cydr

Idealne napoje na chłodne wieczory. 6 przepisów nie tylko dla jesieniar

Źródło zdjęć: © Angelika Sętorek / Vibez.pl
Zofia WilczuraZofia Wilczura,29.10.2020 21:59

Nie wiem, jak dla Was, ale dla mnie nie ma lepszego sposobu na chłodny jesienny wieczór niż wygodny fotel, koc, dobra książka i… no właśnie! W tym scenariuszu brakuje tylko jednej rzeczy - pysznego, rozgrzewającego napoju.

Właśnie dlatego przygotowałam listę moich ukochanych napojów, które w sekundę poprawią Wam humor. Tak jak w przypadku past do kanapek, przepisy możecie modyfikować według uznania.

Jeśli macie ochotę, to każdy z poniższych napojów można też urozmaicić nutką ulubionego alkoholu, aby jeszcze bardziej wzbogacić smak.

klasyczna gorąca czekolada
klasyczna gorąca czekolada (Angelika Sętorek )

Zacznijmy od klasyki. Gęsta, ciemna, gorąca czekolada. Kto tego nie kocha?

 Na dwie porcje potrzebujesz:

  • 70 g kakao
  • 130 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej (to ona sprawi, że czekolada będzie gęsta i aksamitna!)
  • 450 ml mleka krowiego lub roślinnego

Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników w rondelku. Dodaj 1/3 porcji mleka i mieszaj, aż mikstura nie będzie miała żadnych grudek. Wstaw rondelek na palnik i gotuj na małym ogniu, powoli dodając resztę mleka. Mieszaj dokładnie, aby czekolada nie przywarła do dna naczynia.

Po ok. 5 minutach odstaw rondelek i gorąca czekolada jest gotowa! Na wierzch możecie dodać bitą śmietanę, kawałki orzechów lub jakikolwiek inny topping, który lubicie. Jeśli chcecie zrobić wersję z %, dodajcie odrobinę whiskey, rumu lub ulubionego likieru (np. kawowego).

gorzka czekolada z pazurem
gorzka czekolada z pazurem (Angelika Sętorek )

Jeśli znudziła Wam się zwykła gorąca czekolada, to ten przepis jest dla Was.

 Na dwie porcje potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki ulubionego mleka
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 czubatych łyżek kakao
  • łyżki cukru
  • 2 cm imbiru w plastrach
  • 3-4 pałek cynamonu
  • 5 naciętych nasion kardamonu
  • 5 goździków
  • opcjonalnie: szczypty pieprzu Cayenne

Wszystkie składniki zagotuj w rondelku. Odcedź przyprawy i serwuj z bitą śmietaną.

pomarańczowa chai latte
pomarańczowa chai latte (Angelika Sętorek )

Teraz coś dla miłośników herbaty. Pomarańczowa Chai Tea Latte jest bardzo prosta w przygotowaniu, a zaskoczy smakiem nie tylko miłośników herbaty z mlekiem.

Na jedną porcję potrzebujesz:

  • niecałego kubka gorącej herbaty (czarnej lub Rooibos)
  • łyżki startej skórki z pomarańczy
  • miodu/syropu klonowego/syropu waniliowego do smaku
  • 1/3 szklanki mleka

Świeżo zaparzoną, gorącą herbatę wlej do dużego kubka i wymieszaj ze startą skórką pomarańczy. Po 3 minutach odcedź skórkę i dodaj wybrany słodzik (np. łyżkę miodu). Podgrzej mleko i spień je ręcznie lub używając specjalnego naczynia. Wymieszaj mleko z herbatą i gotowe!

ostra chai latte
ostra chai latte (Angelika Sętorek )

Jeśli nie jesteś fanem pomarańczy, a lubisz ostry imbir, wyrazisty cynamon i nuty kardamonu, koniecznie spróbuj tego!

Na jedną porcję potrzebujesz:

  • 3/4 kubka mocnej herbaty (czarnej lub Rooibos)
  • 1/4 szklanki ulubionego mleka - roślinnego lub krowiego (polecam sojowe, ponieważ najlepiej się pieni i dobrze komponuje się z przyprawami)
  • syropu klonowego
  • cynamonu
  • kardamonu
  • gałki muszkatołowej
  • świeżo startego imbiru (ok. 0,5 cm)

Na początek musicie zaparzyć herbatę. Dodajcie do niej przyprawy - tutaj poeksperymentujcie z proporcjami. Pamiętajcie tylko, aby nie przesadzić z imbirem. Po 5 minutach odcedźcie napój i wymieszajcie ze spienionym mlekiem. Gotowe!

cydr jabłkowy
cydr jabłkowy (Angelika Sętorek )

Powiem tak - nie ma nic lepszego niż gorący, domowy cydr jabłkowy. Nie dość, że jest bardzo prosty w przygotowaniu, to nie znam osoby, która by go nie pokochała. To nie tylko świetny napój na jesienne, deszczowe wieczory, ale jest to też wspaniała alternatywa dla kompotu z suszu na święta.

Ja zazwyczaj przygotowuję cydr jabłkowy w dużej ilości, ponieważ piję go obsesyjnie, ale jeśli nie chcesz wielkiego gara napoju - dostosuj proporcje do mniejszego rondelka.

Potrzebujesz:

  • świeżych jabłek pokrojonych w ćwiartki (polecam mieszankę Ligoli i Gali)
  • pomarańczę pokrojoną w plasterki (jeśli nie lubisz goryczki - obierz ją ze skórki)
  • brązowego cukru lub syropu klonowego
  • 3-4 pałek cynamonu
  • goździków (5-10)
  • gałki muszkatołowej
  • wody

Proporcje składników dopasuj do wielkości garnka. Najlepiej, gdy wypełnisz garnek jabłkami tak, aby zostawić 5 cm miejsca na górze. Następnie zalej je wodą aż będą całkowicie przykryte. Dodaj resztę składników do garnka. Im więcej ich dodasz, tym cydr będzie bardziej aromatyczny.

Zagotuj cydr, a potem zmniejsz ogień i pozostaw na dwie godziny. Gdy kawałki jabłek staną się miękkie - rozgnieć je o ścianki garnka i zostaw wywar na średnim ogniu na kolejne 30 minut. Po tym czasie odcedź cydr, dodaj preferowaną ilość słodzika i serwuj gorący.

rozgrzewający napój z imbirem
rozgrzewający napój z imbirem (Angelika Sętorek )

Ten napój rozgrzeje Was jak żaden inny. Jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Na jedną porcję potrzebujesz:

  • kilka liści świeżej mięty
  • 1-2 cm świeżego imbiru w plastrach
  • łyżkę soku z cytryny lub 2-3 plastry cytryny

Wszystkie składniki zalej wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut do zaparzenia i gotowe! Jeśli lubicie słodsze napoje - dodajcie łyżeczkę ulubionego miodu.

Pro tip: Dajcie "klapsa" mięcie, a uwolni ona więcej aromatu.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 136
  • emoji ogień - liczba głosów: 30
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 7
  • emoji smutek - liczba głosów: 5
  • emoji złość - liczba głosów: 6
  • emoji kupka - liczba głosów: 8
Ola BB,zgłoś
Oryginalne przepisy, koniecznie muszę spróbować!!
Odpowiedz
3Zgadzam się0Nie zgadzam się
Olabb,zgłoś
Oryginalne przepisy, koniecznie muszę spróbować :))
Odpowiedz
0Zgadzam się0Nie zgadzam się