Subway ma przypał, bo okazało się, że w kanapkach z tuńczykiem nie ma tuńczyka
Dziennikarze z "New York Times" kupili kanapki z tuńczykiem w trzech różnych lokalach Subwaya w Los Angeles. Kiedy poddali przekąski badaniom DNA pod kątem obecności ryby, dowiedzieli się, że kanapka z tuńczykiem... nie zawierała tuńczyka.
To nie pierwszy raz, kiedy kanapka z tuńczykiem z Subwaya znalazła się w ogniu krytyki. W lutym tego roku Oliwier opisywał sprawę dwóch kobiet, które pozwały kanapkową korporację. Niezadowolone konsumentki powołały się na wyniki badań, według których wewnątrz sandwicha nie było tuńczyka, tylko maź imitująca wygląd prawdziwej ryby. Wówczas firma stanowczo zaprzeczyła oskarżeniom.
Podobne
- Pozew w USA: Tuńczyk w Subway nie zawiera tuńczyka?
- Whooper z kiełbasą i czekoladą. Menu w niemieckim Burger Kingu to gastrohorror
- Szok dla fanów Burgera Drwala. McDonald's usuwa popularny smak?
- Kanapkowy artysta z Subway hitem na TikToku! Przez ponad 5 lat pracuje za darmo… u rodziców!
- Koktajl z sedesu to argument za tym, że na TikToku powinna być selekcja
Drama z kanapkami z tuńczykiem odżyła. Stało się to za sprawą dziennikarzy "New York Timesa", którzy kupili sandwicze, wyjęli rybne nadzienie, zamrozili je i wysłali do przebadania w laboratorium. Naukowcy przeanalizowali próbki, po czym stwierdzili, że w paście z tuńczyka nie są w stanie wykryć DNA tuńczyka. Warto zaznaczyć, że szukano śladów aż pięciu gatunków tej ryby i nie znaleziono żadnych.
Dlaczego badacze nie znaleźli w kanapkach śladów tuńczyka?
– Wnioski są dwa – powiedział rzecznik laboratorium. – Albo produkt jest tak wysoce przetworzony, że cokolwiek z niego pobraliśmy, nie byliśmy w stanie tego zidentyfikować. Albo w próbkach znajduje się coś, co nie jest tuńczykiem.
"NYT" zauważa, że podczas gotowania tuńczyka jego DNA ulega denaturacji, czyli dochodzi do zmiany struktury białka. Z tego powodu wyniki testów mogą być niedokładne.
Kanapkowa korporacja odmówiła komentarza na temat wyników badań laboratorium.
Raz tuńczyk jest, innym razem go nie ma. No i w sumie nie wiadomo
Z jednej strony mamy badanie zlecone przez "New York Timesa", z drugiej strony jest badanie serwisu "Inside Edition". W lutym tego roku dziennikarze tego portalu zlecili analizę sandwichów z tuńczykiem w laboratorium. Wyniki wykazały, że Subway używa w swoich kanapkach prawdziwego tuńczyka. No i komu teraz wierzyć? Materiał "Inside Edition" obejrzycie poniżej:
Is Subway’s Tuna Sandwich Actually Made of Tuna?
Popularne
- Chill Guy podbija internet. O co chodzi z wyluzowanym ziomkiem?
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Naruciak i Psycholoszka stracili pieska. "Nie wybaczę sobie nigdy"
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Podgrzej pizzę na PlayStation 5. Pizza Hut prezentuje nietypowy gadżet
- Genzie prezentuje: "100 DNI DO MATURY". Zapowiada się wielki hit?
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu