Szokujące liczby. Tyle zwierząt jest zabijanych codziennie
Na stronie "Our World In Data" pojawił się nowy dający do myślenia raport. Zbiera dane z całego świata na temat uboju zwierząt na mięso.
"Our World In Data" to strona założona przez badacza z Uniwersytetu Oksfordzkiego Maxa Rosera. Projekt zbiera sprawdzone dane liczbowe o współczesnym świecie i przystępnie je przedstawia. 26 września Rosner opublikował nowy raport na temat uboju zwierząt hodowanych na mięso.
Ile zwierząt jest zabijanych na mięso każdego dnia?
Dane zawarte w raporcie pochodzą z 2021 r. zostały zebrane przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Globalnie każdego dnia na mięso zabijane jest:
- 900 tys. krów
- 1,4 mln kóz
- 1,7 mln owiec
- 3,8 mln świń
- 11,8 mln kaczek
- 202 mln kurczaków
- setki milionów ryb
Dane na temat ryb są szacowane, gdyż najtrudniej je zgromadzić. Jednak na pewno są to liczby rzędu setek milionów. 202 mln dziennie kurczaków oznacza, że w każdej minucie każdego dnia zabijanych jest 140 tys. tych zwierząt.
Towarzyszący danym artykuł podkreśla, że zwierzęta hodowane przemysłowo, czyli większość z tych, które spożywamy, żyje w strasznych warunkach. Świnie trzymane są w ciasnych zagrodach, żyjąc w chronicznym dyskomforcie i stresie. Krowom odbiera się cielęta, by produkowały mleko przeznaczone do spożycia przez ludzi.
Wiele zwierząt jest kastrowanych bez znieczulenia. Kurczaki często są pozbawiane dziobów. Ma to powstrzymać je przed walką z innymi kurczakami z powodu dyskomfortu i bólu, gdyż wiele z nich trzyma się w ścisku, w którymi nie mogą się obrócić przez całe życie.
Dlaczego warto ograniczać spożycie mięsa?
Artykuł przytacza również pozostałe, poza (nie)humanitarnymi, argumenty za ograniczaniem spożywania mięsa:
Korzyści dla klimatu: Zmniejszenie globalnej konsumpcji mięsa pomogłoby w walce ze zmianami klimatu. Zmniejszyłoby bezpośrednie emisje związane z bekaniem krów i podtlenkiem azotu z obornika, ale także zmniejszyłoby emisje związane z wylesianiem i zmianą użytkowania gruntów. Z przemysłu hodowli zwierząt bezpośrednio pochodzi ok 15 proc światowych emisji gazów cieplarnianych.
Mniejsze wykorzystanie gruntów pod rolnictwo i większa bioróżnorodność: Masowe wykorzystanie gruntów pod rolnictwo jest głównym czynnikiem powodującym utratę różnorodności biologicznej. Obecnie prawie połowa wolnych od lodu i pustyni terenów na świecie jest wykorzystywana w rolnictwie, a ponad 80 proc. z nich jest wykorzystywana jedynie na paszę do hodowli zwierząt na mięso. Całkowite globalne wykorzystanie gruntów do produkcji mięsa i nabiału wynosi 37 mln km kw., czyli tyle, co powierzchnia obu Ameryk - od Alaski na północy po Przylądek Horn na południu.
Mniejsza antybiotykooporność: Ograniczenie spożycia mięsa na świecie zmniejszyłoby stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt, które przyczynia się do wzrostu liczby bakterii odpornych na antybiotyki. Redukcja pomogłaby zachować skuteczność istniejących antybiotyków i zdrowie ludzi na całym świecie. Pisaliśmy niedawno, że według badań polskich naukowców stosowane w hodowli kur i kurczaków antybiotyki są obecne w wodzie pitnej okolicznych mieszkańców.
Źródło: ourworldindata.org
Popularne
- Tata Maty prosi o pieniądze. "UWAGA! Jest sprawa"
- Kononowicz kończy z YouTube? Pojawił się ważny komunikat
- Zapadł wyrok w sprawie portalu dla dorosłych. Jakie były przychody z Roksy?
- Imprezowy autobus. Dzieci pochwaliły się, jak bardzo "kochają Fagatę"
- Problemy Oskara Szafarowicza. Pokazał wezwanie od uczelni
- Pochwalił się kupnem 10. mieszkania. "Psujesz rynek"
- Lewaczka załamana warunkami pracy. "W latach 90. byście zdechli z głodu"
- Koniec pomidorowego szaleństwa? Sanah ujawnia, o co chodziło
- Flipper został oszukany. Stracił kilkanaście tysięcy złotych