Zjadasz makaron prosto z garnka? Eksperci ostrzegają
Eksperci zdradzają, dlaczego skrobia oporna jest korzystna dla działania organizmu. Wystarczy odpowiednia obróbka termiczna.
Londyńscy specjaliści twierdzą, że obróbka termiczna ma wpływ na właściwości zdrowotne przyjmowanych przez nas pokarmów. Chłodzenie lub gotowanie jedzenia może przyczyniać się do zmieniania się wartości odżywczych produktów. Doktor Balazs Bajka potwierdza, że "chłodzenie produktów bogatych w skrobię może powodować pewne zmiany w ich strukturze, które są korzystne dla zdrowia".
Podobne
Skrobia oporna naszym sprzymierzeńcem
Skrobia oporna to błonnik, który występuje w m.in. fasoli, zbożach czy orzechach. Jej poziom zawartości w produktach można zwiększyć za pomocą odpowiedniej obróbki termicznej. Ziemniaki, makarony i ryże są bogate w zwykłą skrobię, która nie jest najlepszym wyborem podczas codziennej diety. Aby zwiększyć zawartość skrobi opornej w wymienionych produktach, należy schłodzić je w lodówce po ugotowaniu.
Pomóż nam zmienić internet na lepsze. TUTAJ
Skrobia oporna ma również korzystny wpływ na osoby insulinooporne. Jej trawienie zachodzi powoli, więc poziom glukozy we krwi po spożyciu produktów zawierających skrobię oporną nie podnosi się aż tak gwałtownie, jak po zjedzeniu zwykłej skrobi. Pozytywnie działa również na pracę jelit. Dodatkowo obniża cholesterol i może zmniejszać ryzyko chorób nowotworowych.
Źródło: Wyborcza
Popularne
- Bracia Menendez wyjdą na wolność? Córka Erika przerywa milczenie
- Oddany fandom Julii Żugaj. Na czym polega fenomen dziewczyny?
- Nastoletnia Julia popełniła samobójstwo. Jej oprawczyni nagrała "przeprosiny"
- Wege knajpa w Gdańsku serwuje "stek" z drukarki 3D. W menu mają też inne "mięsa"
- Wódka w saszetkach już w polskich sklepach. Zdjęcie obiegło sieć
- Budda oburzony zachowaniem dziecka. "To przegięcie pały"
- Beyoncé i Jay-Z tracą obserwatorów. Ludzie wierzą w teorie spiskowe
- Upadek Człowieka Lodu? Wim Hof latami skrywał tajemnicę
- Zatrzymanie P. Diddy'ego. Co łączy rapera z Justinem Bieberem?