biała czekolada

Przepis na najlepszą gorącą czekoladę - ale tym razem białą!

Źródło zdjęć: © Angelika Sętorek / Vibez.pl
Zofia WilczuraZofia Wilczura,13.12.2020 21:00

Nie wszyscy lubią - i mogą - jeść kakao czy zwykłą czekoladę. Uważam jednak, że nikomu nie można odmówić pysznego, gorącego i słodkiego trunku na zimowe wieczory, więc przedstawiam Wam przepis na najlepszą białą czekoladę!

Kiedy jakiś czas temu pisałam o idealnych napojach na chłodne wieczory, słusznie zauważyliście, że brakuje wśród nich białej czekolady. A ponieważ każdy - bez względu na gusta - ma prawo do relaksu z filiżanką albo kubkiem czegoś pysznego w dłoni, spełniłam Wasze prośby.

Pamiętajcie, że tak jak w przypadku powyższych receptur czy past do kanapek, przepis możecie modyfikować według uznania. Macie ochotę dodać do czekolady odrobinę cynamonu albo innej przyprawy? Droga wolna!

Na jedną porcję potrzebujesz:

  • białą czekoladę (na jedną porcję ok. pół tabliczki)
  • mleko krowie lub roślinne
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • szczyptę soli (opcjonalnie)
  • małe pianki lub bitą śmietanę

Jest to najprostszy przepis, jaki możecie sobie wyobrazić. Proporcje wybieracie sami, ponieważ wszystko zależy od poziomu słodkości, jaki lubicie. Ja zazwyczaj biorę pół tabliczki czekolady na szklankę mleka, ale jeżeli kochacie bardzo słodkie napoje - dodajcie więcej czekolady.

W małym garnku rozpuście czekoladę w mleku i dodajcie ekstrakt z wanilii. W tym momencie możecie też dodać odrobinę soli. Potrzymajcie napój na średnim ogniu przez kilka minut aż trochę zgęstnieje, ale nie doprowadzajcie go do wrzenia. Jeśli chcecie, możecie dodać odrobinę alkoholu (najlepiej rumu lub whiskey). Gotowe!

Pro tip: Postarajcie się kupić białą czekoladę dobrej jakości, ponieważ od tego zależy smak tego napoju!

Smacznego ❤️

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 3
  • emoji ogień - liczba głosów: 2
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0