Ta Japonka mieszka w Polsce. Za to, co zrobiła, mogliby jej zabrać obywatelstwo xd
Obcokrajowcy, którzy mieszkają w Polsce, często dostarczają internautom ciekawego contentu, opowiadając o zaskoczeniach, różnicach i trudnościach w dostosowaniu się do życia w innym państwie. Pewna Japonka pokazała, jak pierwszy raz próbuje tradycyjnego polskiego sposobu na... gotowanie ryżu.
Co kraj, to obyczaj. Znane. Jadąc do innego państwa nietrudno o szok kulturowy. Nawet, jeśli geograficznie jesteśmy położeni blisko siebie lub teoretycznie dzielimy wspólny rdzeń społeczny - po przekroczeniu granicy czekają nas niespodzianki. I tak np. shik shak shok, że w Niemczech w wielu miejscach w ogóle się nie da płacić kartą (nawet w Berlinie), a we Włoszech knajpki zamykają się od 14 do 19. U nas by to nie przeszło.
Podobne
- "Co to jest?!". Japonka spróbowała polskich pierogów. Zapowiedziała kolejne wyzwanie
- Polska świat dominacja. "Przez twe oczy zielone" w najdroższej kawiarni na świecie
- Zmienił Niemcy na Podkarpacie. Reakcja urzędniczki go oszołomiła
- IShowSpeed wraca do Polski. Ogłosił europejską trasę
- Patec przetestował McDonald's w Japonii. "Ogólnie za granicą są gorsze niż w Polsce"
Amerykańskich turystów przyjeżdżających do Europy (czy konkretniej do Polski) dziwią zaś takie rzeczy, jak "manualne" suszarki na pranie, brak klimatyzacji czy "dużo" schodów.
Co może za to wywołać wstrząs u Azjatów odwiedzających Polskę? Nie, nie podłej jakości sushi z supermarketu (pewnie też takie mają), ale... ryż. Ryż w plastikowych torebkach. Przypuszczam, że dla Japończyków, Koreańczyków czy Chińczyków to jak odpowiednik pizzy z ketchupem dla Włocha. Straszne.
Japonka spróbowała ryżu z torebki. Podpadnie rodakom?
W Azji ryż zasadniczo gotuje się w przeznaczonym do tego (i tylko tego) garnku - tzw. ryżowarze. W Europie to urządzenie oczywiście jest znane i dostępne, ale nie jest tak rozpowszechnione. Raczej niewiele osób w Polsce ma osobne naczynie do gotowania ryżu. W polskiej kuchni prędzej znajdzie się Thermomix lub AirFryer.
W Polsce gotuje się po polsku, a więc: ryż robi się w torebkach. Można kupić sypki, jasne. Ale po co, skoro na rynku dostępny jest taki, którego nie trzeba mieszać ani pilnować, a do tego zawiera unikatowy dodatek mikroplastiku. Skoro dopuszczają go do sprzedaży, to chyba wszystko ok?
Pewna Japonka, która od trzech lata mieszka w Polsce zdecydowała się przetestować ryż z torebki.
- Rzeczy, których nigdy nie robiłam przed przyjazdem do Polski. Gotowanie ryżu w plastikowej torebce. Jako Japonka, kiedy pierwszy raz to zobaczyłam, poczułam się straumatyzowana. My zawsze używamy ryżowaru. Ale po trzech latach mieszkania w Polsce, w końcu zdecydowałam się spróbować. I szczerze, to nie było takie złe, ale prawdopodobnie właśnie straciłam moje japońskie obywatelstwo. Mogę sobie wyobrazić moją babcię, która patrzy na mnie z czystym rozczarowaniem - podsumowała tiktokera.
W temacie japonia
- Piosenkarka kupiła lampę imitującą grzyba atomowego. Przez to Aespa nie wystąpi na sylwestrze w Japonii?
- Zranił ją narzeczony. 32-latka wyszła za mąż za chatbota
- Okulary z makijażem w szkłach. "Macie dzięki nim wyglądać świeżej"
- Quebonafide będzie mieć collabo z Kazem Bałagane? Chodzi o mochi (oczywiście)
Popularne
- Dlaczego myślę, że BAZA wygra milion złotych? Sory FAZA, dobry start to nie wszystko [OPINIA]
- "KOCHAM POLSKĘ" za koncerty Mery Spolsky. Oto prawdziwe dobro narodowe [RELACJA]
- Największe sekrety Spotify Wrapped. Czy muzykę AI uwzględniono w podsumowaniu? [WYWIAD]
- Fani Lorde czekali na jej koncert ponad dobę. Co jeszcze są w stanie zrobić dla artystki? [VIBEZ IN LINE]
- Jaki jest twój festiwalowy perfect match? Edycja: Polska. Idealny prezent na Święta last minute [VIBEZ IN LINE]
- Mrozu rusza w "Odpowiedni moment Tour". Kiedy startuje sprzedaż biletów?
- Influcenter przyciągnie tłumy? Nowy stacjonarny sklep Ekipy
- Ralph Kaminski rozpoczyna nową erę. Po deszczu zawsze wychodzi tęcza [RELACJA]
- Wersow, Andziaks czy Makówka? Oceniamy 1. tydzień vlogmasów





