Jedz orzechy. Stoją na straży zdrowia psychicznego
Orzechy mają wiele właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Naukowcy twierdzą, że mogą one pozytywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne. Wystarczy garść dziennie.
Garść orzechów dziennie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie psychiczne. Z takimi wnioskami przychodzą naukowcy m.in. z Uniwersytetu Castilla-La Mancha w Hiszpanii.
Podobne
- Od wojska do zdrowia psychicznego. SoundMind na misji pomocy Gen Z
- Suple na ataki paniki? Modelce coś się pomyliło
- Zmiana przepisów. Jak otrzymać receptę na leki psychotropowe?
- Ketamina lekiem na depresję? Jest nacisk ze strony psychiatrów
- Ravgor nie żyje. Rozśmieszał miliony Polaków, przegrał z depresją
Okazuje się, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji o aż 17 proc.
Orzechy i zdrowie psychiczne
Dane z brytyjskiego Biobanku (internetowej bazy dokumentacji medycznej oraz stylu życia ok. 500 tys. Brytyjczyków) robią wrażenie. Okazuje się bowiem, że osoby dorosłe w średnim oraz starszym wieku, które spożywały codziennie 30 g orzechów, rzadziej zgłaszały przyjmowanie leków na depresję. Osoby badane jadły pistacje, orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe czy nerkowca.
Odkrycie opublikowane w magazynie naukowym Clinical Nutrition nie wyjaśnia jednak, dlaczego orzechy tak dobrze wpływają na zdrowie psychiczne. Naukowcy z Uniwersytetu Castilla-La Mancha podejrzewają, że to wszystko dlatego, że produkty te zawierają składniki odżywcze, błonnik, niezbędne mikroelementy, wysokiej jakości białko, witaminy oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To wszystko ma pozytywnie wpływać na naszą głowę.
Jak donosi portal geekweek.interia.pl, naukowcy opierają swoje hipotezy na danych ponad 13 tys. osób w wieku od 37 do 73 lat z lat 2007-2020, które nie zgłaszały depresji na początku badania. Do oceny użyto kwestionariuszy, a podczas zbierania informacji rejestrowano diagnozy depresji lub stosowania leków antydepresyjnych.
Po pięciu latach trwania badania okazało się, że osoby, które regularnie spożywały orzechy, wykazywały o 17 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na depresję w porównaniu z osobami, które ich nie jadły. Naukowcy doszli do wniosku, że odkrycie to było niezależne od innych czynników, które mogą wpłynąć na zdrowie psychiczne.
Wniosek jest krótki - jedzmy orzechy!
Źródło: geekweek.interia.pl
Popularne
- Wyśmiał ślub Biedronia, szybko usunął wpis. Szafarowicz w formie
- Biedroń wziął ślub. Janusz Kowalski: "zaczadzenie ideologią LGBT"
- Stanowski o wypadku na A1. "Nie ma uzasadnienia dla większych możliwości aut"
- Shrek wynajmuje bagno. Możesz spędzić weekend w jego chacie
- Dobromir Sośnierz kpi z samobójstwa. Oburzający plakat posła
- Druga twarz Krzysztofa Gonciarza. Kasia Mecinski wydała oświadczenie
- Sylwia i Jan Dąbrowscy przepraszają. Krew pępowinowa jednak nie leczy autyzmu
- Problemy Konfederacji. Bosak i Mentzen robią dobrą minę do złej gry
- Kowalski zazdrości Tuskowi? "Stać go na buty za 3 tys. zł"