Parówki z ziemniaka? Wiadomo, że z Poznania
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu stworzyli zamienniki mięsa z białka ziemniaczanego. Czym różnią się od innych roślinnych alternatyw?
Badacze z (UPP) potwierdzili zakończenie sukcesem programu stworzenia zamienników mięsa z ziemniaków. Podstawą nowatorskich wyrobów jest białko ziemniaczane. Nie było do tej pory powszechnie wykorzystywane w produkcji żywności ze względu na trudności w obróbce. Bardzo korzystny jest profil aminokwasowy białka ziemniaczanego.
Podobne
- Człowiek-mikrofala nawiedza miasto. Walczy o zdrowie ludzi
- Unia Europejska zakaże hodowli pomidorów na balkonie? Ekspertka obala mity
- "Lowe Krowe"? Kampania (dez)informacyjna producentów wołowiny
- Rewolucja w szpitalnym jedzeniu? Weganie zbierają podpisy
- Świerszcze są mięsem przyszłości? Kucharze są zgodni
W Poznaniu powstały zamienniki mięsa z białka ziemiaczanego
W wywiadzie dla Radia Poznań szczegóły projektu przedstawił dr hab. Przemysław Kowalczewski z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu UPP. Podkreślił, że to, co wyróżnia nowe produkty spośród innych roślinnych alternatyw, to wysokie wartości odżywcze oraz smak, który ma być bardzo zbliżony do tradycyjnych wyrobów mięsnych. Na bazie białka ziemniaczanego powstały w Poznaniu m.in. parówki, burgery i gyros.
Poznańscy naukowcy przy realizacji projektu zwrócili szczególną uwagę na odpowiedni skład tłuszczowy nowych zamienników mięsa. Produkty zawierają kwasy tłuszczowe w proporcjach optymalnych dla diety w klimacie środkowej Europy. Testy gotowych produktów przyniosły pozytywne wyniki. Konsumenci i konsumentki biorący udział w badaniu stwierdzili, że smak jest zaskakująco zbliżony do mięsnych odpowiedników.
Pachnie ładnie jak paróweczka, wygląda jak parówka, jest piękna różowiutka, zachowuje się nawet tak samo na grillu
"Pyrówki" mogą wkrótce trafić do produkcji
Obecnie zespół naukowy skupiają się na publikacji wyników badań, które opisują wartości odżywcze stworzonych produktów. Prawa patentowe do wynalazków posiada Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Trwają rozmowy z firmami zainteresowanymi wprowadzeniem produktów z białka ziemniaczanego na rynek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
JULIA ŻUGAJ spełniła już WSZYSTKIE SWOJE MARZENIA?
Wiadomość o poznańskiej innowacji odbiła się szerokim echem w mediach społecznościowych. Wiele osób postuluje, żeby nie przegapić szansy na nazwanie wynalazku "pyrówkami". Pyry to regionalne określenie na ziemniaki w Wielkopolsce. "Pyralandią" nazywają swoje miasto mieszkańcy i mieszkanki Poznania.
Źródło: agroprofil.pl
Popularne
- Książulo zdemaskował Mualana? Internauci nie mogą przyzwyczaić się do jego głosu
- "I do pieca" zostanie zdaniem roku? Trend opanował internet
- "WSZYSCY JESTEŚMY KACPERCZYK", czyli powolne dojrzewanie [RECENZJA]
- Pitbull wraca do Polski. Kiedy i gdzie wystąpi? Jakie ceny i rodzaj biletów?
- Miłosz z "Kuchennych rewolucji" złamał internet. "Prawdziwy goacik"
- Branża erotyczna jako kultura? Zapadł kontrowersyjny wyrok
- Lila Janowska jest w ciąży? Fani podejrzewają, że Żabson zostanie ojcem
- Nemo wydali najbardziej szaloną płytę 2025 r.? "Arthouse" to kolorowy manifest [RECENZJA]
- Siedzą i się nudzą. Moda na rawdogging boredom podbija TikToka





