Ważne! Hania z Genzie pyta, czemu dorośli mają kaca nawet po lam

Ważne! Hania z Genzie pyta, czemu dorośli mają kaca nawet po lampce wina

Źródło zdjęć: © Instagram
Maja Kozłowska,
23.04.2025 14:15

Hania z Genzie napisała do Adama Mirka - doktora i naukowca, który na TikToku w przystępny sposób tłumaczy zagadnienia z różnych dziedzin m.in. biologii czy chemii. Influencerka chciała się dowiedzieć, dlaczegom im jest się starszym, tym więcej odczuwa się negatywnych efektów po spożyciu alkoholu.

Adam Mirek to wyjątkowy przykład osoby, która potrafi połączyć naukę z nowoczesnymi technologiami i światem mediów społecznościowych. Choć z wykształcenia jest doktorem, zamiast klasycznej ścieżki akademickiej wybrał inną drogę - postawił na popularyzację wiedzy wśród młodych ludzi na TikToku. W miejscu kojarzonym głównie z rozrywką, znalazł przestrzeń do dzielenia się naukowymi ciekawostkami w lekkiej i przystępnej formie. Jego krótkie wideo dotyczące ludzkiego ciała, fizjologii i fascynujących faktów z dziedziny nauki przyciągają uwagę tysięcy odbiorców. Jeśli jesteście ciekawi, czy wolno sikać do morza - on odzieli wam odpowiedzi na to i inne, podobnie abstrakcyjne pytania.

Jego ostatni film odpowiada na podobnie istotny dylemat. Adam Mirek postanowił wyjaśnić Hi Hani kwestię działania alkoholu. Influencerka zapytała się go, czemu napoje wyskokowe z wiekiem działają na nią dużo gorzej

trwa ładowanie posta...

Adam Mirek wyjaśnia Hi Hani jak alkohol działa na dorosłych


"Mam super ważne pytanie!!! Jak to jest, że jak byliśmy młodsi, to alkohol mogliśmy w siebie wlewać i mieszać cokolwiek bez kaca, a im starsi jesteśmy, tym jest gorzej i kaca ma się nawet po lampce wina?" - napisała influencerka do popularnego naukowca.

- Kiedy pijemy tego typu napoje do naszego organizmu wprowadzamy alkohol etylowy i wtedy on z żołądka i jelit jest wchłaniany do krwi, a nasz mózg wtedy myśli: "O nie, organizm został zatruty. To jest trucizna. Ona może zniszczyć komórki organizmu. Muszę ją jak najszybciej usunąć". Usuwanie etanolu z organizmu w większości odbywa się w wątrobie, gdzie to odpalane jest chemiczne szuruburu i dehydrogenaza alkoholowa zamienia etanol w aldehyd octowy. [...]. Dalej mamy tak: zamiana w kwas octowy, by w końcu zamienić go w wodę i dwutlenek węgla, co już łatwo można usunąć - wytłumaczył Adam Mirek. Jasno, obrazowo, przejrzyście.

- Cały ten proces jest skomplikowany i zabiera czas, a wraz z wiekiem ten czas zostaje wydłużony, ponieważ aktywność enzymów się zmniejsza. A skąd ten kac? Wszystkiemu winny jest aldehyd octowy, to jest najgroźniejsza trucizna w całym tym szeregu. No i jeśli ten etap z przejścia alkoholu etylowego do aldehydu zajmuje więcej czas, to kac jest bardziej odczuwalny. A zajmuje więcej czasu im starsi jesteśmy - podsumował Adam Mirek.

Być może ostrzeżenie naukowca przyda się na coś tym, którzy planują nieprzespane noce w najbliższy weekend tudzież w majówkę. Nie ma co dawać się skusić na promocję 12+12 - na zdrowie to nie wyjdzie.

trwa ładowanie posta...
Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0