Anielska czekolada przejmuje internet. Jak zrobić tę pyszność?
Obłędnych słodkości nigdy za wiele. Po szaleństwie, jakie zapanowało po wprowadzeniu na rynek dubajskiej czekolady, przyszedł czas na nowy trend. W internecie coraz głośniej robi się o anielskiej czekoladzie. Czym jest? Gdzie kupić? Jak zrobić ją w domu?
Nawet jeśli przez ostatnie miesiące żyliście pod kamieniem, to i tak jest bardzo prawdopodobne, że dowiedzieliście się o dubajskiej czekoladzie. Ten słodki wyrób zdobył ogromną popularność dzięki mediom społecznościowym, zwłaszcza twórcom z TikToka i Instagrama. W szczytowym momencie popularności dubajskiej czekolady można było odnieść wrażenie, że niemal co drugi influencer pokazuje przepis na tę pyszność.
Podobne
Dlaczego dubajska czekolada tak zasmakowała światu? Sekret tkwi w połączeniu wyjątkowych składników - kremu pistacjowego, pasty tahini, ciasta kataifi i aromatycznych dodatków. Wyrób jest drogi i trudno dostępny, co sprawia, że więcej osób jest nim zaciekawionych. Po dubajskiej czekoladzie przyszedł czas na kolejną słodką przekąskę - anielską czekoladę.
Anielska czekolada - czym jest?
Anielska czekolada, znana też jako "czekolada Angel Hair", to nowy hit w mediach społecznościowych. Wyrób wyróżnia się nie tylko unikalny smakiem, ale i efektownym wyglądem. Czekolada jest wypełniona tureckim przysmakiem zwanym pişmaniye, czyli delikatną watą cukrową o strukturze przypominającej cienkie nitki lub włosy. Pişmaniye, określane również mianem "anielskich włosów", jest tradycyjnym tureckim deserem znanym od XV w. Składa się głównie z chałwy i cukru, tworząc lekkie, puszyste nitki o słodkim smaku.
Jak zrobić czekoladę "Angel Hair"?
Roksana Konkolska jest influencerką, która podjęła się stworzenia anielskiej czekolady w domu. Najpierw kupiła składniki: 1 duża tabliczka czekolady 340 g czekolady (mlecznej, białej lub gorzkiej) opakowanie pismaniye opcjonalnie dekoracja: cukrowa posypka, brokat spożywczy
Influencerka zaleca, aby czekoladę posiekać na drobne kosteczki i roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Najlepiej zrobić temperowanie czekolady, czyli powoli rozpuszczać ją w czterech turach, w mikrofalówce. Dzięki temu czekolada będzie idealnie chrupka i błyszcząca.
"Połowę czekolady przelewamy do silikonowej foremki, równomiernie na dno i boki. Nadmiar zlewamy do miseczki. Formę z czekoladą można schłodzić lub od razu wyłożyć do niej pismaniye. Przykryć pozostałą czekoladą, wyrównać. Opcjonalnie posypać cukrową posypką. Wsadzić do lodówki na min. 10 minut aż czekolada stwardnieje" - instruuje tiktokerka.
W Polsce anielska czekolada dostępna jest głównie online i jeszcze nie trafiła do szerokiej sprzedaży detalicznej.
Popularne
- Kto wygrał "Twoje 5 Minut 3"? Szalony finał talent show Friza
- Turyści nie mogą wnieść jedzenia do ośrodka wczasowego? Internauci w szoku
- Nowa dziewczyna Marcina Dubiela ma już chłopaka? Influencer w szoku
- Gosia Andrzejewicz zaczepiła Quebonafide. Ma kilka dni namysłu
- Wielkie jelito stanęło w Opolu. Mieszkańcy łapią się za głowę?
- Depenalizacja marihuany w Polsce. Projekt trafi do Sejmu w lipcu
- Nakrętki przyczepione do butelek frustrują Szwedów? Mieszkańcy walczą z dyrektywą
- Album "Północ/Południe" Quebonafide do kupienia. Ile kosztuje?
- Oki podał współrzędne. Na miejsce przybył ogromny tłum fanów