mięso z probówek

Mięso z probówek do kupienia w sklepie mięsnym. Kogo na nie stać?

Źródło zdjęć: © canva, goodmeat.co
Anna RusakAnna Rusak,09.12.2022 16:00

Kojarzycie wegańskie jajka w proszku JUST Egg? Firma, która je produkuje, wypuściła nową markę GOOD Meat, która specjalizuje się w wytwarzaniu mięsa w laboratoriach. Teraz ich produkty można kupić w sklepie mięsnym. Co na to weganie?

Gdy sześć lat temu firma Eat Just z San Francisco rozpoczęła badania nad mięsem hodowanym w probówkach, chyba nikt nie spodziewał się, że odniesie taki sukces. Dwa lata temu informowaliśmy, że mięso z probówek tej firmy zostało dopuszczone do sprzedaży w Singapurze i można je było znaleźć w daniach serwowanych przez lokalne restauracje.

Teraz Eat Just się rozrosło i stworzyło oddzielną markę GOOD Meat, która zajmuje się tylko mięsem wytwarzanym w laboratoriach. To jedyna firma produkująca kurczaki z probówki, które mogą kupić konsumenci.

GOOD Meat: Mięso z probówki w sprzedaży

GOOD Meat to marka Eat Just, czyli firmy, którą pewnie już wszyscy kojarzycie. To oni odpowiadają za wegańskie jajka w proszku JUST Egg. Teraz postanowili rozwijać się pod kątem produkcji mięsa z probówki.

trwa ładowanie posta...

Ich mięso już dwa lata temu zostało dopuszczone do sprzedaży w Singapurze i w tekście, który opisuje to wydarzenie, znajdziecie m.in. szczegółowe informacje na temat tego, w jaki sposób mięso jest produkowane i czemu to zdecydowanie lepsze rozwiązanie dla środowiska niż mięso zwierząt. Teraz Good Meat wykonało kolejny, ważny krok.

"GOOD Meat to nowa marka Eat Just, Inc., firmy spożywczej, która wykorzystuje naukę i technologię do tworzenia bezpiecznej, zdrowej i bardziej zrównoważonej żywności. GOOD Meat to mięso hodowane w probówkach. Proces polega na wytwarzaniu zrównoważonego, bezpiecznego mięsa z komórek zwierzęcych, zamiast ze zwierząt przeznaczonych na ubój" – czytamy na stronie GOOD Meat.

Mięso z probówek w masarni Huber's Butchery

Marka poinformowała, że Huber's Butchery, czyli singapurska masarnia, będzie od teraz sprzedawała poza mięsem z hodowali zwierząt, mięso hodowane w probówkach. Jak podkreślają obie strony, decyzja jest związana ze zmieniającym się systemem żywnościowym, rosnącym spożyciem białka zwierzęcego oraz problemami klimatycznym.

- Oferowanie tak nowego podejścia do produkcji mięsa w masarniach, to kolejny historyczny moment na długiej drodze, która ma sprawić, że nasz system żywnościowy będzie smaczniejszy i bardziej zrównoważony – powiedział cytowany przez "Vegconomist" Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny Eat Just.

- Mięso z probówek może być jednym z rozwiązań problemu, jakim jest nadmierna hodowla zwierząt, która wiąże się ze wzrostem liczby ludności i wzrostem spożycia białka zwierzęcego w wielu częściach świata – mówi "Vegconomist" dyrektor wykonawczy firmy Andre Huber.

trwa ładowanie posta...

Kiedy mięso z probówek w Polsce?

Miejmy nadzieję, że mięso z probówek od Good Meat trafi również na nasze talerze. Biorąc pod uwagę, że w sklepach możemy już kupić wegańskie jajka od tej firmy, to zapewne tylko kwestia czasu, aż reszta ich produktów trafi na nasz rynek.

Pytanie tylko, czy będzie nas na nie stać. Przypomnijmy, że - jak informowało BBC - na początku sprzedaży jedna porcja nuggetsów z mięsa z probówki kosztowała 50 dolarów. Twórcy wtedy zapewniali, że to wszystko wynika z tego, że to dopiero początki produkcji takiego, a więc wraz ze wzrostem zainteresowania cena na pewno będzie spadać.

trwa ładowanie posta...
Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 2
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 1
  • emoji smutek - liczba głosów: 1
  • emoji złość - liczba głosów: 1
  • emoji kupka - liczba głosów: 2