Czy wegańskie mięso jest przyszłością gastronomii?
Półki z zamienniki mięsa w sklepach zdają się stale powiększać. Gdy kilkanaście lat temu jedyną opcją były kotlety sojowe, nikt nie spodziewał się różnorodności, z jaką obecnie mamy do czynienia. Co jednak daje sięganie po zamienniki mięsa?
Każda osoba będąca na diecie roślinnej pamięta czasy, gdy jedyną opcją na obiad były kotlety sojowe. Pakowane w paczki, o konsystencji przypominającej gąbkę, wymagające moczenia w bulionach. Na przestrzeni ostatnich kilku lat sytuacja uległa jednak ogromnej poprawie. Półki w marketach uginają się pod roślinnymi zamiennikami mięsa, a wegańska szynka dostępna jest nawet w osiedlowych sklepach.
Podobne
- Czy kotlet musi być z mięsa? Trybunał Sprawiedliwości analizuje problem
- Jak często kupujemy wegańską szynkę przez pomyłkę? Sondaż zdziwi wojujących mięsożerców
- Świerszcze są mięsem przyszłości? Kucharze są zgodni
- Weganie apelują do ministry zdrowia. Żądają zmian w szpitalnych posiłkach
- Masz ochotę na wege łososia? Zaserwują ci go z drukarki 3D
Dlaczego warto wprowadzić zamienniki mięsa do swojej diety?
W dobie inflacji, gdy ceny wszystkich produktów rosną, rośnie też cena mięsa. Wegańskie zamienniki okazują się często tańsze od tradycyjnych opcji. Równocześnie, bazując na roślinnym mięsie, można stworzyć pełnowartościowy, odżywczy, smaczny posiłek.
Wege mięso występuje we wszystkich możliwych formach: mamy dostęp do kabanosów, kiełbasek, kurczaka, gyrosa, kiełbas na grilla, mięsa mielonego, kotletów, burgerów, boczku, salami, kaszanek, pasztetu, pasty rybnej czy łososia. Zainteresowani mogą kupić zarówno wege produkty, które wymagają dalszej obróbki, jak i gotowe potrawy. Wszystko po to, aby roślinna dieta stała się jak najbardziej popularna, a także: aby odejść od stereotypu, że jedzenie wege jest drogie, a jego przygotowanie czasochłonne.
Ograniczenie spożywania mięsa jest też dobre dla planety. Produkcja mięsa jest związana z dużym zużyciem zasobów naturalnych, takich jak woda i ziemia oraz generuje dużą ilość gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmian klimatu czy postępującego wylesiania.
Jedzenie mięsa wpływa negatywnie także na zdrowie. Czerwone mięso, a więc wieprzowina, wołowina, konina czy gęsina, spożywane w dużych ilościach wpływa na podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi, co może prowadzić do miażdżycy, zawału czy niedokrwiennej choroby serca.
Popularne
- "Kiedyś ludzie mieli mniej". Hymn boomerów podbija TikToka
- Karty kolekcjonerskie Julii Żugaj w Biedronce. Cena z kosmosu?
- Jak długo Książulo będzie recenzował kebaby? Jego odpowiedź szokuje
- Young Leosia odpowiada na diss Fagaty. "Rozkładasz nogi w necie, żeby zarobić na prąd"
- Gimper wygrał z Lil Masti w sądzie. Wyrok jest prawomocny
- Zranił ją narzeczony. 32-latka wyszła za mąż za chatbota
- Influencerki oszalały na punkcie zdjęć AI? Dlaczego nie jestem fanką śnieżnej "sesji" [OPINIA]
- Billie Eilish nazywa Elona Muska "żałosnym tchórzem". Biznesmen nie pomaga potrzebującym?
- FAZA Friza znowu "ugotowała". Youtuberzy żebrzą o jedzenie





