Anielska czekolada przejmuje internet. Jak zrobić tę pyszność?
Obłędnych słodkości nigdy za wiele. Po szaleństwie, jakie zapanowało po wprowadzeniu na rynek dubajskiej czekolady, przyszedł czas na nowy trend. W internecie coraz głośniej robi się o anielskiej czekoladzie. Czym jest? Gdzie kupić? Jak zrobić ją w domu?
Nawet jeśli przez ostatnie miesiące żyliście pod kamieniem, to i tak jest bardzo prawdopodobne, że dowiedzieliście się o dubajskiej czekoladzie. Ten słodki wyrób zdobył ogromną popularność dzięki mediom społecznościowym, zwłaszcza twórcom z TikToka i Instagrama. W szczytowym momencie popularności dubajskiej czekolady można było odnieść wrażenie, że niemal co drugi influencer pokazuje przepis na tę pyszność.
Podobne
Dlaczego dubajska czekolada tak zasmakowała światu? Sekret tkwi w połączeniu wyjątkowych składników - kremu pistacjowego, pasty tahini, ciasta kataifi i aromatycznych dodatków. Wyrób jest drogi i trudno dostępny, co sprawia, że więcej osób jest nim zaciekawionych. Po dubajskiej czekoladzie przyszedł czas na kolejną słodką przekąskę - anielską czekoladę.
Anielska czekolada - czym jest?
Anielska czekolada, znana też jako "czekolada Angel Hair", to nowy hit w mediach społecznościowych. Wyrób wyróżnia się nie tylko unikalny smakiem, ale i efektownym wyglądem. Czekolada jest wypełniona tureckim przysmakiem zwanym pişmaniye, czyli delikatną watą cukrową o strukturze przypominającej cienkie nitki lub włosy. Pişmaniye, określane również mianem "anielskich włosów", jest tradycyjnym tureckim deserem znanym od XV w. Składa się głównie z chałwy i cukru, tworząc lekkie, puszyste nitki o słodkim smaku.
Jak zrobić czekoladę "Angel Hair"?
Roksana Konkolska jest influencerką, która podjęła się stworzenia anielskiej czekolady w domu. Najpierw kupiła składniki: 1 duża tabliczka czekolady 340 g czekolady (mlecznej, białej lub gorzkiej) opakowanie pismaniye opcjonalnie dekoracja: cukrowa posypka, brokat spożywczy
Influencerka zaleca, aby czekoladę posiekać na drobne kosteczki i roztopić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Najlepiej zrobić temperowanie czekolady, czyli powoli rozpuszczać ją w czterech turach, w mikrofalówce. Dzięki temu czekolada będzie idealnie chrupka i błyszcząca.
"Połowę czekolady przelewamy do silikonowej foremki, równomiernie na dno i boki. Nadmiar zlewamy do miseczki. Formę z czekoladą można schłodzić lub od razu wyłożyć do niej pismaniye. Przykryć pozostałą czekoladą, wyrównać. Opcjonalnie posypać cukrową posypką. Wsadzić do lodówki na min. 10 minut aż czekolada stwardnieje" - instruuje tiktokerka.
W Polsce anielska czekolada dostępna jest głównie online i jeszcze nie trafiła do szerokiej sprzedaży detalicznej.
Popularne
- Rosyjski youtuber przesadził z prankami. Policja nie miała litości
- Okulary z ChatGPT hakują szkoły. Czy uczniowie faktycznie z nich korzystają?
- Bambi nie potrafi śpiewać? Burza pod klipem z koncertu
- Kebab z żurkiem. Wielkanocny eksperyment zjesz tylko (?) w Toruniu
- Wściekły Justin Bieber krzyczy na paparazzi. "Wynoście się stąd"
- Disney nakręci "Camp Rock 3"? Oryginalna obsada czeka na telefon
- Marta Linkiewicz zawalczy w prawdziwych zawodach sportowych. Szok!
- Fausti i Bagi są razem? "To był jeden z piękniejszych momentów w moim życiu"
- Katy Perry poleci w kosmos. Kiedy wróci na Ziemię?