Masz ochotę na wege łososia? Zaserwują ci go z drukarki 3D
Austriacka firma Revo Foods zasłynęła tym, że stworzyła wegańskiego łososia w drukarce 3D. Po ponad dwóch latach od tego wydarzenia produkt trafia na półki sklepowe w Europie.
W marcu 2021 r. startup Revo Foods przeprowadził nietypową degustację w wiedeńskiej restauracji Budapest Bagels. Goście otrzymali na talerzach smakowite plastry łososia. Potrawa nie pochodziła jednak z norweskich łowisk, a z pracowni technologicznej. Precyzyjnie mówiąc - z drukarki 3D.
Podobne
- Kurczak z probówki trafi do sprzedaży. Niewielu będzie na niego stać
- Czy wegańskie mięso jest przyszłością gastronomii?
- Lody z wodorostów. Wegańska alternatywa na upalne dni
- Jedzenie nie do zmarnowania. Relacja z warsztatów gotowania Zero Waste z Jagną Niedzielską
- Sprzedają mięso z psów. Jest ekologiczne i smaczne
Firma nie poprzestała na jednorazowym pokazie. We wrześniu br. produkt Revo Foods nazwany The Fillet trafił do dystrybucji w REWE/BILLA, jednej z największych sieci sprzedawców detalicznych w Europie. Tym samym jest to pierwszy raz, gdy żywność z drukarki 3D ląduje na półkach supermarketów.
Wege łosoś z drukarki 3D
Revo Foods w komunikacie prasowym podkreśla, że ich produkt jest odpowiedzią na aktualne problemy planety. W sytuacji, gdy nawet 60 proc. światowych zasobów rybnych doświadcza przełowienia, istnieje ryzyko załamania się ekosystemu mórz i oceanów. Byłaby to katastrofa dla trzech miliardów ludzi, których praca jest zależna od oceanów.
Austriacki startup opracował technologię, która umożliwia integrację tłuszczów z włóknistą matrycą białkową. W efekcie powstaje bardzo autentyczna alternatywa dla owoców morza. Technologia Revo Foods zużywa mniej zasobów i emituje mniej gazów cieplarnianych niż tradycyjny połów ryb.
Głównym składnikiem łososia z drukarki 3D jest mycoproteina. To rodzaj białka jednokomórkowego pochodzącego z grzybów, które jest zdatne do spożycia przez ludzi. Posiada dużo wartości odżywczych i cechuje się naturalną, mięsną konsystencją. Produkt zawiera dużą ilość kwasów Omega-3 oraz witaminy A, B2, B3, B6, B12 i D2. Nie ma cukru, glutenu i cholesterolu.
Cena 130 g łososia wynosi 34 zł w internetowym sklepie firmy.
Projekt otrzymał 1,5 mln euro dofinansowania od szwedzkiej agencji innowacji Vinnova, austriackiej Agencji Promocji Badań oraz transgranicznego programu finansowania UE Eurostars.
Źródło: Revo Foods
Popularne
- Oskar Szafarowicz krytykuje Marsz Miliona Serc. Działacz PiS ostro o opozycji
- "Krzysztof miał taki system". Montażystka Gonciarza przerywa milczenie
- "Cekinowy wibrator". Ralph Kaminski wyjaśnia hejterów
- Oskar Szafarowicz zaniepokojony. Pokazał list od rektora UW
- Nitro poucza Janusza Kowalskiego. "Nie wstyd ci tak po ludzku?"
- Druga twarz Krzysztofa Gonciarza. Kasia Mecinski wydała oświadczenie
- Sukces Oskara Szafarowicza. Wystąpił w niemieckim filmie
- Narkotyki i wyzwiska. Kolejna ofiara Krzysztofa Gonciarza zabiera głos
- Wyśmiał ślub Biedronia, szybko usunął wpis. Szafarowicz w formie