"Szklane cukierki" podbijają TikToka

"Szklane cukierki" podbijają TikToka. Lekarz ostrzega przed trendem

Źródło zdjęć: © TikTok - wantabite / TikTok
Natalia Witulska,
19.09.2024 21:15

Aplikacja TikTok słynie z tego, że raz na jakiś czas stają się na niej popularne różnego rodzaju trendy. Niektóre z nich są głupiutkie, niewpływające w żaden sposób na zdrowie internautów, inne niestety już potrafią zagrażać. Do tego drugiego może należeć trend jedzenie "szklanych cukierków".

TikTok jest jedną z najpopularniejszych aplikacji na świecie. Każdego dnia korzystają z niej miliony osób. Można tam znaleźć różnego rodzaju materiały. Od niewinnych tańców, skeczy, parodii, po recenzje książek i filmów, a także filmów kulinarnych. Bez wątpienia każdy internauta znajdzie tam coś dla siebie. Niestety, zdarza się, że popularne stają się różnego rodzaju niebezpiecznie trendy. Należeć do nich może przygotowywanie "szklanych cukierków".

Lekarka Colleen Ryan z Bostonu odniósł się do trendu "szklanych cukierków". Zaapelował, aby uważać, kiedy przygotowuje się popularną przekąskę. Wszystko dlatego, że wiele dzieci trafiło do jego placówki z poparzeniami, ponieważ chciały spróbować czegoś, co zobaczyły na TikToku. Podkreślił, jak ważne jest informowanie w filmach o tym, że coś może zrobić nam krzywdę, jeśli nie będziemy uważni. Ważne, aby młodzi użytkownicy aplikacji zdawali sobie sprawę, że wszystko może zrobić nam krzywdę.

Marti Renti: "Freak fight to jest mocno szowinistyczny świat" | VibezTalk

"Szklane cukierki" z TikToka niebezpieczne dla dzieci

Tanghulu, inaczej znane jako "szklane cukierki", to tradycyjna chińska słodka przekąska. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a na TikToku można znaleźć bardzo dużo filmów na ten temat. Jedyne co musimy zrobić, to podgrzać mieszankę cukru i wody w mikrofali. Należy to robić kilka razy przez 30 sekund, aż dojdzie do zagotowania mikstury. Później należy zatopić w niej owoce i poczekać, jak stwardnieją. Gotowe.

trwa ładowanie posta...

Colleen Ryan to lekarka z Bostonu. W rozmowie z "New York Post" zaapelowała, aby rodzice uważali na dzieci, które chcą przygotować "szklane cukierki". Przyznała, że do jej szpitala w ostatnim czasie trafiło o wiele więcej dzieciaków z poparzeniami. Wszystko dlatego, że nie czekają, aż mieszanka cukru oraz wody przestanie być gorąca. Jest to dla nich bardzo niebezpieczne.

- Rozlanie mieszanki może spowodować poważne oparzenia, podobnie jak rozlanie gorącej zupy, ale może spowodować znacznie głębsze oparzenia ze względu na właściwości cukru. Dzieci lub nastolatki mogą szybko chwycić garnek lub miskę, a gorący płyn rozpryskuje się, rozlewa lub rozpryskuje na nich. Rodzice powinni być ostrożni i upewnić się, że ich dzieci nauczyły się prawidłowego bezpieczeństwa gotowania i podjąć środki zapobiegawcze - powiedziała lekarka.

Źródło: dexerto.com

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 2
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0