Brytyjscy kucharze propagują jedzenie świerszczy

Świerszcze są mięsem przyszłości? Kucharze są zgodni

Źródło zdjęć: © Canva / Canva
Weronika Paliczka,
07.08.2024 14:45

Ekolodzy i dietetycy coraz częściej twierdzą, że źródłem białka przyszłości są owady. Świerszcze czy szarańcza są bogate w niezbędne mikro i makroskładniki, a przy tym ich hodowla wytwarza znikomy ślad węglowy.

Czy jedzenie mięsa wpływa na środowisko? Zdaniem naukowców oraz ekologów - bardzo. Hodowla bydła, świń czy ptaków wytwarza wysoki ślad węglowy, który z kolei wpływa na globalne ocieplenie i atmosferę ziemską. Wiele osób w trosce o planetę decyduje się na przejście na dietę wegetariańską lub wegańską, jednak ich niepokój wzbudza kwestia spożywania odpowiedniej ilości białka. Brytyjscy restauratorzy mają pomysł na rozwiązanie tego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

ZETKACPER: CHCĘ ZOSTAĆ POLITYKIEM!

trwa ładowanie posta...

Brytyjska restauracja serwuje świerszcze

Koncept Yum Bug to coś więcej niż restauracja. Właściciele firmy są także producentami świerszczy przekształcanych na produkt mięsopodobny. Aaron Thomas, współzałożyciel Yum Bug, tłumaczy w rozmowie z "The Guardian": - Mięso, które jest najbardziej podobne, to coś w rodzaju wołowiny lub jagnięciny, po prostu ze względu na smak. Ale również wygląd. Jest całkiem brązowe.

Właściciele konceptu Yum Bug rozpoczęli swoją działalność w trakcie pandemii Covid-19. Mężczyźni sprzedawali przepisy na dania z owadów, jednak natrafili na przeszkodę w postaci oporu społecznego przed jedzeniem robaków. - Kiedy to zrozumieliśmy, przetestowaliśmy niektóre z tych alternatyw mięsnych na naszym straganie na Brick Lane, a potem zaczęliśmy zdobywać dużo większe zainteresowanie - tłumaczy Leo Taylor.

Z kilku powodów Leo Taylor i Aaron Thomas postawili na świerszcze, a nie mączniki: - Jednym z nich jest oczywiście to, że przekształcamy nasze owady w różne rodzaje mięs, a co liczy się w przypadku tego mięsa to: jak ono smakuje? Jakie jest zrównoważenie tego owada? Jakie są wartości odżywcze tego owada? Jak ogólna akceptacja tego rodzaju owada przez klientów? A świerszcze to naprawdę dobry gatunek pod względem wielu tych rzeczy. Jest jednym z najbardziej pożywnych - zawiera około 70 proc. białka w formie suszonej - jednym z najbardziej zrównoważonych i łatwo dostępnych oraz jednym z ogólnie akceptowanych przez konsumentów na całym świecie - mówi Taylor.

Do kogo skierowane jest mięso ze świerszczy?

Leo Taylor informuje, że docelowymi klientami firmy Yum Bug nie są wegetarianie i weganie. - Celujemy w ludzi, którzy obecnie spożywają mięso, dając im o wiele lepszą opcję, która nadal smakuje jak mięso i ma pełnowartościowe białko zwierzęce.

Aaron Thomas dodaje: - Jestem weganinem poza owadami. Ale są też weganie, którzy są weganami poza małżami, takimi jak mule i małże. I powiedziałbym, że większa część wegan jest bardziej otwarta na jedzenie owadów i małży, niż można by się spodziewać.

Jak zabija się świerszcze? Początkowo temperatura w pomieszczeniu, w którym są hodowane, zostaje znacznie obniżona. Prowadzi to do stanu uśpienia znanego jako diapauza. Owady w tym stanie nie czują bólu związanego z mrożeniem. Leo Taylor mówi: - Jest koszt związany z jedzeniem, które spożywamy. Jest koszt awokado, które smarujesz na swoim toście, koszt migdałów w twoim mleku. Po prostu mówimy, że uważamy to za akceptowalny punkt w spektrum wszystkich rzeczy, które można by zjeść.

Źródło: "The Guardian"

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 1
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 1