Subway ma przypał, bo okazało się, że w kanapkach z tuńczykiem nie ma tuńczyka
Dziennikarze z "New York Times" kupili kanapki z tuńczykiem w trzech różnych lokalach Subwaya w Los Angeles. Kiedy poddali przekąski badaniom DNA pod kątem obecności ryby, dowiedzieli się, że kanapka z tuńczykiem... nie zawierała tuńczyka.
To nie pierwszy raz, kiedy kanapka z tuńczykiem z Subwaya znalazła się w ogniu krytyki. W lutym tego roku Oliwier opisywał sprawę dwóch kobiet, które pozwały kanapkową korporację. Niezadowolone konsumentki powołały się na wyniki badań, według których wewnątrz sandwicha nie było tuńczyka, tylko maź imitująca wygląd prawdziwej ryby. Wówczas firma stanowczo zaprzeczyła oskarżeniom.
Podobne
- Pozew w USA: Tuńczyk w Subway nie zawiera tuńczyka?
- Whooper z kiełbasą i czekoladą. Menu w niemieckim Burger Kingu to gastrohorror
- Szok dla fanów Burgera Drwala. McDonald's usuwa popularny smak?
- Kanapkowy artysta z Subway hitem na TikToku! Przez ponad 5 lat pracuje za darmo… u rodziców!
- Hot dog z Żabki poleciał w kosmos. Parówka długo tego nie zapomni
Drama z kanapkami z tuńczykiem odżyła. Stało się to za sprawą dziennikarzy "New York Timesa", którzy kupili sandwicze, wyjęli rybne nadzienie, zamrozili je i wysłali do przebadania w laboratorium. Naukowcy przeanalizowali próbki, po czym stwierdzili, że w paście z tuńczyka nie są w stanie wykryć DNA tuńczyka. Warto zaznaczyć, że szukano śladów aż pięciu gatunków tej ryby i nie znaleziono żadnych.
Dlaczego badacze nie znaleźli w kanapkach śladów tuńczyka?
– Wnioski są dwa – powiedział rzecznik laboratorium. – Albo produkt jest tak wysoce przetworzony, że cokolwiek z niego pobraliśmy, nie byliśmy w stanie tego zidentyfikować. Albo w próbkach znajduje się coś, co nie jest tuńczykiem.
"NYT" zauważa, że podczas gotowania tuńczyka jego DNA ulega denaturacji, czyli dochodzi do zmiany struktury białka. Z tego powodu wyniki testów mogą być niedokładne.
Kanapkowa korporacja odmówiła komentarza na temat wyników badań laboratorium.
Raz tuńczyk jest, innym razem go nie ma. No i w sumie nie wiadomo
Z jednej strony mamy badanie zlecone przez "New York Timesa", z drugiej strony jest badanie serwisu "Inside Edition". W lutym tego roku dziennikarze tego portalu zlecili analizę sandwichów z tuńczykiem w laboratorium. Wyniki wykazały, że Subway używa w swoich kanapkach prawdziwego tuńczyka. No i komu teraz wierzyć? Materiał "Inside Edition" obejrzycie poniżej:
Is Subway’s Tuna Sandwich Actually Made of Tuna?
Popularne
- Dziki Trener zapowiada pozwy? "Nie pomoże usuwanie postów"
- Jawor nie zapłacił jej za pracę. Ghostował dziewczynę przez kilka miesięcy
- Przemek Pro mocno o "szon patrolu"? "Przegrywy, które nigdy nie będą miały dziewczyny"
- Znamy ceny biletów na The Weeknd. Jest drogo, ale mogło być (?) drożej
- Dramatyczny gest Ostatniego Pokolenia. Aktywistka obnażyła piersi przed obrazem Rejtana
- Wygrał konkurs na najbardziej performatywnego mężczyznę w Warszawie. Nawet nie lubi matchy [WYWIAD]
- Odsłonili mural Friza i Wersow. Internauci nie mieli litości
- Idealny produkt DRE$$CODE nie istn... Bagi pokazał własne gwiazdki na pryszcze
- Game over, jesienna nudo. Najlepsze gry na mgliste popołudnie