Gordon Ramsay zmienił zdanie o kuchni bezmięsnej. Dlaczego?
W piekielnych kuchniach Gordona Ramsaya już od jakiegoś czasu pojawiają się bezmięsne propozycje. Co skłoniło restauratora do zmiany zdania w temacie diety roślinnej?
Szef kuchni-celebryta Gordon Ramsay jeszcze w 2018 r. kpił z wegan i innych osób, którym na sercu leży los zwierząt. Na jego Twitterze wciąż wisi m.in. post, w którym w prześmiewczy sposób rozwija skrót PETA. Ten skrót w rzeczywistości oznacza People for the Ethical Treatment of Animals (Ludzie na Rzecz Etycznego Traktowania Zwierząt). Organizacja zajmuje się działaniem na rzecz zwierząt od 1980 r.
Podobne
- Weganie apelują do ministry zdrowia. Żądają zmian w szpitalnych posiłkach
- Coraz więcej Polaków nie je mięsa. Sprzedaż wegańskich zamienników rośnie jak NIGDY
- Gordon Ramsay wychwala córkę, która zwalczyła PTSD po napaściach seksualnych
- Kołobrzeg: toaleta płatna 10 zł. Oto odpowiedź na "dlaczego turyści załatwiają się w krzakach i na plaży"
- Internauta masakruje Ramę. Chodzi o jedno słowo. Które?
Jednak już kilka miesięcy później zaskoczył swoich obserwatorów, wprowadzając do menu "Bread Street Kitchen" w Londynie wegańską pizzę z bakłażanem. Lakonicznie stwierdził, że "spróbuję tej wegańskiej rzeczy".
Najwidoczniej próba została zwieńczona sukcesem, bo w kolejnych restauracjach należących do Anglika zaczęły się pojawiać bezmięsne pozycje. Ramsay jest właścicielem 50 lokali na całym świecie.
Flagowa "Restaurant Gordon Ramsay" w Londynie od 22 lat utrzymuje 3-gwiazdkowy status Michelin. To największe wyróżnienie w świecie kulinarnym. Dwie gwiazdki ma "Le Pressoir d'Argent" w Bordeaux, po jednej "Pétrus" w Londynie i "Au Trianon" w podparyskim Wersalu.
W najnowszej restauracji Ramsaya "Hell’s Kitchen" w Waszyngtonie w Stanach Zjednoczonych aż 60 proc. menu stanowią potrawy bezmięsne. Skąd ta coraz dalej idąca przemiana u niegdyś zatwardziałego przeciwnika ograniczania spożycia mięsa?
Na pewno nie bez znaczenia są względy biznesowe. Coraz więcej ludzi ma świadomość w jakich warunkach są hodowane zwierzęta i jaki wpływ ich przemysłowa hodowla ma na środowisko. Wielu klientów restauracji Ramsaya to osoby niejedzące mięsa lub żadnych produktów odzwierzęcych.
Co przekonało Ramseya do kuchni wegańskiej?
Restaurator utrzymuje jednak, że nie tylko względy czysto biznesowe zadecydowały o jego odejściu od mięsnego radykalizmu. Jak wyznał, ugiął się również pod presją dzieci. Ramsey ma ich piątkę. Jak przyznaje, jego trzy córki są jego najsurowszymi krytyczkami.
Oficjalne przejście Ramseya na zrównoważoną stronę mocy nastąpiło w 2022 r. gdy postanowił dokonać swojego rodzaju "coming-outu". W programie "MasterChef" wyznał, że kocha wegańskie jedzenie.
Popularne
- To oni pozwali Sylwestra Wardęgę. Lista jest bardzo długa
- W 12 godziny spała z 1000 facetów. Onlyfansiara twierdzi, że pobiła rekord
- Dubajska czekolada trafiła do Żabki. Limitowana i ekstremalnie droga
- AI Iga Świątek wali szoty w reklamie pubu Mentzena. Będą pozwy?
- "Fazolandia" sprzedana. Koniec marzenia słynnego youtubera
- Jelly Frucik spał z Wojtkiem Golą? Żaden 20-stronnicowy dokument tego nie wymaże
- Dawid Podsiadło z AliExpress. Hubert jak Maciej Musiał - też posprząta mieszkanie
- Merch Drwala 2025 nadchodzi. Trzy daty, które lepiej zapamiętaj
- 19 stycznia krytyczną datą dla TikToka. MrBeast zabrał głos