Dieta fleksitariańska

Fleksitarianizm - czy to tylko chwilowy trend? A może dieta przyszłości?

Źródło zdjęć: © Canva / Canva
Dagmara Dąbek,
01.11.2024 18:00

Dieta fleksitariańska pojawiła się w połowie lat 90., ale dopiero teraz osiąga szczyt popularności. Elastyczny wegetarianizm nie eliminuje całkowicie jedzenia mięsa, ale zakłada ograniczenie spożycia w codziennym menu. Dlaczego ten sposób odżywiania cieszy się takim zainteresowaniem? Jakie są zasady diety fleksitariańskiej i jakie daje korzyści?

Czym jest fleksitarianizm?

Z roku na rok dieta fleksitariańska ma coraz więcej zwolenników. Jest popularna zarówno wśród osób dorosłych, jak i młodzieży, choć zdecydowanie więcej miłośników tego sposobu odżywiania odnotowuje się wśród młodszej grupy wiekowej.

Pierwsze informacje na temat fleksitarianizmu pojawiły się w połowie lat 90., ale więcej zaczęto o niej mówić w 2008 roku po publikacji książki pod tytułem "The Flexitarian Diet: The Mostly Vegetarian Way to Lose Weight, Be Healthier, Prevent Disease and Add Years to Your Life" (Dieta fleksitariańska: przeważnie wegetariański sposób, aby stracić na wadze, być zdrowszym, uchronić się przed chorobami i przedłużyć życie). Prawdziwym hitem stała się dopiero teraz.

Termin fleksitarianizm wywodzi się z połączenia dwóch słów z języka angielskiego: "flexible" (co oznacza elastyczny) i "vegetarian" (czyli wegetariański). Fleksitarianizm to najprościej mówiąc elastyczny wegetarianizm, który w dużej mierze ogranicza spożywanie produktów pochodzących od zwierząt. Mięso nie jest całkowicie zabronione w tej diecie, ale nie spożywa się go zbyt często. Dopuszcza się jedzenie ryb, jajek i nabiału. Podstawą zaś są produkty roślinne. 

Zdaniem naukowców takie odżywianie może obniżyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca czy otyłość. Chroni przed problemami sercowo-naczyniowymi i dolegliwościami związanymi z układem trawiennym. Spożywanie menu opartego o duże ilości roślinnych produktów pozytywnie wpływa również na nasze samopoczucie. 

Fleksitarianizm - zasady diety

Fleksitarianizm zakłada zmniejszenie spożycia mięsa, ale nie ma w tym przypadku określonych zasad. Nie ma podanych proporcji dotyczących ilości mięsa, jego rodzaju i częstotliwości jedzenia. Podstawowa zasada to mniej mięsa, więcej produktów roślinnych. Niektóre źródła podają, że najbardziej ograniczać powinno się czerwone mięso, inne że zmniejszamy spożycie wszystkich rodzajów mięs. Często można trafić na informacje, że najlepszą opcją jest jedzenie mięsa 2-3 razy w ciągu tygodnia.

A co zamiast wyrobów mięsnych? Rekomendowane jest spożywanie innych produktów bogatych w białko roślinne, takich jak ciecierzyca, soczewica, tofu, fasola, groch, nasiona i orzechy. Bardzo polecane są jajka i nabiał, szczególnie sery białe, jogurty, maślanki i kefiry. Dieta powinna być bogata w produkty z pełnego ziarna, chleb pszenny warto zastąpić pieczywem pełnoziarnistym.

Codzienne menu powinno zawierać dużą ilość warzyw i owoców, które są bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik, wspierający pracę jelit. Odradzane są produkty wysoko przetworzone, wszelkie fast foody, ciasta, drożdżówki, słodycze i słodzone napoje gazowane. 

Ważne jest również jedzenie w regularnych odstępach czasu, 4-5 posiłki w ciągu dnia mają dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników.

Zalety diety fleksitariańskiej

Fleksitarianizm ma wiele zalet i jest jedną z diet rekomendowanych przez ekspertów zajmujących się żywieniem człowieka. Dieta bazuje na założeniach zdrowego, zrównoważonego odżywiania się. Jest również spójna z opracowaną przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia piramidą żywienia.

Zgodnie z zasadami, podstawą jest spożywanie żywności uznanej za najzdrowszą (warzywa, owoce - dolna część piramidy żywienia). To właśnie te produkty mają drogocenne właściwości; dzięki zawartym w nich substancjom pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi, wspierają odchudzanie i poprawiają odporność organizmu.

Ważnym elementem diety są produkty pełnoziarniste oraz nabiał. Mięso i wyroby mięsne, znajdujące się na wierzchołku piramidy żywienia, zaleca się jeść w ograniczonej ilości, co niesie wiele korzyści dla zdrowia. Mięso zawiera sporo soli, tłuszczu i konserwantów. Nadmierna ilość tych substancji przyczynia się do zwiększenia ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, a nawet nowotworów. 

Częściowe zastąpienie produktów mięsnych strączkami nie powoduje utraty cennego białka. W dodatku produkty typu cieciorka, fasola czy soczewica są źródłem wielu antyoksydantów, witamin i soli mineralnych.

Taki sposób odżywiania uczy dobrych nawyków żywieniowych. Zaleca unikanie żywności wysoko przetworzonej i bogatej w cukier, przy regularnych, właściwie zbilansowanych posiłkach.

Reasumując, dieta fleksitariańska zyskuje na popularności, ponieważ jej stosowanie przynosi korzyści dla zdrowia i jest zgodna z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Nie jest to zatem chwilowa moda, którą zastąpi inna dieta. Nowe trendy w odżywianiu będą się pojawiały, ale jeśli będziemy patrzeć na zdrowie, to nie wyeliminują one fleksitarianizmu.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0
Judyta,zgłoś
nie jestem na diecie, jem z umiarem wszystkie produkty. Nie popijam im gazowanymi napojami a cisowianką bez gazu. Moja waga jest stale taka sama więc nie uważam bym musiała cos zmieniać w swoim jadłospisie.
Odpowiedz
0Zgadzam się0Nie zgadzam się