Antybiotyki w wodzie pitnej wokół ferm drobiu. Naukowcy alarmują
Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zbadali wpływ fermy drobiu na środowisko. Wyniki są wysoce niepokojące.
Naukowcy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego (UWM) zbadali, jak ferma drobiu wpływa na otaczające ją środowisko. Przeanalizowali glebę, źródła wody pitnej i odwierty służące do oceny stopnia skażenia wód gruntowych z poziomu od 25 do 45 m.
Fermy emitują zanieczyszczenia do wszystkich komponentów środowiska: powietrza, gleb, wód powierzchniowych oraz gruntowych, wpływając tym samym na człowieka, zwierzęta i rośliny.
Antybiotyki w wodach gruntowych i w wodzie pitnej
"W wodzie gruntowej pobranej na głębokości 35 m wykryliśmy siedem leków" - na stronie uniwersytetu poinformowała o wynikach badań prof. dr hab. Agnieszka Piotrowicz-Cieślak z Katedry Fizjologii, Genetyki i Biotechnologii Roślin na Wydziale Biologii i Biotechnologii UWM.
Skażona była również woda pitna. "Analizowaliśmy trzy lokalne ujęcia i w każdym stwierdzaliśmy obecność antybiotyków", podkreśliła Piotrowicz-Cieślak. Badaczka wyjaśniła, że występujące w środowisku antybiotyki, nawet w niewielkich stężeniach, przyczyniają się do rozprzestrzenienia zjawiska antybiotykooporności, czyli braku skuteczności leków, gdy potrzebne jest leczenie.
Nie tylko antybiotyki
Intensywne używanie antybiotyków w przemysłowej hodowli drobiu nie jest tajemnicą. Naukowcy odkryli jednak w pobranych próbkach gleby i wody również leki, których nie spodziewali się znaleźć. "Metoklopramid jest lekiem przeciwwymiotnym, poprawiającym perystaltykę jelit. Karbamazepina jest środkiem przeciwlękowym i uspokajającym - trwale zanieczyszcza środowisko, bo jest odporna na degradację. Obecność karbamazapiny w okolicach intensywnych ferm drobiu nie była dotąd nigdzie na świecie stwierdzana" - tłumaczyła Piotrowicz-Cieślak.
Badaniom została poddana niezbyt duża ferma, posiadająca pięć kurników, w których hodowanych jest ponad 5 tys. kurczaków. Jak wyznała Piotrowicz-Cieślak: "Bardzo trudno zachęca się właścicieli ferm do współpracy z naukowcami badającymi zanieczyszczenia środowiska, bo wpuści nas tylko ten producent, który uważa, że postępuje w sposób nie budzący żadnych zastrzeżeń".
Polska jest największym producentem drobiu w Europie. Jak podała agropolska.pl, w maju 2022 r. było w hodowli 128 mln piskląt brojlerów, czyli ptaków przeznaczonych do uboju na mięso. Polowa polskiego drobiu trafia na eksport. Według witrynawiejska.org.pl w chowie klatkowym trzymanych jest w 2023 r. 39 mln kur niosek.
Źródło: naukawpolsce.pl
W temacie ekologia
- Planujesz kupić nowego MacBooka? Czeka cię niemiła niespodzianka (Apple move)
- Uratuj jedzenie w Lidlu. Tanie eko-paczki wspierają ideę kupujesz - nie marnujesz
- Czy wiesz, jak odnawialna energia zmienia naszą przyszłość? [QUIZ]Mat. Sponsorowany
- Bycie eko we własnym domu nie jest trudne. Sprawdź, czy wiesz, jak wprowadzić dobre nawyki [QUIZ]Mat. Sponsorowany
Popularne
- Książulo zdemaskował Mualana? Internauci nie mogą przyzwyczaić się do jego głosu
- Pitbull wraca do Polski. Kiedy i gdzie wystąpi? Jakie ceny i rodzaj biletów?
- Czarny żurek, czarne nuggetsy i krwawa pasta. Halloween w restauracjach
- Lego wraca do przyszłości. Ten zestaw zachwyci fanów kina
- Conan Gray wystąpi w Polsce? The Wishbone Tour w Europie potwierdzona!
- Siedzą i się nudzą. Moda na rawdogging boredom podbija TikToka
- "WSZYSCY JESTEŚMY KACPERCZYK", czyli powolne dojrzewanie [RECENZJA]
- Miłosz z "Kuchennych rewolucji" złamał internet. "Prawdziwy goacik"
- Branża erotyczna jako kultura? Zapadł kontrowersyjny wyrok