Jedzenie nie do zmarnowania. Relacja z warsztatów gotowania Zero Waste z Jagną Niedzielską
O tym, czym jest kuchnia Zero Waste, najlepiej uczyć się w praktyce. Aby zgłębić tajniki gotowania bez odpadów, wybrałem się na warsztaty kulinarne z Jagną Niedzielską, propagatorką nurtu Zero Waste. Uwaga, zdjęcia w tym artykule powodują ślinotok!
Żyjemy w czasach, kiedy wszystko jest produkowane w nadmiarze. Począwszy od informacji, przez gry, filmy, książki, seriale, ubrania, na jedzeniu skończywszy. Oczywiście, że nie jesteśmy w stanie wszystkiego kupić, ubrać, obejrzeć, zjeść, dlatego wraz ze wzrostem konsumpcji, rośnie produkcja śmieci na planecie. Ile rzeczy, które trafiły do kosza, można by było ponownie wykorzystać?
Podobne
- Pizza z wulkanu. Kucharz lepi ciasto, a obok płynie rzeka lawy
- Co robić w majówkę, żeby nie zamulać? Najciekawsze propozycje
- Woda smażona w oleju? TikTok i przepisy, których nie próbujcie w domu
- Tiktoki, które wywołują GASTROZAWAŁ. 10 dziwnych kulinarnych połączeń
- MAŁE frytki w McDonald's są jak DUŻE? Sprawdzam, czy fast food oszukuje klientów
Szczególnie przygnębiające są statystyki dotyczące tego, jakie ilości jedzenia wywalamy do śmieci. Zaznaczę, że Polacy są w tej niechlubnej dziedzinie specjalistami, ponieważ rocznie marnują ok. 5 mln ton żywności. To 155 kg żywności na sekundę. Tak, mi też szczęka opadła do podłogi, kiedy się o tym dowiedziałem. Co można zrobić z tymi faktami? Zmienić swój styl życia.
Życie w duchu Zero Waste
Styl życia Zero Waste powstał z potrzeby troski o środowisko i sprowadza się do prostej idei, aby człowiek produkował jak najmniej odpadów. Życie zgodnie z duchem Zero Waste to przestrzeganie pięciu zasad: odmawiaj, ograniczaj, wykorzystuj ponownie, recyklinguj, kompostuj. Elementem takiego podejścia do życia jest kuchnia Zero Waste, która oznacza gotowanie bez odpadów.
Gotowanie Zero Waste z Jagną Niedzielską
Jagna Niedzielska jest miłośniczką i propagatorką nurtu Zero Waste w kulinariach, prowadzącą program "Bez reszty. Kuchnia Zero Waste" w Canal+ Kuchnia. Jej konto na Instagramie to kopalnia wiedzy o tym, jak gospodarować żywnością tak, aby nic się nie zmarnowało. 27 października w warszawskiej Hali Koszyki Jagna poprowadziła warsztaty gotowania Zero Waste we współpracy z siecią Netto, w których miałem przyjemność uczestniczyć.
Zasadniczym elementem warsztatów było to, co wszyscy uwielbiają najbardziej, czyli pichcenie i jedzenie. Jagna nie apeluje o całkowite wyeliminowanie mięsa z diety, ale o jego ograniczanie. Jako przykład jakościowej alternatywy wobec mięsa proponuje boczniaki, które stanowiły główny składnik jednego z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach, czyli różowych burgerów.
Drugie danie, które przygotowywaliśmy to były naleśniki z musem jabłkowym. Muszę przyznać, że zarówno burgerki jak i naleśniki okazały się banalnie proste w przyrządzeniu, były wykonane ze zdrowych składników i - co najważniejsze - ich smak był obłędnie dobry. Wszystko, co zostało z gotowania, zabraliśmy ze sobą do domu, aby wykorzystać w swoich daniach - w myśl idei Zero Waste.
Jak gotować w duchu Zero Waste?
Prowadząca warsztaty to chodząca encyklopedia życia w duchu Zero Waste. Jagna Niedzielska swoim świadectwem potrafi zainspirować i zmusić do zastanowienia się nad zmianą nawyków żywieniowych. Podczas warsztatów influencerka dzieliła się wieloma wskazówkami, jak gotować Zero Waste, z których najważniejsze to:
- Opisz swoje półki w kuchni, aby wiedzieć, co i gdzie przechowujesz. Jagna poradziła, aby raz na pół roku spisać listę rzeczy, które kryją się w zakamarkach szaf
- Pamiętaj o dacie przydatności do spożycia różnych produktów i dowiedz się, jak długo i jak odpowiednio przechowywać rzeczy, aby były jak najdłużej zdatne do spożycia
- Jagna przypomina, że jedzenie jest po to, aby je zjeść. Radzi, by w prosty sposób podzielić wnętrze lodówki: na półkę z produktami, które trzeba zjeść szybko, półkę z produktami, które mogą jeszcze postać, półkę z produktami świeżymi i na półkę z warzywami i owocami
- Planuj zakupy, aby pod wpływem emocji w markecie nie kupić niepotrzebnych produktów, które potem się zmarnują
- Jagna tłumaczy, że w gotowaniu Zero Waste nie chodzi o to, aby trzymać się przepisu co do kropki i przecinka. Należy mieć przepis w pamięci, a podczas gotowania być elastycznym i wykorzystać do potrawy to, co akurat mamy w kuchni (co zresztą udowodniła podczas warsztatów)
- Jagna podkreśliła, że nie powinniśmy demonizować plastiku tak w ogóle, bo problemem nie jest to, że plastik istnieje, tylko sposób, w jaki go używamy. Influencerka zachęciła do korzystania z pojemników wielorazowego użytku, aby odpowiednio przechowywać żywność, podkreślając, że przed zakupem należy sprawdzić opis producenta i to, czy pojemniki nadają się do recyklingu
Warsztaty z Jagną Niedzielską odbyły się w samach kampanii sieci Netto pt. "Niemarnowanie to nie wyzwanie". Kampania jest skierowana nie tylko do dorosłych, ale i dla dzieci. Na stronie kampanii znajduje się poradnik dla rodzica, jak nie marnować jedzenia z dzieckiem. Znajdziemy tam m.in. karty pracy, krzyżówki, wyzwania. Jest to świetna inicjatywa, która pomaga kształtować proekologiczne nawyki już od najmłodszych lat.
Podsumowując, warsztaty gotowania w duchu Zero Waste z Jagną były - przede wszystkim - szalenie smaczne, a ponadto niezwykle inspirujące i skłaniające do dokonania zmian w swoim życiu.
Pochwalcie się, czy ktoś z Was żyje w duchu Zero Waste? Co myślicie o tej idei?
Popularne
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Vibez Creators Awards - wybierz najlepszych twórców i wygraj wejściówkę na galę!
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Chłopak Seleny Gomez się nie myje? Prawda wyszła na jaw
- Jurorka "Tańca z gwiazdami" węszy romans? "Ja nie widzę tej relacji"
- Agata Duda trenduje za granicą. Amerykanie w szoku