Burger z robaków? To nasza przyszłość
Były już czarne skorpiony w złotych opakowaniach i bawole chrząszcze. Teraz czas na mączlika – nowy chrząszcz właśnie został zatwierdzony przez UE i wkrótce będziemy go mogli znaleźć na naszych talerzach
O tym, że produkcja mięsa pochłania ogromne ilość energii, już wiemy. Producenci szukają więc coraz to nowszych rozwiązań, które dawałyby równie zadowalający smak, a przy tym nie obciążały tak planety – w końcu nie wszystkim muszą smakować dania kuchni roślinnej (niemniej gdybyście chcieli spróbować, pamiętajcie, że trwa veganuary, do którego dołączył sam Robert Makłowicz).
Podobne
- Dieta cud? Jedzenie robaków to przepis na schudnięcie
- Burger z pleśni? Naukowcy są na tropie rewolucyjnego rozwiązania
- Wegańskie burgery z gorących źródeł Yellowstone. Oto przyszłość fast foodów
- Prąd z pomarańczy? W Hiszpanii to możliwe!
- Jedzenie przyszłości to tylko robaki? Bułgarska fabryka space food to zmieni
Nowym produktem, który wkrótce będzie produkowany w całej Europie i z powodzeniem będzie mógł zastąpić znane nam już rodzaje zwierzęcego mięsa jest… mącznik, czyli chrząszcz. Tak, dobrze przeczytaliście.
Niedawno agencja UE zajmująca się bezpieczeństwem żywności uznała, że owad ten może być spożywany przez ludzi. I tak, pewnie większość z Was na myśl o burgerze z chrząszcza krzywi się znacząco, musicie wiedzieć, że owady są naprawdę pożywnym produktem. Są bogate w białko, tłuszcz oraz błonnik, a w smaku przypominają orzeszki ziemne.
Trzeba też dodać, że produkcja takiego pożywienia nie obciąża środowiska i jest niskoemisyjna. Jak to wygląda? Jak podaje The Guardian - jaja mączników są oddzielne od osobników dorosłych, a potem płukane wodą. Następnie zabija się je gorącą wodą, suszy oraz pakuje.
To też nie pierwszy raz, gdy na nasze talerze trafia coś innego niż znane nam już mięso, czy produkty roślinne. Już jakiś czas temu na rynku pojawiły się produkty spożywcze wytwarzane z robaków. Co więcej, część z nich dostępna jest nawet w sieci Kaufland. Znajdziecie tam chleb z mąki ze świerszczy, mieszanki owadów na obiad, czy naturalne batoniki ze świerszczy.
Tutaj możecie obejrzeć test świerszczy:
Burgery z larw bawolich chrząszczy sprzedawane są także w Niemczech, a pod względem zdrowotnym są na pewno lepsze niż ich inne mięsne odpowiedniki. Jeden z Belgijskich start-upów SexyFood chciał np., by takie produkty były towarem luksusowym. Moglibyście kupić od nich np. mrówki i skorpiony w czarno-złotych puszkach.
Zaznaczę, że są to inicjatywy, które powstały 6-7 lat temu, co wskazywałoby chyba, że takie formy jedzenia wciąż sprawiają nam jakiś problem i ciężko nam mimo wszystko wyobrazić nam sobie spożywanie wykonanych z nich produktów. Ale kto wie, może za jakiś czas burgery z mączlików pojawią się np. w McDonaldzie? Spróbowalibyście?
Popularne
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Vibez Creators Awards - wybierz najlepszych twórców i wygraj wejściówkę na galę!
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Jurorka "Tańca z gwiazdami" węszy romans? "Ja nie widzę tej relacji"
- Chłopak Seleny Gomez się nie myje? Prawda wyszła na jaw
- Agata Duda trenduje za granicą. Amerykanie w szoku