pierniczek Vibez

Przepis na pierniczki, które znikną w parę chwil. Bez nich święta się nie liczą 🎄🎄🎄

Zofia WilczuraZofia Wilczura,21.12.2020 19:49

Domowe pierniczki: pachnące, udekorowane lukrem, miękkie lub twarde - co kto lubi... Nie ma chyba innego przysmaku, który tak bardzo kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dodatkowy plus: zdążycie je upiec jeszcze przed Wigilią.

Nie wiem jak Wy, ale ja czekałam na te święta już od dawna. Oczywiście w tym roku będzie zupełnie inaczej. Część z nas nie zobaczy swoich bliskich, a nawet jeśli, to nie spotka się w takim gronie, w jakim robiła to zazwyczaj. Nie oszukujmy się: dla wielu osób to może nie był łatwe.

Ja jestem jednak zwolenniczką patrzenia na pozytywy - a one są nawet w takiej sytuacji. W końcu święta to sporo czasu dla siebie, niepowtarzalny nastrój, pyszne jedzenie... No i pierniczki. Te są super proste w przygotowaniu i jeszcze lepsze, kiedy się je zjada.

Przepis na pierniczki, które znikną raz-dwa

Potrzebujesz:

  • 4 łyżki miodu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
  • ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (ew. proszku do pieczenia)

Przepis jest bardzo prosty. Cukier, miód i masło rozpuść w rondelku. Następnie przelej masę do miski i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. W tym momencie musisz zdecydować, czy konsystencja ciasta Ci odpowiada. Jeśli ciasto za bardzo się leje - dosyp mąki. Dodawaj ją po troszeczku (żeby nie przesadzić) aż do momentu, kiedy uznasz, że masa jest już wystarczająco gęsta.

Masę zawiń w folię spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut. To sprawi, że ciasto stwardnieje i będzie łatwiejsze do wałkowania i wycinania kształtów. Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je na stolnicy lub blacie. Co jakiś czas podsypuj masę mąką, żeby się nie kleiła. Rozwałkowane ciasto powinno mieć około 2 mm grubości. Teraz możesz zacząć szaleć z foremkami!

Wycięte kształty układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pierniczki należy piec około 10 minut w 170 stopniach (z włączonym termoobiegiem). Po wyjęciu z pieca pierniczki muszą ostudzić się i wyschnąć - to zajmie kilka minut. Twarde pierniczki można dekorować lukrem, masą cukrową, brokatem, koralikami... Hulaj dusza, piekła nie ma!

Co jest jeszcze fajnego w zdobieniu pierniczków? W dobie internetu i smartfonów możecie się połączyć z całą rodziną, której wyjątkowo nie zobaczycie na Wigilii, i razem ozdabiać łakocie. Bawcie się dobrze!

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 5
  • emoji ogień - liczba głosów: 2
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0