marchewki

2 sposoby na kanapkę z marchewką, o których nie mieliście pojęcia

Źródło zdjęć: © Pexels
Zofia WilczuraZofia Wilczura,01.10.2020 08:09

Kanapki to najszybsze i najprostsze drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Jednak wcale nie muszą być one nudne! Pokażemy Wam, jak w prosty sposób przygotować dwie różne kanapki z marchewką.

Chodź poniższe przepisy możecie przygotować także bez okazji, dziś obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu. A taka okazja to dobry moment, by podsunąć propozycje bezmięsnych przekąsek.

Pasta z marchewki i czerwonej soczewicy

Ta pasta do chleba jest świetna sama w sobie, ale możecie eksperymentować i mieszać ją z innymi składnikami, np. suszonymi pomidorami. W dodatku pasta bardzo dobrze sprawdza się jako dip do nachosów albo warzyw.

Potrzebujesz:

  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 1 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, garam masalę, curry, kmin rzymski, kurkumę
  • oliwę z oliwek

Soczewicę ugotuj i odcedź (zajmie to ok. 10-15 min). W tym czasie na patelni na oliwie przesmaż pokrojoną cebulę i czosnek (trzeba uważać, żeby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki). Do zeszklonych warzyw dodaj startą na tarce marchew i przyprawy. Duś ok. 15 minut do czasu, aż marchewka zmięknie. Jeśli masa będzie za sucha, można w trakcie smażenia podlać ją wodą.

Do warzyw dodaj ugotowaną soczewicę, zblenduj. Dopraw do smaku. Możesz dodać sok z cytryny i więcej oliwy, jeśli pasta będzie za sucha. Możesz też posypać ją do smaku czarnuszką.

pasta z marchewki i czerwonej soczewicy
pasta z marchewki i czerwonej soczewicy

Rada: dodaj przyprawy jakie lubisz. Możesz dodać chili, pominąć którąś z zaproponowanych przypraw jak jej nie masz lub nie lubisz. Pasta i tak będzie pyszna.

Pasta może leżeć w lodówce do tygodnia, więc śmiało możecie schować resztki do pudełka i zjeść ją później.

Łosoś marchewkowy

Brzmi śmiesznie, ale jest naprawdę pyszny i będzie smakował nie tylko weganom. Marchewka przygotowana w ten sposób dobrze komponuje się z hummusem lub serkiem typu Philadelphia (lub wegańskim odpowiednikiem kremowego serka).

Na łososiową marchewkę jest mnóstwo przepisów, ale po wielu próbach i porażkach odkryłam moją ulubioną wersję. Warto pamiętać o tym, że każdy lubi coś innego - dlatego eksperymentowanie, mieszanie składników i testowanie różnych wersji to podstawa. Mój przepis wygląda tak:

Potrzebujesz:

  • 3 spore marchewki
  • kubek gorącej wody
  • dwie łyżki sosu sojowego
  • łyżkę syropu klonowego lub z agawy
  • łyżkę octu jabłkowego lub ryżowego
  • łyżeczkę wędzonej papryki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • szczyptę pieprzu
marchewka
marchewka (Pexels)

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Całe marchewki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je sporą ilością soli. Piecz je przez ok. 40 minut, aż lekko zmiękną, ale nie będą się rozpadały.

W międzyczasie przygotuj marynatę. Do gorącej wody wlej sos sojowy, ocet jabłkowy, syrop klonowy albo z agawy oraz wsyp wędzoną paprykę i szczyptę pieprzu. Wymieszaj wszystko i dodaj drobno posiekany czosnek.

Po wyjęciu marchewek z pieca poczekaj aż trochę ostygną i pokrój je w cienkie plastry lub użyj obieraczki. Przełóż plastry marchewki do pojemnika, wmasuj w nie trochę soli i zalej marynatą. Odstaw zamknięty pojemnik do lodówki na 24h.

Pro Tip: Do marynaty możesz dodać zmielone 1 lub 2 płaty nori, aby dodać łososiowej marchewce rybnego smaku.

Smacznego!

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 7
  • emoji ogień - liczba głosów: 4
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0