Jedz orzechy. Stoją na straży zdrowia psychicznego
Orzechy mają wiele właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Naukowcy twierdzą, że mogą one pozytywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne. Wystarczy garść dziennie.
Garść orzechów dziennie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie psychiczne. Z takimi wnioskami przychodzą naukowcy m.in. z Uniwersytetu Castilla-La Mancha w Hiszpanii.
Podobne
- Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego. Dane są przerażające
- Od wojska do zdrowia psychicznego. SoundMind na misji pomocy Gen Z
- Marcin Gortat kpi ze zdrowia psychicznego. Problemy rozwiązuje "wyjściem na drinka"
- Selena Gomez współpracuje z Sephorą. Wszystko dla zdrowia psychicznego
- "Terapeutyczne lenistwo" nowym trendem. Obijaj się na zdrowie
Okazuje się, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji o aż 17 proc.
Orzechy i zdrowie psychiczne
Dane z brytyjskiego Biobanku (internetowej bazy dokumentacji medycznej oraz stylu życia ok. 500 tys. Brytyjczyków) robią wrażenie. Okazuje się bowiem, że osoby dorosłe w średnim oraz starszym wieku, które spożywały codziennie 30 g orzechów, rzadziej zgłaszały przyjmowanie leków na depresję. Osoby badane jadły pistacje, orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe czy nerkowca.
Odkrycie opublikowane w magazynie naukowym Clinical Nutrition nie wyjaśnia jednak, dlaczego orzechy tak dobrze wpływają na zdrowie psychiczne. Naukowcy z Uniwersytetu Castilla-La Mancha podejrzewają, że to wszystko dlatego, że produkty te zawierają składniki odżywcze, błonnik, niezbędne mikroelementy, wysokiej jakości białko, witaminy oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To wszystko ma pozytywnie wpływać na naszą głowę.
Jak donosi portal geekweek.interia.pl, naukowcy opierają swoje hipotezy na danych ponad 13 tys. osób w wieku od 37 do 73 lat z lat 2007-2020, które nie zgłaszały depresji na początku badania. Do oceny użyto kwestionariuszy, a podczas zbierania informacji rejestrowano diagnozy depresji lub stosowania leków antydepresyjnych.
Po pięciu latach trwania badania okazało się, że osoby, które regularnie spożywały orzechy, wykazywały o 17 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na depresję w porównaniu z osobami, które ich nie jadły. Naukowcy doszli do wniosku, że odkrycie to było niezależne od innych czynników, które mogą wpłynąć na zdrowie psychiczne.
Wniosek jest krótki - jedzmy orzechy!
Źródło: geekweek.interia.pl
Popularne
- Viral Kebab już otwarty. Co wiadomo o nowym biznesie Ekipy?
- Ile lat więzienia czeka Brainroty z TikToka? Bombardiro Crocodilo pocierpi najdłużej
- Czy 100 ludzi pokona goryla? Absurdalne pytanie rozpala internet
- Julia Żugaj wzruszona sukcesem swojego chłopaka? "Jestem dumna"
- Łatwogang nagra collab z bbno$? Internauci muszą spełnić jeden warunek
- Zestawy Reziego w Pasibusie. Ile kosztuje zaskakująca nowość?
- Uczestnik "Twoje 5 minut 3" wydał oświadczenie. "Nie jestem psycholem"
- Lokal sushi sparodiował zmarłego kilka dni temu rapera. "Joka zszedł z nieba"
- Influencerka tłumaczy włoskie brainroty. Żarłacz Biegacz, Aligator Detonator i Patyk