Subway ma przypał, bo okazało się, że w kanapkach z tuńczykiem nie ma tuńczyka
Dziennikarze z "New York Times" kupili kanapki z tuńczykiem w trzech różnych lokalach Subwaya w Los Angeles. Kiedy poddali przekąski badaniom DNA pod kątem obecności ryby, dowiedzieli się, że kanapka z tuńczykiem... nie zawierała tuńczyka.
To nie pierwszy raz, kiedy kanapka z tuńczykiem z Subwaya znalazła się w ogniu krytyki. W lutym tego roku Oliwier opisywał sprawę dwóch kobiet, które pozwały kanapkową korporację. Niezadowolone konsumentki powołały się na wyniki badań, według których wewnątrz sandwicha nie było tuńczyka, tylko maź imitująca wygląd prawdziwej ryby. Wówczas firma stanowczo zaprzeczyła oskarżeniom.
Podobne
- Pozew w USA: Tuńczyk w Subway nie zawiera tuńczyka?
- Whooper z kiełbasą i czekoladą. Menu w niemieckim Burger Kingu to gastrohorror
- Burgermeister w Polsce już otwarty. Ile kosztują słynne burgery?
- Czarny żurek, czarne nuggetsy i krwawa pasta. Halloween w restauracjach
- Zestaw McDonald's Black Myth: Wukong to hit dla fanów gry
Drama z kanapkami z tuńczykiem odżyła. Stało się to za sprawą dziennikarzy "New York Timesa", którzy kupili sandwicze, wyjęli rybne nadzienie, zamrozili je i wysłali do przebadania w laboratorium. Naukowcy przeanalizowali próbki, po czym stwierdzili, że w paście z tuńczyka nie są w stanie wykryć DNA tuńczyka. Warto zaznaczyć, że szukano śladów aż pięciu gatunków tej ryby i nie znaleziono żadnych.
Dlaczego badacze nie znaleźli w kanapkach śladów tuńczyka?
– Wnioski są dwa – powiedział rzecznik laboratorium. – Albo produkt jest tak wysoce przetworzony, że cokolwiek z niego pobraliśmy, nie byliśmy w stanie tego zidentyfikować. Albo w próbkach znajduje się coś, co nie jest tuńczykiem.
"NYT" zauważa, że podczas gotowania tuńczyka jego DNA ulega denaturacji, czyli dochodzi do zmiany struktury białka. Z tego powodu wyniki testów mogą być niedokładne.
Kanapkowa korporacja odmówiła komentarza na temat wyników badań laboratorium.
Raz tuńczyk jest, innym razem go nie ma. No i w sumie nie wiadomo
Z jednej strony mamy badanie zlecone przez "New York Timesa", z drugiej strony jest badanie serwisu "Inside Edition". W lutym tego roku dziennikarze tego portalu zlecili analizę sandwichów z tuńczykiem w laboratorium. Wyniki wykazały, że Subway używa w swoich kanapkach prawdziwego tuńczyka. No i komu teraz wierzyć? Materiał "Inside Edition" obejrzycie poniżej:
Is Subway’s Tuna Sandwich Actually Made of Tuna?
Popularne
- Patec atakuje ostatni szczyt z Krony Ziemi. Dlaczego Elbrus jest tak problematyczny?
- Dlaczego myślę, że BAZA wygra milion złotych? Sory FAZA, dobry start to nie wszystko [OPINIA]
- Jaki jest twój festiwalowy perfect match? Edycja: Polska. Idealny prezent na Święta last minute [VIBEZ IN LINE]
- "KOCHAM POLSKĘ" za koncerty Mery Spolsky. Oto prawdziwe dobro narodowe [RELACJA]
- Fani Lorde czekali na jej koncert ponad dobę. Co jeszcze są w stanie zrobić dla artystki? [VIBEZ IN LINE]
- Największe sekrety Spotify Wrapped. Czy muzykę AI uwzględniono w podsumowaniu? [WYWIAD]
- Bolt Lokalnie już jest. Możesz zamówić przejazd z osobą płynnie mówiącą po polsku?
- Szop pracz włamał się do sklepu monopolowego. Trafił na izbę wytrzeźwień?
- Polska staje do walki z kryzysem demograficznym. Czy "Rządowy Tinder" rozwiąże problem?





