Jedz orzechy. Stoją na straży zdrowia psychicznego
Orzechy mają wiele właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Naukowcy twierdzą, że mogą one pozytywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne. Wystarczy garść dziennie.
Garść orzechów dziennie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie psychiczne. Z takimi wnioskami przychodzą naukowcy m.in. z Uniwersytetu Castilla-La Mancha w Hiszpanii.
Podobne
- Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego. Dane są przerażające
- Marcin Gortat kpi ze zdrowia psychicznego. Problemy rozwiązuje "wyjściem na drinka"
- Od wojska do zdrowia psychicznego. SoundMind na misji pomocy Gen Z
- Selena Gomez współpracuje z Sephorą. Wszystko dla zdrowia psychicznego
- Zmiana przepisów. Jak otrzymać receptę na leki psychotropowe?
Okazuje się, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji o aż 17 proc.
Orzechy i zdrowie psychiczne
Dane z brytyjskiego Biobanku (internetowej bazy dokumentacji medycznej oraz stylu życia ok. 500 tys. Brytyjczyków) robią wrażenie. Okazuje się bowiem, że osoby dorosłe w średnim oraz starszym wieku, które spożywały codziennie 30 g orzechów, rzadziej zgłaszały przyjmowanie leków na depresję. Osoby badane jadły pistacje, orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe czy nerkowca.
Odkrycie opublikowane w magazynie naukowym Clinical Nutrition nie wyjaśnia jednak, dlaczego orzechy tak dobrze wpływają na zdrowie psychiczne. Naukowcy z Uniwersytetu Castilla-La Mancha podejrzewają, że to wszystko dlatego, że produkty te zawierają składniki odżywcze, błonnik, niezbędne mikroelementy, wysokiej jakości białko, witaminy oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To wszystko ma pozytywnie wpływać na naszą głowę.
Jak donosi portal geekweek.interia.pl, naukowcy opierają swoje hipotezy na danych ponad 13 tys. osób w wieku od 37 do 73 lat z lat 2007-2020, które nie zgłaszały depresji na początku badania. Do oceny użyto kwestionariuszy, a podczas zbierania informacji rejestrowano diagnozy depresji lub stosowania leków antydepresyjnych.
Po pięciu latach trwania badania okazało się, że osoby, które regularnie spożywały orzechy, wykazywały o 17 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na depresję w porównaniu z osobami, które ich nie jadły. Naukowcy doszli do wniosku, że odkrycie to było niezależne od innych czynników, które mogą wpłynąć na zdrowie psychiczne.
Wniosek jest krótki - jedzmy orzechy!
Źródło: geekweek.interia.pl
Popularne
- Amsterdam zaprasza na rave na autostradzie. 9 godzin mocnego techno
- Podejrzany o zabójstwo tiktokerki wrócił na miejsce zbrodni. Zostawił przerażający list
- Maskotki Minecraft do kupienia w Biedronce. Ile kosztują?
- Lalka Anabelle wyruszyła w upiorne tour. Warrenowie ostrzegali, żeby jej nie ruszać
- Ile przetrwałbyś na platformie bez lajków? Daj się wciągnąć w fediwersum
- Uzależnił się od smartfona. Straszne, co stało się z jego głową
- Łzy i drżący głos. PashaBiceps stracił czworonożnego przyjaciela
- Fit Lovers strollowali swoich fanów. "Rozstanie" to akcja promocyjna?
- Mata przewiózł Marylę Rodowicz Mustangiem. Teledysk to totalny viral