2 sposoby na kanapkę z marchewką, o których nie mieliście pojęcia
Kanapki to najszybsze i najprostsze drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Jednak wcale nie muszą być one nudne! Pokażemy Wam, jak w prosty sposób przygotować dwie różne kanapki z marchewką.
Chodź poniższe przepisy możecie przygotować także bez okazji, dziś obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. A taka okazja to dobry moment, by podsunąć propozycje bezmięsnych przekąsek.
Podobne
- Jak zrobić pisanki wielkanocne? Ekologiczne sposoby, które was zaskoczą
- Przepis na pierniczki, które znikną w parę chwil. Bez nich święta się nie liczą 🎄🎄🎄
- Zapłaciła 50 zł za kanapkę. "Świat oszalał"
- Bolą Cię plecy? Mamy na to sprawdzone sposoby
- Pizzeria z Lublina rozwścieczyła kobiety. "Lochy" nie chcą "rykowiska"
Pasta z marchewki i czerwonej soczewicy
Ta pasta do chleba jest świetna sama w sobie, ale możecie eksperymentować i mieszać ją z innymi składnikami, np. suszonymi pomidorami. W dodatku pasta bardzo dobrze sprawdza się jako dip do nachosów albo warzyw.
Potrzebujesz:
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 3 marchewki
- 1 cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, garam masalę, curry, kmin rzymski, kurkumę
- oliwę z oliwek
Soczewicę ugotuj i odcedź (zajmie to ok. 10-15 min). W tym czasie na patelni na oliwie przesmaż pokrojoną cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki). Do zeszklonych warzyw dodaj startą na tarce marchew i przyprawy. Duś ok. 15 minut do czasu, aż marchewka zmięknie. Jeśli masa będzie za sucha, można w trakcie smażenia podlać ją wodą.
Do warzyw dodaj ugotowaną soczewicę, zblenduj. Dopraw do smaku. Możesz dodać sok z cytryny i więcej oliwy, jeśli pasta będzie za sucha. Możesz też posypać ją do smaku czarnuszką.
Rada: dodaj przyprawy jakie lubisz. Możesz dodać chili, pominąć którąś z zaproponowanych przypraw jak jej nie masz lub nie lubisz. Pasta i tak będzie pyszna.
Pasta może leżeć w lodówce do tygodnia, więc śmiało możecie schować resztki do pudełka i zjeść ją później.
Łosoś marchewkowy
Brzmi śmiesznie, ale jest naprawdę pyszny i będzie smakował nie tylko weganom. Marchewka przygotowana w ten sposób dobrze komponuje się z hummusem lub serkiem typu Philadelphia (lub wegańskim odpowiednikiem kremowego serka).
Na łososiową marchewkę jest mnóstwo przepisów, ale po wielu próbach i porażkach odkryłam moją ulubioną wersję. Warto pamiętać o tym, że każdy lubi coś innego - dlatego eksperymentowanie, mieszanie składników i testowanie różnych wersji to podstawa. Mój przepis wygląda tak:
Potrzebujesz:
- 3 spore marchewki
- kubek gorącej wody
- dwie łyżki sosu sojowego
- łyżkę syropu klonowego lub z agawy
- łyżkę octu jabłkowego lub ryżowego
- łyżeczkę wędzonej papryki
- ząbek czosnku
- sól
- szczyptę pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Całe marchewki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je sporą ilością soli. Piecz je przez ok. 40 minut, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadały.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Do gorącej wody wlej sos sojowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy albo z agawy oraz wsyp wędzoną paprykę i szczyptę pieprzu. Wymieszaj wszystko i dodaj drobno posiekany czosnek.
Po wyjęciu marchewek z pieca poczekaj aż trochę ostygną i pokrój je w cienkie plastry lub użyj obieraczki. Przełóż plastry marchewki do pojemnika, wmasuj w nie trochę soli i zalej marynatą. Odstaw zamknięty pojemnik do lodówki na 24h.
Pro Tip: Do marynaty możesz dodać zmielone 1 lub 2 płaty nori, aby dodać łososiowej marchewce rybnego smaku.
Smacznego!
Popularne
- Chill Guy podbija internet. O co chodzi z wyluzowanym ziomkiem?
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Naruciak i Psycholoszka stracili pieska. "Nie wybaczę sobie nigdy"
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Podgrzej pizzę na PlayStation 5. Pizza Hut prezentuje nietypowy gadżet
- Genzie prezentuje: "100 DNI DO MATURY". Zapowiada się wielki hit?
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu