Jedz orzechy. Stoją na straży zdrowia psychicznego
Orzechy mają wiele właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych. Naukowcy twierdzą, że mogą one pozytywnie wpływać na nasze zdrowie psychiczne. Wystarczy garść dziennie.
Garść orzechów dziennie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie psychiczne. Z takimi wnioskami przychodzą naukowcy m.in. z Uniwersytetu Castilla-La Mancha w Hiszpanii.
Podobne
- Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego. Dane są przerażające
- Od wojska do zdrowia psychicznego. SoundMind na misji pomocy Gen Z
- Marcin Gortat kpi ze zdrowia psychicznego. Problemy rozwiązuje "wyjściem na drinka"
- Selena Gomez współpracuje z Sephorą. Wszystko dla zdrowia psychicznego
- Suple na ataki paniki? Modelce coś się pomyliło
Okazuje się, że regularne spożywanie orzechów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji o aż 17 proc.
Orzechy i zdrowie psychiczne
Dane z brytyjskiego Biobanku (internetowej bazy dokumentacji medycznej oraz stylu życia ok. 500 tys. Brytyjczyków) robią wrażenie. Okazuje się bowiem, że osoby dorosłe w średnim oraz starszym wieku, które spożywały codziennie 30 g orzechów, rzadziej zgłaszały przyjmowanie leków na depresję. Osoby badane jadły pistacje, orzechy włoskie, brazylijskie, laskowe czy nerkowca.
Odkrycie opublikowane w magazynie naukowym Clinical Nutrition nie wyjaśnia jednak, dlaczego orzechy tak dobrze wpływają na zdrowie psychiczne. Naukowcy z Uniwersytetu Castilla-La Mancha podejrzewają, że to wszystko dlatego, że produkty te zawierają składniki odżywcze, błonnik, niezbędne mikroelementy, wysokiej jakości białko, witaminy oraz jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To wszystko ma pozytywnie wpływać na naszą głowę.
Jak donosi portal geekweek.interia.pl, naukowcy opierają swoje hipotezy na danych ponad 13 tys. osób w wieku od 37 do 73 lat z lat 2007-2020, które nie zgłaszały depresji na początku badania. Do oceny użyto kwestionariuszy, a podczas zbierania informacji rejestrowano diagnozy depresji lub stosowania leków antydepresyjnych.
Po pięciu latach trwania badania okazało się, że osoby, które regularnie spożywały orzechy, wykazywały o 17 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na depresję w porównaniu z osobami, które ich nie jadły. Naukowcy doszli do wniosku, że odkrycie to było niezależne od innych czynników, które mogą wpłynąć na zdrowie psychiczne.
Wniosek jest krótki - jedzmy orzechy!
Źródło: geekweek.interia.pl
W temacie zdrowie psychiczne
- Polka zmarła na egzotycznej wyspie. Miała 27 lat i żywiła się wyłącznie owocami
- Bio-baiting zmorą wszystkich singli. Nowy trend w randkowaniu?
- Japczan obronił magisterkę z psychologii. Tak, to ten streamer, który uważa, że depresja nie istnieje
- Influencerzy wspierają program dla młodych. Pojawili się na gali podsumowującej "Godzinę dla MŁODYCH GŁÓW"
Popularne
- "POLSKA GUROM" - Przemek Kucyk zgłasza się na Eurowizję. To jego topka polskiej (pop)kultury
- Nudna reklama Friza i Wersow. Recenzja "Friz & Wersow. Miłość w czasach online"
- Nikita i Cameraboy rozstali się? Mocny statement krąży w sieci
- Wejdą nowe smaki Wojanków? Internet huczy od pogłosek
- Taylor Swift wydała POPrawny album. Dlaczego nie wrócę do "The Life of a Showgirl"? [RECENZJA]
- Bagi na liście Forbes 30 under 30. Znalazł się tam szybciej od Friza
- Taylor Swift zdissowała Charli XCX. Nazwała ją warczącą chihuahuą
- Dawid Podsiadło zagra sekretny koncert dla wybrańców. Trzeba było zbierać tipy...
- Fotograf oskarżył Jeleniewską o kradzież zdjęcia. "To jest po prostu patologia"