Francja wprowadza znaczki o zapachu pieczywa

Nowość na rynku filatelistycznym. Francuska poczta zaskakuje

Źródło zdjęć: © Canva / Canva
Weronika Paliczka,
18.05.2024 21:30

Filateliści z całego świata zacierają ręce. Wszystko przez najnowsze cudo rodem z Francji. Poczta kraju nad Loarą wyprodukowała znaczek z bagietką. Niewielki kawałek papieru ma jednak coś, czego nikt się nie spodziewał.

Czy w XXI wieku wysyłanie listów nadal funkcjonuje? Sceptycy uważają, że obecnie pocztą dostarczane są rachunki, umowy i reklamy. Inni sugerują, że częściej, niż z usług listonoszy, korzystają z firm kurierskich. Mimo tego na całym świecie prężnie działa grupa osób, które regularnie odwiedzają urzędy pocztowe. Mowa o filatelistach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

JULIA ŻUGAJ spełniła już WSZYSTKIE SWOJE MARZENIA?

Francuska poczta zaskakuje

Francja kojarzy się z Wieżą Eiffla, Luwrem, serami, makaronikami, winem, croissantami i bagietkami. Te ostatnie jakiś czas temu zostały nazwane przez prezydenta Emmanuela Macrona mianem "250 gramów magii i doskonałości". Poczta również doceniła legendę długiego wypieku, zrobiła to jednak w niecodzienny sposób. Na rynek filatelistyczny trafiły znaczki pocztowe, na których narysowano bagietkę.

Co ciekawe, najbardziej intrygującym elementem znaczka pocztowego nie jest narysowana bagietka, a jego zapach. Po potarciu niewielkiego kawałka papieru można poczuć zapach świeżej bagietki. Aby osiągnąć taki efekt, do druku znaczków wykorzystano atrament z mikrokapsułkami zapachowymi. Za dystrybucję nowinki na rynku filatelistycznym odpowiada sklep Le Carré d’encre. Cena za jeden znaczek pocztowy wynosi 1,96 euro, czyli ok. 8,37 zł.

trwa ładowanie posta...

Francuska poczta zachwala unikalny znaczek

W opisie znaczka na stronie francuskiej poczty napisano: "Bagietka, chleb naszej codzienności, symbol naszej gastronomii, klejnot naszej kultury. Składa się z podstawowych składników, którymi są mąka, woda, sól, drożdże i/lub zakwas. Ta pozorna prostota ujawnia złożoność produkcji: dozowanie i ważenie składników, wyrabianie ciasta, fermentacja, dzielenie, relaksacja, formowanie, garowanie, nacinanie i pieczenie. To tyleż precyzyjnych etapów, które opanowuje rzemieślnik piekarz, którego unikalne umiejętności przekazywane są z pokolenia na pokolenie".

Urząd pocztowy przekonuje: "Bagietka jest obietnicą rozkosznej przygody sensorycznej. Na pierwszy rzut oka zachwyca złocistą skórką i nacięciami, które są podpisem piekarza. Świeżo wyjęta z pieca, jej pieczone aromaty pobudzają apetyt. W dotyku to przejście od chrupkości skórki do lekkości dziurkowanego miąższu. Akt jej łamania oferuje rozkoszną symfonię, dzięki charakterystycznemu trzaskowi. Z każdym kęsem odkrywa się jej autentyczny smak. Jako pokarm do dzielenia się, bagietka towarzyszy nam od śniadania do kolacji, królując w sercu posiłków i będąc nieustannym zaproszeniem do wspólnoty".

Dla Francuzów bagietka stanowi coś więcej, niż wyłącznie pieczywo. Jest symbolem narodu i jego kuchni: "Nosicielka kultury i zwyczajów, bagietka jest głęboko zakorzeniona w codziennych praktykach Francuzów. Uosabia rytuał chodzenia do piekarni, lokalnego sklepu, zakorzenionego w społecznościach, przyciągającego każdego dnia dwanaście milionów konsumentów. Produkcja sześciu miliardów bagietek rocznie potwierdza jej status emblematyczny w dziedzictwie kulinarnym Francji".

Francuska poczta podkreśla, że bagietka stanowi symbol na skalę światową: "Bagietka przekracza granice, stając się międzynarodową ikoną. Wpisanie tych rzemieślniczych umiejętności i jej kultury na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO świadczy o jej świetności i czyni ją ambasadorką rzemiosła piekarniczego".

Źródło: "The Guardian"

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 1
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0