Światowy Dzień Żywności 2023. W tym roku chodzi o wodę
"Woda to życie, woda to jedzenie. Nie zostawiajmy nikogo w tyle". Pod takim hasłem odbędzie się 16 października Światowy Dzień Żywności.
Światowy Dzień Żywności obchodzimy 16 października od 1979 r. z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest promowanie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmacnianie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. W ostatnich latach te tematy są nieodłącznie powiązane ze skutkami globalnej nadeksploatacji środowiska naturalnego: utratą bioróżnorodności i kryzysem klimatycznym.
Woda to życie, woda to jedzenie. Nie zostawiajmy nikogo w tyle
W 2023 r. Światowy Dzień Żywności odbędzie się pod hasłem: "Woda to życie, woda to jedzenie. Nie zostawiajmy nikogo w tyle". Ma pogłębiać świadomość w zakresie narastających problemów z dostępem do wody. Gwałtowny wzrost globalnej populacji, urbanizacja, rozwój przemysłowy i wynikający z niego kryzys klimatyczny powodują, że zasoby wodne Ziemi są nadmiernie obciążone.
Jak lepiej gospodarować wodą?
FAO promuje z okazji Światowego Dnia Żywności 8 sposobów na zadbanie o jak najlepsze wykorzystanie wody w codziennym życiu:
- oszczędzanie wody - od zakręcania kranu, gdy nie korzystamy z lecącej z nich wody, po używanie wody z mycia czy gotowania warzyw do podlewania roślin doniczkowych (ma dużo substancji odżywczych!) - takie działanie opłaca się również ekonomicznie;
- wybieranie lokalnych i sezonowych produktów - 72 proc. zużywanej globalnie wody jest wykorzystywane w produkcji żywności. Lokalne i sezonowe produkty są mniej wodochłonne, niż podlewane w szklarniach czy w tropikach (np. do wyprodukowania kilograma awokado zużywa się aż 283 litry wody);
- wybieranie nieprzetworzonej żywności - wszystkie etapy produkcji wysoko przetworzonej żywności to kolejne litry zużytej wody;
- ograniczenie marnowania jedzenia - wszystkie niezjedzone produkty, które wyrzucamy, to również zmarnowana do ich produkcji woda. Przemyślane zakupy spożywcze chronią nie tylko portfel, ale też środowisko;
- niezanieczyszczanie wody - powinno do niej trafiać jak najmniej chemikaliów;
- zbieranie deszczówki - do podlewania ogródka zamiast lania wężem z wodociągu;
- zaangażowanie się w utrzymanie czystości zbiorników wodnych - chociażby przez zabieranie ze sobą śmieci, które nad nie przynosimy;
- zaangażowanie w popularyzację zagadnień wokół tematu - zarówno w mediach społecznościowych, jak i w rozmowach z bliskimi.
Warto też pamiętać, że poza działaniem osobistym, ważne, a może nawet ważniejsze jest wywieranie presji na instytucje i przedsiębiorstwa, które wody nadużywają i które ją zanieczyszczają. Warto też wybierać do parlamentu polityków, którzy mają świadomość potrzeby zmian w gospodarce wodą i innymi zasobami naturalnymi.
Źródło: fao.org
Popularne
- To oni pozwali Sylwestra Wardęgę. Lista jest bardzo długa
- W 12 godziny spała z 1000 facetów. Onlyfansiara twierdzi, że pobiła rekord
- Dubajska czekolada trafiła do Żabki. Limitowana i ekstremalnie droga
- AI Iga Świątek wali szoty w reklamie pubu Mentzena. Będą pozwy?
- "Fazolandia" sprzedana. Koniec marzenia słynnego youtubera
- Jelly Frucik spał z Wojtkiem Golą? Żaden 20-stronnicowy dokument tego nie wymaże
- Dawid Podsiadło z AliExpress. Hubert jak Maciej Musiał - też posprząta mieszkanie
- Merch Drwala 2025 nadchodzi. Trzy daty, które lepiej zapamiętaj
- 19 stycznia krytyczną datą dla TikToka. MrBeast zabrał głos