Mięso komórkowe dopuszczone do sprzedaży w USA. Czas na Polskę?
Dwie kalifornijskie firmy dostały zezwolenie na sprzedaż mięsa z probówki. Również w Polsce pierwsza firma pracuje nad jego przemysłową produkcją.
21 czerwca Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych wydał dwóm pierwszym firmom pozwolenie na wypuszczenie na rynek mięsa wyhodowanego w laboratorium. Firmy Upside i GOOD Meat będą w pierwszej kolejności sprzedawać komórkowe mięso z kurczaka. Setki kolejnych przedsiębiorstw w USA pracuje nad domknięciem swoich procesów produkcyjnych i wejściem na rynek.
Podobne
- Jedzenie przyszłości to tylko robaki? Bułgarska fabryka space food to zmieni
- "Prawdziwe mięso wytwarza Bóg". Zakażą hodowli w laboratoriach
- Zakażą sprzedaży owoców i warzyw w plastiku. Jeszcze w 2024 r.
- Jedzenie z kociej kuwety? Serwowali je na weselu
- Smród na całe miasto. Aktywiści praw zwierząt chcą zakazu okrutnej praktyki
O tym, że dostępność komercyjna mięsa hodowanego w laboratorium zbliża się wielkimi krokami, pisaliśmy już, gdy Singapur jako pierwszy dopuścił je do sprzedaży i gdy we Włoszech debatowano nad zakazem jego produkcji.
Dlaczego mięso komórkowe jest dobrym pomysłem?
Globalne ograniczenie hodowli zwierząt na mięso jest konieczne, nie tylko ze względów humanitarnych. Przemysł mięsny generuje aż 14,5 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych. Niezbędne do ograniczania skutków kryzysu klimatycznego jest nie tylko zmniejszanie emisji, ale też przywracanie na całym świecie lasów i rosnących w nich grzybni, które są w stanie wiązać gazy cieplarniane pod ziemią.
Tragiczny dla zalesienia planety jest fakt, że 77 proc. ziemi uprawnej na świecie jest przeznaczone pod produkcję paszy dla zwierząt przeznaczonych na ubój. Mięso, które w ten sposób pozyskujemy, dostarcza zaledwie 20 proc. spożywanych globalnie kalorii.
Hodowla mięsa w laboratoriach pozwoli ograniczać wycinki lasów pod pola uprawne. Do jego produkcji zużywa się też niewspółmiernie mniej wody, co przy postępującym pustynnieniu Ziemi nie jest bez znaczenia.
Jak podał 26 czerwca portal money.pl, LabFarm - pierwsza polska firma pracująca nad przemysłową produkcją mięsa komórkowego rozpoczęła kolejny etap przygotowań do wejścia na rynek. Planują opracować pilotażową linię gotowych produktów do 2025 r. LabFarm również będzie zaczynać od produkcji mięsa z kurczaka.
Popularne
- Rozwój PSZOK-ów dzięki funduszom unijnym
- Poznaj Polskę na dwóch kołach
- Liam Payne wiecznie żywy. Znów usłyszymy jego głos
- Marcin Dubiel próbuje wrócić do internetu. Kolejny epic fail
- Kamil z Ameryki w akcji. Koszulki #freebudda wspierają Strefę 77
- Wojtek Gola na streamie u Jelly Frucika. Było piekielnie gorąco
- Młodzi na rynku pracy w Unii Europejskiej
- Rok po wybuchu Pandora Gate. Co dalej z ekstradycją Stuu?
- Fundusze unijne a problemy szkół