer uważa, że sędzia się pomylił
- Kartonii stworzyła własną kolekcję kosmetyków. Gdzie kupicie Cherry on Top?
- Gimper miał rację w sprawie z Lil Masti? Rzecznik Praw Dziecka protestuje przeciwko sharentingowi
- Andziaks kibicuje Lil Masti i odwrotnie. Jak Seksmasterka zareagowała na jej ciążę?
- Fagata dostała bana na Instagramie. Potężne czystki na serwisie
- Toaleta nad morzem za 10 zł. Influencer zrobił aferę
- Mortalcio ma nową dziewczynę? Zagrała w jego teledysku