ekologia
1,5 MILIARDA maseczek w oceanach. Tak pandemia niszczy środowisko
Gorące źródła Yellowstone

Wegańskie burgery z gorących źródeł Yellowstone. Oto przyszłość fast foodów

Źródło zdjęć: © Unsplash.com
Jakub Tyszkowski,31.12.2020 13:13

Naukowcy opracowali metodę, która zamienia drobnoustroje w białko. Nature's Fynd pozyskuje mikroby występujące w gorących źródłach w Parku Narodowym Yellowstone.

bDzsCBjD

Nature's Fynd, startup z Chicago, wykorzystuje mikroby pochodzące z gorących źródeł w Parku Narodowym Yellowstone do produkcji wegańskiego mięsa do hot dogów, nuggetsów i hamburgerów. Nature's Fynd pozyskuje ekstremofile, które są szczepem grzybów zdolnym do przetrwania w ekstremalnych środowiskach. Wytwarzają one znaczną ilość białka, gdy uprawia się je w kontrolowanych warunkach.

Naukowcy z amerykańskiego startupu najpierw karmią drobnoustroje gliceryną i skrobiami. Potem następuje proces fermentacji, aż powstaje ostateczny produkt, czyli "Fy Protein". Jest to wegańskie białko, które zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów, jest bogate w błonnik i witaminy. Do jego wytworzenia potrzebna jest niewielka powierzchnia terenu pod uprawy.

Jak odbywa się produkcja białek z gorących źródeł Yellowstone?

Przy produkcji "tradycyjnych" białek (czy to roślinnych, czy zwierzęcych) – np. z grochu, soi, krowy, kurczaków – konieczne są duże ilości ziemi, energii, wody, a cały proces jest czasochłonny. W przypadku białek wynalezionych przez Nature's Fynd cała produkcja odbywa się w obiekcie o powierzchni ok. 3200 metrów kwadratowych, gdzie mikroby stale się rozmnażają.

bDzsCBjF

Mikroby mogą podwoić swoją biomasę w ciągu kilku godzin, a "sezon wegetacyjny" trwa 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Rośnie świadomość, że mikroby są cholernie wydajne. Wytwarzają świetne białko i robią to naprawdę szybko. Nie musisz sadzić nasion i czekać sześć miesięcy, aby zebrać uprawy.

- Thomas Jonas, CEO Nature's Fynd (Food Navigator)

Fermentacja odbywa się na tacach w stojących "wieżach", które trafiają do komory wzrostu. Tam drobnoustroje są karmione substancjami odżywczymi, gdzie po kilku dniach rosną i tworzą teksturę podobną do włókna mięśniowego. Powstały produkt jest parzony, prasowany, płukany i krojony, dzięki czemu można go przekształcić w płyn, ciało stałe lub proszek w celu wytworzenia różnorodnych potraw.

Nature's Fynd twierdzi w promocyjnym wideo, że mikroby z Yellowstone mogą wytwarzać "naprawdę pyszne, uniwersalne pokarmy, które każdemu zasmakują, w dowolnym miejscu i o każdej porze, bez konieczności nasłoneczniania, nawadniania czy pozyskiwania gleby pod uprawy. Idealne dla wszystkich 8 miliardów z nas. Ziemia może złapać oddech i odpocząć".

Nature’s Fynd, A Food Company for Optimists

Trudno się nie zgodzić, że Ziemia potrzebuje od nas odpocząć. Szczególnie po 2020 roku, kiedy w oceanach znalazło się 1,5 miliarda maseczek.

Komentarze (0)
arrow
Książka o klimacie, którą możecie przeczytać za darmo