Klops z mamuta na talerzu. Nie zdobędzie gwiazdki Michelin
Podchodząca z Australii firma Vow "wskrzesiła" mięso sprzed 4 tys. lat. Przedsiębiorstwo zrobiło kotlet z DNA mamuta. Nikt nie odważył się skosztować przysmaku z bardzo istotnego powodu.
Vow specjalizuje się w hodowli mięsa. Firma chce przekonać konsumentów, że ubój zwierząt jest niepotrzebny. Koncern dostrzega potencjał w mięsie wyhodowanym z komórek. Jest to bardziej zrównoważona alternatywa dla mięsa odzwierzęcego.
Podobne
- Francja zakazuje wegańskich burgerów i kiełbasek. Prawo obejmie całą Unię Europejską?
- Burger z pleśni? Naukowcy są na tropie rewolucyjnego rozwiązania
- Zamówił nic w McDonald's. Najdroższy nie-obiad w życiu?
- McDonald’s eliminuje słomki. Testuje nakrywki z dziubkiem
- Kraby uciekły z opakowań. Polacy są wstrząśnięci nagraniem
Firma wykonała interesujący eksperyment. Stworzyła kotlet z DNA mamuta włochatego - zwierzęcia, które wymarło ok. 4 tys. lat temu. Mięso zostało wykonane z komórek owczych, do których wszczepiono pojedynczy gen mamuta. Miał on jednak kilka luk. Naukowcy wypełnili je za pomocą DNA słonia.
Naukowcy wykonali klops z mięsa mamuta
"Kotlet ma na celu skłonić do przemyśleń opinię publiczną i przemysł mięsny, abyśmy inaczej postrzegali kwestię produkcji i konsumpcji żywności. Hodowane mięso jest bowiem realną alternatywną dla tradycyjnej hodowli zwierząt" - czytamy w komunikacie australijskiego przedsiębiorstwa.
Wiele firm pracuje nad zamiennikami popularnych gatunków mięsa, takich jakich jak kurczak, wieprzowina czy wołowina. Tymczasem Vow zamierza mieszać komórki z nietypowych gatunków zwierząt, aby stworzyć całkowicie nowe rodzaje mięsa. Firma bada potencjał m.in. alpak, bawołów, krokodyli, kangurów, pawi i różnych rodzajów ryb. Wkrótce na rynek ma trafić wyhodowane mięso przepiórki japońskiej.
Nikt nie spróbował kotleta z mamuta
Firma Vow wykorzystała w procesie produkcji "nową i innowacyjną technologię". Efektem prac jest gigantyczny klops, który bynajmniej nie zawita do żadnego restauracyjnego menu. Naukowcy obawiają się, że ludzie mogą być uczuleni na białko sprzed kilku tysięcy lat.
Kotlet z mamuta - chociaż niejadalny - nie pójdzie na zmarnowanie. Wzbogaci kolekcję holenderskiego Muzeum Nauki i Medycyny.
Źródło: Reuters/Guardian
Popularne
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Vibez Creators Awards - wybierz najlepszych twórców i wygraj wejściówkę na galę!
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Jurorka "Tańca z gwiazdami" węszy romans? "Ja nie widzę tej relacji"
- Chłopak Seleny Gomez się nie myje? Prawda wyszła na jaw
- Agata Duda trenduje za granicą. Amerykanie w szoku