Nowość na rynku filatelistycznym. Francuska poczta zaskakuje
Filateliści z całego świata zacierają ręce. Wszystko przez najnowsze cudo rodem z Francji. Poczta kraju nad Loarą wyprodukowała znaczek z bagietką. Niewielki kawałek papieru ma jednak coś, czego nikt się nie spodziewał.
Czy w XXI wieku wysyłanie listów nadal funkcjonuje? Sceptycy uważają, że obecnie pocztą dostarczane są rachunki, umowy i reklamy. Inni sugerują, że częściej, niż z usług listonoszy, korzystają z firm kurierskich. Mimo tego na całym świecie prężnie działa grupa osób, które regularnie odwiedzają urzędy pocztowe. Mowa o filatelistach.
Podobne
- Automaty w polskich pociągach. Koniec z kolejkami w Warsie?
- Nowy bitcoin nadchodzi. Szczęśliwcy mają go już w swoich domach
- Słodki problem. Producent czekolady ukarany przez Unię Europejską
- Piekło streetwearowców. Mundurowi udaremnili poważne przestępstwo
- Papież Franciszek zachwycony migrantami w Marsylii. Francuzi nieco mniej
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
JULIA ŻUGAJ spełniła już WSZYSTKIE SWOJE MARZENIA?
Francuska poczta zaskakuje
Francja kojarzy się z Wieżą Eiffla, Luwrem, serami, makaronikami, winem, croissantami i bagietkami. Te ostatnie jakiś czas temu zostały nazwane przez prezydenta Emmanuela Macrona mianem "250 gramów magii i doskonałości". Poczta również doceniła legendę długiego wypieku, zrobiła to jednak w niecodzienny sposób. Na rynek filatelistyczny trafiły znaczki pocztowe, na których narysowano bagietkę.
Co ciekawe, najbardziej intrygującym elementem znaczka pocztowego nie jest narysowana bagietka, a jego zapach. Po potarciu niewielkiego kawałka papieru można poczuć zapach świeżej bagietki. Aby osiągnąć taki efekt, do druku znaczków wykorzystano atrament z mikrokapsułkami zapachowymi. Za dystrybucję nowinki na rynku filatelistycznym odpowiada sklep Le Carré d’encre. Cena za jeden znaczek pocztowy wynosi 1,96 euro, czyli ok. 8,37 zł.
Francuska poczta zachwala unikalny znaczek
W opisie znaczka na stronie francuskiej poczty napisano: "Bagietka, chleb naszej codzienności, symbol naszej gastronomii, klejnot naszej kultury. Składa się z podstawowych składników, którymi są mąka, woda, sól, drożdże i/lub zakwas. Ta pozorna prostota ujawnia złożoność produkcji: dozowanie i ważenie składników, wyrabianie ciasta, fermentacja, dzielenie, relaksacja, formowanie, garowanie, nacinanie i pieczenie. To tyleż precyzyjnych etapów, które opanowuje rzemieślnik piekarz, którego unikalne umiejętności przekazywane są z pokolenia na pokolenie".
Urząd pocztowy przekonuje: "Bagietka jest obietnicą rozkosznej przygody sensorycznej. Na pierwszy rzut oka zachwyca złocistą skórką i nacięciami, które są podpisem piekarza. Świeżo wyjęta z pieca, jej pieczone aromaty pobudzają apetyt. W dotyku to przejście od chrupkości skórki do lekkości dziurkowanego miąższu. Akt jej łamania oferuje rozkoszną symfonię, dzięki charakterystycznemu trzaskowi. Z każdym kęsem odkrywa się jej autentyczny smak. Jako pokarm do dzielenia się, bagietka towarzyszy nam od śniadania do kolacji, królując w sercu posiłków i będąc nieustannym zaproszeniem do wspólnoty".
Dla Francuzów bagietka stanowi coś więcej, niż wyłącznie pieczywo. Jest symbolem narodu i jego kuchni: "Nosicielka kultury i zwyczajów, bagietka jest głęboko zakorzeniona w codziennych praktykach Francuzów. Uosabia rytuał chodzenia do piekarni, lokalnego sklepu, zakorzenionego w społecznościach, przyciągającego każdego dnia dwanaście milionów konsumentów. Produkcja sześciu miliardów bagietek rocznie potwierdza jej status emblematyczny w dziedzictwie kulinarnym Francji".
Francuska poczta podkreśla, że bagietka stanowi symbol na skalę światową: "Bagietka przekracza granice, stając się międzynarodową ikoną. Wpisanie tych rzemieślniczych umiejętności i jej kultury na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO świadczy o jej świetności i czyni ją ambasadorką rzemiosła piekarniczego".
Źródło: "The Guardian"
Popularne
- Chill Guy podbija internet. O co chodzi z wyluzowanym ziomkiem?
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Naruciak i Psycholoszka stracili pieska. "Nie wybaczę sobie nigdy"
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Podgrzej pizzę na PlayStation 5. Pizza Hut prezentuje nietypowy gadżet
- Genzie prezentuje: "100 DNI DO MATURY". Zapowiada się wielki hit?
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu