Mikroplastiki są w wodzie, powietrzu i w glebie na całym Ziemii

Mikroplastik może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak go unikać?

Źródło zdjęć: © @canva
Marta Grzeszczuk,
16.06.2024 15:03

Kolejne badania naukowe wskazują na możliwe powiązania między mikroplastikiem i nanoplastikiem, a poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jak minimalizować naszą ekspozycję na te zanieczyszczenia?

Mikroplastiki i nanoplastiki są wszędzie. Te maleńkie cząsteczki plastiku znaleziono we wszystkim, od wody pitnej po nuggetsy z kurczaka, jabłka czy brokuły. Jednocześnie coraz więcej badań wskazuje na powiązania tych zanieczyszczeń z chorobami serca, płuc i innymi poważnymi kwestiami zdrowotnymi.

Mikroplastiki mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Naukowcy wciąż badają dokładne związki między maleńkimi kawałkami plastiku, a ludzkim organizmem. Ważne jest, aby pamiętać, że te powiązania wskazują na obawy dotyczące wpływu mikrodrobin plastiku na zdrowie, ale nie są to jeszcze konkretne, jednoznacznie udowodnione związki przyczynowo-skutkowe. Na te trzeba jeszcze poczekać. Co można zrobić do tego czasu, aby zminimalizować ryzyko poważnych konsekwencji? Magazyn "Wirecutter" zapytał o to ekspertów i ekspertki.

trwa ładowanie posta...

Pierwsza rada lekarzy jest taka sama, jak w przypadku wszystkich innych schorzeń. Najlepszą prewencją jest ogólne dbanie o organizm: wysypianie się, regularna aktywność fizyczna, zbilansowana dieta, obniżenie poziomu stresu i badania profilaktyczne. Sprawnie działające ciało jest w stanie lepiej bronić się przed wszystkimi niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Im mniej plastiku ma kontakt z żywnością i wodą, tym lepiej

Jeśli zaś chodzi o same mikroplastiki, eksperci i ekspertki zalecają ograniczanie kontaktu tego, co pijemy i jemy z plastikiem. Na pierwszy ogień powinna pójść woda i inne napoje w plastikowych w butelkach. Pisaliśmy już o tym, że w bardzo wielu miejscach w Polsce znosimy do domów zgrzewki wody gorszej jakości, niż ta, która płynie z kranów. Dodatkowo gasząc pragnienie mikro- i nanoplastikami.

Eksperci i ekspertki ostrzegają przed podgrzewaniem jedzenia w plastiku w mikrofalówkach, nawet jeśli opakowania się do tego teoretycznie nadają. W wysokiej temperaturze uwalnianie mikroplastiku do jedzenia jest szybsze i łatwiejsze. Z tego powodu nie powinno się też myć plastikowych naczyń czy pojemników w zmywarce, gdzie również są wystawione na działanie wysokiej temperatury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

FAGATA O SWOIM EX, ZAŁOŻONYM 0NLYFANS I SWOJEJ PRZYSZŁOŚCI | Vibez Talk

Kolejnym plastikiem do wyeliminowanie z kuchni są deski do krojenia wykonane z tego materiału. Nacinany przez noże plastiki zjadamy z tym, co na nich pokroiliśmy. Bezpieczniejsze są deski drewniane czy bambusowe. Warto również kupować warzywa i owoce na wagę, zamiast zapakowanych w plastiki.

Mikroplastiki i nanoplastiki są niemożliwe do uniknięcia, bez względu na to, jak bardzo będziemy sumienni. Znajdują się w powietrzu, którym oddychamy, w wodzie pitnej i w żywności. Naukowcy nie są jeszcze pewni, jakie poziomy mikroplastiku i nanoplastiku przyjmujemy z tych źródeł. Zmniejszyć ilość mikroplastiku w środowisku możemy tylko zmieniając rządowe polityki w zakresie produkcji plastików. Takie przepisy są już stopniowo wprowadzane przez Unię Europejską.

Biorąc pod uwagę rosnącą liczbę dowodów na jego szkodliwość, możliwe jest, że będzie pojawiać się więcej działań w zakresie zdrowia publicznego, które dotyczą zanieczyszczenia mikroplastikami. Do tego czasu dbanie o ogólny stan zdrowia jest pierwszą linią obrony, po której rozsądnie jest podjąć wyważone kroki w celu zmniejszenia narażenia na mikro- i nanoplastik.

Źródło: nytimes.com

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 1
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 1