Warsztaty gotowania w duchu zero waste z Jagną Niedzielską

Jedzenie nie do zmarnowania. Relacja z warsztatów gotowania Zero Waste z Jagną Niedzielską

Źródło zdjęć: © Vibez / Materiały własne red. Vibez
Jakub TyszkowskiJakub Tyszkowski,27.10.2021 17:32

O tym, czym jest kuchnia Zero Waste, najlepiej uczyć się w praktyce. Aby zgłębić tajniki gotowania bez odpadów, wybrałem się na warsztaty kulinarne z Jagną Niedzielską, propagatorką nurtu Zero Waste. Uwaga, zdjęcia w tym artykule powodują ślinotok!

Żyjemy w czasach, kiedy wszystko jest produkowane w nadmiarze. Począwszy od informacji, przez gry, filmy, książki, seriale, ubrania, na jedzeniu skończywszy. Oczywiście, że nie jesteśmy w stanie wszystkiego kupić, ubrać, obejrzeć, zjeść, dlatego wraz ze wzrostem konsumpcji, rośnie produkcja śmieci na planecie. Ile rzeczy, które trafiły do kosza, można by było ponownie wykorzystać?

Szczególnie przygnębiające są statystyki dotyczące tego, jakie ilości jedzenia wywalamy do śmieci. Zaznaczę, że Polacy są w tej niechlubnej dziedzinie specjalistami, ponieważ rocznie marnują ok. 5 mln ton żywności. To 155 kg żywności na sekundę. Tak, mi też szczęka opadła do podłogi, kiedy się o tym dowiedziałem. Co można zrobić z tymi faktami? Zmienić swój styl życia.

Życie w duchu Zero Waste

Styl życia Zero Waste powstał z potrzeby troski o środowisko i sprowadza się do prostej idei, aby człowiek produkował jak najmniej odpadów. Życie zgodnie z duchem Zero Waste to przestrzeganie pięciu zasad: odmawiaj, ograniczaj, wykorzystuj ponownie, recyklinguj, kompostuj. Elementem takiego podejścia do życia jest kuchnia Zero Waste, która oznacza gotowanie bez odpadów.

Gotowanie Zero Waste z Jagną Niedzielską

Jagna Niedzielska jest miłośniczką i propagatorką nurtu Zero Waste w kulinariach, prowadzącą program "Bez reszty. Kuchnia Zero Waste" w Canal+ Kuchnia. Jej konto na Instagramie to kopalnia wiedzy o tym, jak gospodarować żywnością tak, aby nic się nie zmarnowało. 27 października w warszawskiej Hali Koszyki Jagna poprowadziła warsztaty gotowania Zero Waste we współpracy z siecią Netto, w których miałem przyjemność uczestniczyć.

trwa ładowanie posta...

Zasadniczym elementem warsztatów było to, co wszyscy uwielbiają najbardziej, czyli pichcenie i jedzenie. Jagna nie apeluje o całkowite wyeliminowanie mięsa z diety, ale o jego ograniczanie. Jako przykład jakościowej alternatywy wobec mięsa proponuje boczniaki, które stanowiły główny składnik jednego z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach, czyli różowych burgerów.

Drugie danie, które przygotowywaliśmy to były naleśniki z musem jabłkowym. Muszę przyznać, że zarówno burgerki jak i naleśniki okazały się banalnie proste w przyrządzeniu, były wykonane ze zdrowych składników i - co najważniejsze - ich smak był obłędnie dobry. Wszystko, co zostało z gotowania, zabraliśmy ze sobą do domu, aby wykorzystać w swoich daniach - w myśl idei Zero Waste.

Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską
Czym jest gotowanie zero waste? Warsztaty z Jagną Niedzielską (Vibez , Materiały własne red. Vibez)

Jak gotować w duchu Zero Waste?

Prowadząca warsztaty to chodząca encyklopedia życia w duchu Zero Waste. Jagna Niedzielska swoim świadectwem potrafi zainspirować i zmusić do zastanowienia się nad zmianą nawyków żywieniowych. Podczas warsztatów influencerka dzieliła się wieloma wskazówkami, jak gotować Zero Waste, z których najważniejsze to:

  • Opisz swoje półki w kuchni, aby wiedzieć, co i gdzie przechowujesz. Jagna poradziła, aby raz na pół roku spisać listę rzeczy, które kryją się w zakamarkach szaf
  • Pamiętaj o dacie przydatności do spożycia różnych produktów i dowiedz się, jak długo i jak odpowiednio przechowywać rzeczy, aby były jak najdłużej zdatne do spożycia
trwa ładowanie posta...
  • Jagna przypomina, że jedzenie jest po to, aby je zjeść. Radzi, by w prosty sposób podzielić wnętrze lodówki: na półkę z produktami, które trzeba zjeść szybko, półkę z produktami, które mogą jeszcze postać, półkę z produktami świeżymi i na półkę z warzywami i owocami
  • Planuj zakupy, aby pod wpływem emocji w markecie nie kupić niepotrzebnych produktów, które potem się zmarnują
  • Jagna tłumaczy, że w gotowaniu Zero Waste nie chodzi o to, aby trzymać się przepisu co do kropki i przecinka. Należy mieć przepis w pamięci, a podczas gotowania być elastycznym i wykorzystać do potrawy to, co akurat mamy w kuchni (co zresztą udowodniła podczas warsztatów)
trwa ładowanie posta...
  • Jagna podkreśliła, że nie powinniśmy demonizować plastiku tak w ogóle, bo problemem nie jest to, że plastik istnieje, tylko sposób, w jaki go używamy. Influencerka zachęciła do korzystania z pojemników wielorazowego użytku, aby odpowiednio przechowywać żywność, podkreślając, że przed zakupem należy sprawdzić opis producenta i to, czy pojemniki nadają się do recyklingu

Warsztaty z Jagną Niedzielską odbyły się w samach kampanii sieci Netto pt. "Niemarnowanie to nie wyzwanie". Kampania jest skierowana nie tylko do dorosłych, ale i dla dzieci. Na stronie kampanii znajduje się poradnik dla rodzica, jak nie marnować jedzenia z dzieckiem. Znajdziemy tam m.in. karty pracy, krzyżówki, wyzwania. Jest to świetna inicjatywa, która pomaga kształtować proekologiczne nawyki już od najmłodszych lat.

Podsumowując, warsztaty gotowania w duchu Zero Waste z Jagną były - przede wszystkim - szalenie smaczne, a ponadto niezwykle inspirujące i skłaniające do dokonania zmian w swoim życiu.

Pochwalcie się, czy ktoś z Was żyje w duchu Zero Waste? Co myślicie o tej idei?

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 1
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 1
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0
no i dzieki Wam wiem, że rady ludzi wychowanych w podmiejskich i malych miejscowosciach mozna podac w hurra mlodziezowym jezyku. To oczywiscie cenne,
Odpowiedz
0Zgadzam się0Nie zgadzam się