Wodę możemy oszczędzać na wiele sposobów

Światowy Dzień Żywności 2023. W tym roku chodzi o wodę

Źródło zdjęć: © canva
Marta Grzeszczuk,
12.10.2023 16:30

"Woda to życie, woda to jedzenie. Nie zostawiajmy nikogo w tyle". Pod takim hasłem odbędzie się 16 października Światowy Dzień Żywności.

Światowy Dzień Żywności obchodzimy 16 października od 1979 r. z inicjatywy Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest promowanie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmacnianie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. W ostatnich latach te tematy są nieodłącznie powiązane ze skutkami globalnej nadeksploatacji środowiska naturalnego: utratą bioróżnorodności i kryzysem klimatycznym.

Woda to życie, woda to jedzenie. Nie zostawiajmy nikogo w tyle

W 2023 r. Światowy Dzień Żywności odbędzie się pod hasłem: "Woda to życie, woda to jedzenie. Nie zostawiajmy nikogo w tyle". Ma pogłębiać świadomość w zakresie narastających problemów z dostępem do wody. Gwałtowny wzrost globalnej populacji, urbanizacja, rozwój przemysłowy i wynikający z niego kryzys klimatyczny powodują, że zasoby wodne Ziemi są nadmiernie obciążone.

Obecnie 2,4 mld ludzi żyje w krajach dotkniętych niedoborem wody. Wielu z nich to drobni rolnicy, którzy już teraz walczą o zaspokojenie swoich codziennych potrzeb, a w szczególności kobiety, ludy rdzenne, migranci i uchodźcy. Konkurencja o ten bezcenny zasób rośnie, a niedobór wody staje się coraz częstszą przyczyną konfliktów

- ONZ do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Jak lepiej gospodarować wodą?

trwa ładowanie posta...

FAO promuje z okazji Światowego Dnia Żywności 8 sposobów na zadbanie o jak najlepsze wykorzystanie wody w codziennym życiu:

  • oszczędzanie wody - od zakręcania kranu, gdy nie korzystamy z lecącej z nich wody, po używanie wody z mycia czy gotowania warzyw do podlewania roślin doniczkowych (ma dużo substancji odżywczych!) - takie działanie opłaca się również ekonomicznie;
  • wybieranie lokalnych i sezonowych produktów - 72 proc. zużywanej globalnie wody jest wykorzystywane w produkcji żywności. Lokalne i sezonowe produkty są mniej wodochłonne, niż podlewane w szklarniach czy w tropikach (np. do wyprodukowania kilograma awokado zużywa się aż 283 litry wody);
  • wybieranie nieprzetworzonej żywności - wszystkie etapy produkcji wysoko przetworzonej żywności to kolejne litry zużytej wody;
  • ograniczenie marnowania jedzenia - wszystkie niezjedzone produkty, które wyrzucamy, to również zmarnowana do ich produkcji woda. Przemyślane zakupy spożywcze chronią nie tylko portfel, ale też środowisko;
  • niezanieczyszczanie wody - powinno do niej trafiać jak najmniej chemikaliów;
  • zbieranie deszczówki - do podlewania ogródka zamiast lania wężem z wodociągu;
  • zaangażowanie się w utrzymanie czystości zbiorników wodnych - chociażby przez zabieranie ze sobą śmieci, które nad nie przynosimy;
  • zaangażowanie w popularyzację zagadnień wokół tematu - zarówno w mediach społecznościowych, jak i w rozmowach z bliskimi.

Warto też pamiętać, że poza działaniem osobistym, ważne, a może nawet ważniejsze jest wywieranie presji na instytucje i przedsiębiorstwa, które wody nadużywają i które ją zanieczyszczają. Warto też wybierać do parlamentu polityków, którzy mają świadomość potrzeby zmian w gospodarce wodą i innymi zasobami naturalnymi.

Źródło: fao.org

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 1
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 1