Idealne napoje na chłodne wieczory. 6 przepisów nie tylko dla jesieniar
Nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie nie ma lepszego sposobu na chłodny jesienny wieczór niż wygodny fotel, koc, dobra książka i… no właśnie! W tym scenariuszu brakuje tylko jednej rzeczy - pysznego, rozgrzewającego napoju.
Właśnie dlatego przygotowałam listę moich ukochanych napojów, które w sekundę poprawią Wam humor. Tak jak w przypadku past do kanapek, przepisy możecie modyfikować według uznania.
Podobne
- Auto do 15 tys. dla STUDENTA? Na pewno NIE MALUCH i POLONEZ 🤦♂️
- Halloween online - mamy dla Was tutorial na mega przerażający makijaż!
- Jak walczyć z hejtem? Kilka skutecznych sposobów, które zajmują tylko chwilę
- 2 sposoby na kanapkę z marchewką, o których nie mieliście pojęcia
- Sweter idealny dla jesienniarzy? Przewodnik po jesiennych ubraniach
Jeśli macie ochotę, to każdy z poniższych napojów można też urozmaicić nutką ulubionego alkoholu, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak.
Zacznijmy od klasyki. Gęsta, ciemna, gorąca czekolada. Kto tego nie kocha?
Na dwie porcje potrzebujesz:
- 70 g kakao
- 130 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (to ona sprawi, że czekolada będzie gęsta i aksamitna!)
- 450 ml mleka krowiego lub roślinnego
Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników w rondelku. Dodaj 1/3 porcji mleka i mieszaj, aż mikstura nie będzie miała żadnych grudek. Wstaw rondelek na palnik i gotuj na małym ogniu, powoli dodając resztę mleka. Mieszaj dokładnie, aby czekolada nie przywarła do dna naczynia.
Po ok. 5 minutach odstaw rondelek i gorąca czekolada jest gotowa! Na wierzch możecie dodać bitą śmietanę, kawałki orzechów lub jakikolwiek inny topping, który lubicie. Jeśli chcecie zrobić wersję z %, dodajcie odrobinę whiskey, rumu lub ulubionego likieru (np. kawowego).
Jeśli znudziła Wam się zwykła gorąca czekolada, to ten przepis jest dla Was.
Na dwie porcje potrzebujesz:
- 1,5 szklanki ulubionego mleka
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 czubatych łyżek kakao
- łyżki cukru
- 2 cm imbiru w plastrach
- 3-4 pałek cynamonu
- 5 naciętych nasion kardamonu
- 5 goździków
- opcjonalnie: szczypty pieprzu Cayenne
Wszystkie składniki zagotuj w rondelku. Odcedź przyprawy i serwuj z bitą śmietaną.
Teraz coś dla miłośników herbaty. Pomarańczowa Chai Tea Latte jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zaskoczy smakiem nie tylko miłośników herbaty z mlekiem.
Na jedną porcję potrzebujesz:
- niecałego kubka gorącej herbaty (czarnej lub Rooibos)
- łyżki startej skórki z pomarańczy
- miodu/syropu klonowego/syropu waniliowego do smaku
- 1/3 szklanki mleka
Świeżo zaparzoną, gorącą herbatę wlej do dużego kubka i wymieszaj ze startą skórką pomarańczy. Po 3 minutach odcedź skórkę i dodaj wybrany słodzik (np. łyżkę miodu). Podgrzej mleko i spień je ręcznie lub używając specjalnego naczynia. Wymieszaj mleko z herbatą i gotowe!
Jeśli nie jesteś fanem pomarańczy, a lubisz ostry imbir, wyrazisty cynamon i nuty kardamonu, koniecznie spróbuj tego!
Na jedną porcję potrzebujesz:
- 3/4 kubka mocnej herbaty (czarnej lub Rooibos)
- 1/4 szklanki ulubionego mleka - roślinnego lub krowiego (polecam sojowe, ponieważ najlepiej się pieni i dobrze komponuje się z przyprawami)
- syropu klonowego
- cynamonu
- kardamonu
- gałki muszkatołowej
- świeżo startego imbiru (ok. 0,5 cm)
Na początek musicie zaparzyć herbatę. Dodajcie do niej przyprawy - tutaj poeksperymentujcie z proporcjami. Pamiętajcie tylko, aby nie przesadzić z imbirem. Po 5 minutach odcedźcie napój i wymieszajcie ze spienionym mlekiem. Gotowe!
Powiem tak - nie ma nic lepszego niż gorący, domowy cydr jabłkowy. Nie dość, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, to nie znam osoby, która by go nie pokochała. To nie tylko świetny napój na jesienne, deszczowe wieczory, ale jest to też wspaniała alternatywa dla kompotu z suszu na święta.
Ja zazwyczaj przygotowuję cydr jabłkowy w dużej ilości, ponieważ piję go obsesyjnie, ale jeśli nie chcesz wielkiego gara napoju - dostosuj proporcje do mniejszego rondelka.
Potrzebujesz:
- świeżych jabłek pokrojonych w ćwiartki (polecam mieszankę Ligoli i Gali)
- pomarańczę pokrojoną w plasterki (jeśli nie lubisz goryczki - obierz ją ze skórki)
- brązowego cukru lub syropu klonowego
- 3-4 pałek cynamonu
- goździków (5-10)
- gałki muszkatołowej
- wody
Proporcje składników dopasuj do wielkości garnka. Najlepiej, gdy wypełnisz garnek jabłkami tak, aby zostawić 5 cm miejsca na górze. Następnie zalej je wodą aż będą całkowicie przykryte. Dodaj resztę składników do garnka. Im więcej ich dodasz, tym cydr będzie bardziej aromatyczny.
Zagotuj cydr, a potem zmniejsz ogień i pozostaw na dwie godziny. Gdy kawałki jabłek staną się miękkie - rozgnieć je o ścianki garnka i zostaw wywar na średnim ogniu na kolejne 30 minut. Po tym czasie odcedź cydr, dodaj preferowaną ilość słodzika i serwuj gorący.
Ten napój rozgrzeje Was jak żaden inny. Jest prosty i szybki w przygotowaniu.
Na jedną porcję potrzebujesz:
- kilka liści świeżej mięty
- 1-2 cm świeżego imbiru w plastrach
- łyżkę soku z cytryny lub 2-3 plastry cytryny
Wszystkie składniki zalej wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut do zaparzenia i gotowe! Jeśli lubicie słodsze napoje - dodajcie łyżeczkę ulubionego miodu.
Pro tip: Dajcie "klapsa" mięcie, a uwolni ona więcej aromatu.
Popularne
- Kim są "slavic dolls"? Śmiertelnie niebezpieczny trend na TikToku
- Jelly Frucik zablokowany na TikToku. "Ryczę i jestem w rozsypce"
- Chill Guy podbija internet. O co chodzi z wyluzowanym ziomkiem?
- Były Julii Żugaj szantażował jurorów "Tańca z gwiazdami"? Szalona teoria fanów
- Quebonafide ogłosił finałowy koncert? "Będzie tłusto"
- Naruciak i Psycholoszka stracili pieska. "Nie wybaczę sobie nigdy"
- Amerykanie nie umieją zrobić kisielu? Kolejna odsłona slavic trendu
- Jurorka "Tańca z gwiazdami" węszy romans? "Ja nie widzę tej relacji"
- Chłopak Seleny Gomez się nie myje? Prawda wyszła na jaw