Gordon Ramsay zmienił zdanie o kuchni bezmięsnej. Dlaczego?
W piekielnych kuchniach Gordona Ramsaya już od jakiegoś czasu pojawiają się bezmięsne propozycje. Co skłoniło restauratora do zmiany zdania w temacie diety roślinnej?
Szef kuchni-celebryta Gordon Ramsay jeszcze w 2018 r. kpił z wegan i innych osób, którym na sercu leży los zwierząt. Na jego Twitterze wciąż wisi m.in. post, w którym w prześmiewczy sposób rozwija skrót PETA. Ten skrót w rzeczywistości oznacza People for the Ethical Treatment of Animals (Ludzie na Rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt). Organizacja zajmuje się działaniem na rzecz zwierząt od 1980 r.
Podobne
- Weganie apelują do ministry zdrowia. Żądają zmian w szpitalnych posiłkach
- Coraz więcej Polaków nie je mięsa. Sprzedaż wegańskich zamienników rośnie jak NIGDY
- Gordon Ramsay wychwala córkę, która zwalczyła PTSD po napaściach seksualnych
- Kołobrzeg: toaleta płatna 10 zł. Oto odpowiedź na "dlaczego turyści załatwiają się w krzakach i na plaży"
- Internauta masakruje Ramę. Chodzi o jedno słowo. Które?
Jednak już kilka miesięcy później zaskoczył swoich obserwatorów, wprowadzając do menu "Bread Street Kitchen" w Londynie wegańską pizzę z bakłażanem. Lakonicznie stwierdził, że "spróbuję tej wegańskiej rzeczy".
Najwidoczniej próba została zwieńczona sukcesem, bo w kolejnych restauracjach należących do Anglika zaczęły się pojawiać bezmięsne pozycje. Ramsay jest właścicielem 50 lokali na całym świecie.
Flagowa "Restaurant Gordon Ramsay" w Londynie od 22 lat utrzymuje 3-gwiazdkowy status Michelin. To największe wyróżnienie w świecie kulinarnym. Dwie gwiazdki ma "Le Pressoir d'Argent" w Bordeaux, po jednej "Pétrus" w Londynie i "Au Trianon" w podparyskim Wersalu.
W najnowszej restauracji Ramsaya "Hell’s Kitchen" w Waszyngtonie w Stanach Zjednoczonych aż 60 proc. menu stanowią potrawy bezmięsne. Skąd ta coraz dalej idąca przemiana u niegdyś zatwardziałego przeciwnika ograniczania spożycia mięsa?
Na pewno nie bez znaczenia są względy biznesowe. Coraz więcej ludzi ma świadomość w jakich warunkach są hodowane zwierzęta i jaki wpływ ich przemysłowa hodowla ma na środowisko. Wielu klientów restauracji Ramsaya to osoby niejedzące mięsa lub żadnych produktów odzwierzęcych.
Z punktu widzenia restauratora widziałem coraz większy kreatywny popyt (na dnia bezmięsne - przyp. red.)
Co przekonało Ramseya do kuchni wegańskiej?
Restaurator utrzymuje jednak, że nie tylko względy czysto biznesowe zadecydowały o jego odejściu od mięsnego radykalizmu. Jak wyznał, ugiął się również pod presją dzieci. Ramsey ma ich piątkę. Jak przyznaje, jego trzy córki są jego najsurowszymi krytyczkami.
Oficjalne przejście Ramseya na zrównoważoną stronę mocy nastąpiło w 2022 r. gdy postanowił dokonać swojego rodzaju "coming-outu". W programie "MasterChef" wyznał, że kocha wegańskie jedzenie.
Popularne
- PiriPiri zrobiło pierwsze w Polsce lody z kebabem. To nie jest żart
- Wersow wypuściła "Dorosłe serce". Śpiewa, że otrzymała chłód
- Rosyjski youtuber przesadził z prankami. Policja nie miała litości
- Pierwszy na świecie wyścig plemników. Będą zakłady, kamery, a nawet komentator
- "Best feeling, pozdro z fanem". O co chodzi w tym trendzie?
- Bombardiro Crocodilo i inne brainroty AI. Ten trend wyżre ci mózg
- Sylwester Wardęga przegrał z Marcinem Dubielem. Musi zapłacić 350 tys. zł?
- Gimpson (Gimper) ogłosił swój ostatni koncert. Klub wyprzedał W GODZINĘ
- Julia Żugaj ma nowego chłopaka? "Jest dla mnie teraz ogromnym wsparciem"