"Szklane cukierki" podbijają TikToka. Lekarz ostrzega przed trendem
Aplikacja TikTok słynie z tego, że raz na jakiś czas stają się na niej popularne różnego rodzaju trendy. Niektóre z nich są głupiutkie, niewpływające w żaden sposób na zdrowie internautów, inne niestety już potrafią zagrażać. Do tego drugiego może należeć trend jedzenie "szklanych cukierków".
TikTok jest jedną z najpopularniejszych aplikacji na świecie. Każdego dnia korzystają z niej miliony osób. Można tam znaleźć różnego rodzaju materiały. Od niewinnych tańców, skeczy, parodii, po recenzje książek i filmów, a także filmów kulinarnych. Bez wątpienia każdy internauta znajdzie tam coś dla siebie. Niestety, zdarza się, że popularne stają się różnego rodzaju niebezpiecznie trendy. Należeć do nich może przygotowywanie "szklanych cukierków".
Lekarka Colleen Ryan z Bostonu odniósł się do trendu "szklanych cukierków". Zaapelował, aby uważać, kiedy przygotowuje się popularną przekąskę. Wszystko dlatego, że wiele dzieci trafiło do jego placówki z poparzeniami, ponieważ chciały spróbować czegoś, co zobaczyły na TikToku. Podkreślił, jak ważne jest informowanie w filmach o tym, że coś może zrobić nam krzywdę, jeśli nie będziemy uważni. Ważne, aby młodzi użytkownicy aplikacji zdawali sobie sprawę, że wszystko może zrobić nam krzywdę.
Marti Renti: "Freak fight to jest mocno szowinistyczny świat" | VibezTalk
"Szklane cukierki" z TikToka niebezpieczne dla dzieci
Tanghulu, inaczej znane jako "szklane cukierki", to tradycyjna chińska słodka przekąska. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a na TikToku można znaleźć bardzo dużo filmów na ten temat. Jedyne co musimy zrobić, to podgrzać mieszankę cukru i wody w mikrofali. Należy to robić kilka razy przez 30 sekund, aż dojdzie do zagotowania mikstury. Później należy zatopić w niej owoce i poczekać, jak stwardnieją. Gotowe.
Colleen Ryan to lekarka z Bostonu. W rozmowie z "New York Post" zaapelowała, aby rodzice uważali na dzieci, które chcą przygotować "szklane cukierki". Przyznała, że do jej szpitala w ostatnim czasie trafiło o wiele więcej dzieciaków z poparzeniami. Wszystko dlatego, że nie czekają, aż mieszanka cukru oraz wody przestanie być gorąca. Jest to dla nich bardzo niebezpieczne.
- Rozlanie mieszanki może spowodować poważne oparzenia, podobnie jak rozlanie gorącej zupy, ale może spowodować znacznie głębsze oparzenia ze względu na właściwości cukru. Dzieci lub nastolatki mogą szybko chwycić garnek lub miskę, a gorący płyn rozpryskuje się, rozlewa lub rozpryskuje na nich. Rodzice powinni być ostrożni i upewnić się, że ich dzieci nauczyły się prawidłowego bezpieczeństwa gotowania i podjąć środki zapobiegawcze - powiedziała lekarka.
Źródło: dexerto.com
Popularne
- "POLSKA GUROM" - Przemek Kucyk zgłasza się na Eurowizję. To jego topka polskiej (pop)kultury
- Nudna reklama Friza i Wersow. Recenzja "Friz & Wersow. Miłość w czasach online"
- Nikita i Cameraboy rozstali się? Mocny statement krąży w sieci
- Wejdą nowe smaki Wojanków? Internet huczy od pogłosek
- Bagi na liście Forbes 30 under 30. Znalazł się tam szybciej od Friza
- Taylor Swift wydała POPrawny album. Dlaczego nie wrócę do "The Life of a Showgirl"? [RECENZJA]
- Antyki, czyli kuchnia babci na TikToku. Wywiad z ikonicznym twórcą
- Taylor Swift zdissowała Charli XCX. Nazwała ją warczącą chihuahuą
- Dawid Podsiadło zagra sekretny koncert dla wybrańców. Trzeba było zbierać tipy...