Zjadasz makaron prosto z garnka? Eksperci ostrzegają
Eksperci zdradzają, dlaczego skrobia oporna jest korzystna dla działania organizmu. Wystarczy odpowiednia obróbka termiczna.
Londyńscy specjaliści twierdzą, że obróbka termiczna ma wpływ na właściwości zdrowotne przyjmowanych przez nas pokarmów. Chłodzenie lub gotowanie jedzenia może przyczyniać się do zmieniania się wartości odżywczych produktów. Doktor Balazs Bajka potwierdza, że "chłodzenie produktów bogatych w skrobię może powodować pewne zmiany w ich strukturze, które są korzystne dla zdrowia".
Skrobia oporna naszym sprzymierzeńcem
Skrobia oporna to błonnik, który występuje w m.in. fasoli, zbożach czy orzechach. Jej poziom zawartości w produktach można zwiększyć za pomocą odpowiedniej obróbki termicznej. Ziemniaki, makarony i ryże są bogate w zwykłą skrobię, która nie jest najlepszym wyborem podczas codziennej diety. Aby zwiększyć zawartość skrobi opornej w wymienionych produktach, należy schłodzić je w lodówce po ugotowaniu.
Pomóż nam zmienić internet na lepsze. TUTAJ
Skrobia oporna ma również korzystny wpływ na osoby insulinooporne. Jej trawienie zachodzi powoli, więc poziom glukozy we krwi po spożyciu produktów zawierających skrobię oporną nie podnosi się aż tak gwałtownie, jak po zjedzeniu zwykłej skrobi. Pozytywnie działa również na pracę jelit. Dodatkowo obniża cholesterol i może zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych.
Źródło: Wyborcza
Popularne
- Straszna śmierć popularnej modelki. Nagranie obiegło internet
- Afera o plakat wyborczy Ewy Zajączkowskiej-Hernik. Pokazała nogi
- Ksiądz uderza w Jerzego Owsiaka. Mówi o "promocji satanizmu"
- Nauczycielka na seks i wódkę. Skandal w prestiżowej szkole
- Opublikowała zdjęcie z siłowni. Oskarżył ją o eksponowanie ciała
- Rozstrzelał trzech synów. Wiadomo, co zrobił przed egzekucją
- Oświadczył się swojej dziewczynie. Porównał to do sprzedaży B2B
- Wydała fortunę, by przypominać lalkę. Niepokojący efekt uboczny
- Nolif wydała fortunę na korektę płci. Ujawniła dokładną sumę