Dubajska czekolada - jak ją zrobić?

Dubajska czekolada wywoła u ciebie ślinotok. Jak ją zrobić?

Źródło zdjęć: © olgaasmr / TikTok
Jakub TyszkowskiJakub Tyszkowski,02.11.2024 12:45

Trudno wskazać inny rodzaj słodyczy, który w tak krótkim czasie zrobił tak ogromną popularność. Czekolada dubajska z pistacjami, bo właśnie o niej mowa, szturmem podbiła media społecznościowe. Oto gdzie ją kupić i jak zrobić samodzielnie w domu.

Nagrania przedstawiające ludzi testujących smak dubajskiej czekolady zalały media społecznościowe. Klipy prezentujące smakołyk mają po setki tysięcy, a nawet miliony wyświetleń, więc nic dziwnego, że kolejni twórcy sięgają po viralowy przysmak. Ostrzegamy, że oglądacie te materiały na własną odpowiedzialność. Jeśli nie macie pod ręką nic do jedzenia, rozważcie powrót do tematu z pełnym brzuchem.

Dubajska czekolada prezentuje się absolutnie obłędnie. Magia polega na tym, że po przełamaniu czekoladowego bloku wypływa z niego zielone, pistacjowe nadzienie. Produkt jest drogi i trudno dostępny, dlatego internauci zaczęli szukać przepisów, jak zrobić dubajską czekoladę w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

JULIA ŻUGAJ spełniła już WSZYSTKIE SWOJE MARZENIA?

Dubajska czekolada w Polsce. Gdzie kupić?

Sekret popularności dubajskiej czekolady tkwi w nadzieniu. Składa się ono głównie z pasty pistacjowej, karmelizowanymi orzechami, ciasta kataifi i pasty tahini - a przynajmniej tych składników używa cukiernia Mom's Cake w Lublinie, która w spopularyzowała w Polsce słynną przekąskę. Lokal prezentuje słodkości na TikToku, a klipy zdobywają ogromną liczbę wyświetleń. Cena wynosi 150 zł za 500 g lub 20 zł za 60 g. Cukiernia wprowadziła nowe warianty smakowe dubajskiej czekolady, a po aktualne informacje warto zajrzeć na ich sociale.

trwa ładowanie posta...

Czekolada dubajska. Jak ją zrobić?

Do foremek należy wylać roztopioną czekoladę, a następnie pozostawić w lodówce do ostygnięcia. Potem trzeba bardzo drobno pokroić ciasto kataifi i podsmażyć je na maśle na złocisty kolor. Dalej zarumienione ciasto przesypujemy do miski i mieszamy z kremem pistacjowym. Nadzienie przekładamy do foremek z ostudzoną czekoladą. Formę zalewamy czekoladą od góry i zostawiamy do ostygnięcia.

trwa ładowanie posta...
trwa ładowanie posta...
trwa ładowanie posta...
Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0