Gordon Ramsay zmienił zdanie o kuchni bezmięsnej. Dlaczego?
W piekielnych kuchniach Gordona Ramsaya już od jakiegoś czasu pojawiają się bezmięsne propozycje. Co skłoniło restauratora do zmiany zdania w temacie diety roślinnej?
Szef kuchni-celebryta Gordon Ramsay jeszcze w 2018 r. kpił z wegan i innych osób, którym na sercu leży los zwierząt. Na jego Twitterze wciąż wisi m.in. post, w którym w prześmiewczy sposób rozwija skrót PETA. Ten skrót w rzeczywistości oznacza People for the Ethical Treatment of Animals (Ludzie na Rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt). Organizacja zajmuje się działaniem na rzecz zwierząt od 1980 r.
Podobne
- Gordon Ramsay wychwala córkę, która zwalczyła PTSD po napaściach seksualnych
- Internauta masakruje Ramę. Chodzi o jedno słowo. Które?
- Odpowiedź ministerstwa na apel o roślinny posiłek w szkołach szokuje
- Coraz więcej Polaków nie je mięsa. Sprzedaż wegańskich zamienników rośnie jak NIGDY
- Wegańskie dania obowiązkowo w każdej restauracji? Projekt trafił do Komisji Europejskiej
Jednak już kilka miesięcy później zaskoczył swoich obserwatorów, wprowadzając do menu "Bread Street Kitchen" w Londynie wegańską pizzę z bakłażanem. Lakonicznie stwierdził, że "spróbuję tej wegańskiej rzeczy".
Najwidoczniej próba została zwieńczona sukcesem, bo w kolejnych restauracjach należących do Anglika zaczęły się pojawiać bezmięsne pozycje. Ramsay jest właścicielem 50 lokali na całym świecie.
Flagowa "Restaurant Gordon Ramsay" w Londynie od 22 lat utrzymuje 3-gwiazdkowy status Michelin. To największe wyróżnienie w świecie kulinarnym. Dwie gwiazdki ma "Le Pressoir d'Argent" w Bordeaux, po jednej "Pétrus" w Londynie i "Au Trianon" w podparyskim Wersalu.
W najnowszej restauracji Ramsaya "Hell’s Kitchen" w Waszyngtonie w Stanach Zjednoczonych aż 60 proc. menu stanowią potrawy bezmięsne. Skąd ta coraz dalej idąca przemiana u niegdyś zatwardziałego przeciwnika ograniczania spożycia mięsa?
Na pewno nie bez znaczenia są względy biznesowe. Coraz więcej ludzi ma świadomość w jakich warunkach są hodowane zwierzęta i jaki wpływ ich przemysłowa hodowla ma na środowisko. Wielu klientów restauracji Ramsaya to osoby niejedzące mięsa lub żadnych produktów odzwierzęcych.
Z punktu widzenia restauratora widziałem coraz większy kreatywny popyt (na dnia bezmięsne - przyp. red.)
Co przekonało Ramseya do kuchni wegańskiej?
Restaurator utrzymuje jednak, że nie tylko względy czysto biznesowe zadecydowały o jego odejściu od mięsnego radykalizmu. Jak wyznał, ugiął się również pod presją dzieci. Ramsey ma ich piątkę. Jak przyznaje, jego trzy córki są jego najsurowszymi krytyczkami.
Oficjalne przejście Ramseya na zrównoważoną stronę mocy nastąpiło w 2022 r. gdy postanowił dokonać swojego rodzaju "coming-outu". W programie "MasterChef" wyznał, że kocha wegańskie jedzenie.
Popularne
- Czy Kościół w Polsce upada? Wiele na to wskazuje [OPINIA]
- Kara śmierci za aborcję? Temat znów obiektem politycznej manipulacji
- Kontrola w kuratoriach oświaty. Wyniki mogą zaniepokoić uczniów
- Dlaczego Gen Z jest zmęczone polską polityką? [OPINIA]
- Oskar Szafarowicz pała nienawiścią do warszawskich zabytków: "wyburzyłbym je"
- Homoafera w Konfederacji. Winnicki odpowiada na rzekomy gejowski film
- Odkrył powiązania HIGH LEAGUE z Rosją. Malik groził jego matce
- Jann z singlem "Need A Break" podbija świat
- Nikola ma nowego gacha. Przyłapani na spacerze za rączkę