ekologia
Czekolada z robakami we Wrocławiu. "Dostajemy pogróżki"
mąka ze świerszczy

Mąka ze świerszczy w polskich sklepach. Ekożywność przyszłości?

Źródło zdjęć: © canva
Anna RusakAnna Rusak,23.01.2023 11:45

Mąka ze świerszczy w styczniu 2023 roku pojawi się w polskich sklepach. Unia Europejska stawia na bardziej ekologiczną żywność i zachęca do próbowania produktów z owadów. Czemu warto jeść chipsy ze świerszczami?

Produkty z robaków już jakiś czas temu pojawiły się w Polsce. W sieci Kaufland w 2019 i 2020 roku można było znaleźć kilka "owadzich" marek produkujących np. falafele ze świerszczy. Akcja "Moc smaku w robaku!" już się zakończyła i w ofercie sieci nie można znaleźć takich produktów.

To może się zmienić już 24 stycznia. Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie do sprzedaży krajów członkowskich Unii Europejskiej produktów, które zawierają mąkę wyprodukowaną ze świerszcza domowego. Czemu warto rozważyć jej zakup?

Mąka ze świerszcza w Polskich sklepach

Z robaków można zrobić naprawdę sporo rzeczy. Falafele, batoniki, makarony, chipsy i burgery. O tych ostatnich, produkowanych z larw mącznika, pisaliśmy, gdy Unia Europejska w 2021 roku oficjalnie dodała je do listy "nowej żywności". To określenie na produkty, które nie były zbyt często wykorzystywane przy produkcji żywności na terenie UE przed 1997 rokiem.

Teraz chrząszcz mącznika młynarka będzie miał towarzystwo. Zgodnie z rozporządzeniem z 3 stycznia 2023 roku, Komisja Europejska zezwoliła na wprowadzenie do sprzedaży w krajach członkowskich UE produktów, które zawierają mąkę wyprodukowaną ze świerszcza domowego. Prawo wchodzi w życie 24 stycznia.

Gdzie znaleźć mąkę ze świerszczy?

Oznacza to, że od tego momentu w polskich sklepach będzie można znaleźć produkty z mąki powstałej ze świerszcza domowego. Używa się jej m.in. do wypieku chleba, ciastek, batoników czy pizzy. Jak informuje "Money", na razie jedna firma będzie wprowadzała produkty ze świerszczy. To Cricket One.

How North America's Largest Cricket Farm Harvests 50 Million A Week | Big Business

Czy warto kupować produkty z mąki ze świerszczy?

Czemu ktokolwiek miałby kupować produkty z mąki ze świerszczy? Warto wiedzieć, że o mące ze świerszczy mówi się, że to żywność przyszłość. Produkty z owadów nie obciążają środowiska i są niskoemisyjne, więc najprawdopodobniej stopniowo będą nam zastępowały mięso. Zwłaszcza, że ich kolejną zaletą jest odżywczość.

Produkty z mąki ze świerszczy są bogate w białko i błonnik, więc mogą być naprawdę pożywnym i zdrowym posiłkiem. W tym sensie mogą się nim zainteresować również ci wegetarianie, którzy zrezygnowali z mięsa jedynie ze względu na sposób, w jaki jest ono wytwarzane.

"Hodowla owadów nie degraduje planety, jest też wydajniejsza niż produkcja wieprzowiny czy wołowiny.[…] [Mąkę ze świerszczy] wytwarza się z suszonych, a następnie mielonych owadów pochodzących z certyfikowanych hodowli. Ma przyjemny, lekko orzechowy smak, ale również może pochwalić się imponującymi wartościami odżywczymi. To ogromne źródło pełnowartościowego białka, a także cennych witamin z grupy B. Znaleźć w niej można także cenne dla zdrowia pierwiastki - żelazo, wapń, cynk, miedź, mangan czy magnez" - czytamy na "Kuchnia WP".

trwa ładowanie posta...

Produkty z owadów. Gdzie można je znaleźć?

Jeśli chcielibyście dowiedzieć się, jak wyglądają takie produkty i jak smakują, to zachęcam albo do obejrzenia filmików z testami, albo zamówienia ich do domu, jeśli nie znajdziecie ich w sklepach. Falafele z owadów od Kauflandu testowała influencerka Marta Marcinkowska. Według niej smakują po prostu jak prażony słonecznik.

Gdybyście jednak chcieli poszerzyć swoje owadowo-kulinarne horyzonty, to zerknijcie na stronę foodbugs.pl. To firma, która specjalizuje się w sprzedaży produktów z owadów jadalnych, a w jej ofercie znajdziecie m.in. chrupiąca przekąska z szarańczy z przyprawami i makaron proteinowy ze świerszczy. Na stronie smaknarobaka.pl można też kupić chipsy z ciecierzycy z białkiem świerszcza.

trwa ładowanie posta...

Źródło: Money, Kuchnia WP, foodbugs.pl, smaknarobaka.pl

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 4
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 140
  • emoji smutek - liczba głosów: 11
  • emoji złość - liczba głosów: 554
  • emoji kupka - liczba głosów: 40
Ojoj,zgłoś
To po to był cały postęp cywilizacyjny, żeby skończyć na wyjadaniu robactwa? Blee....
Odpowiedz
3
like
0
dislike
A jak te owady będą uśmiercane? Ekologicznie, bezboleśnie, czy żywcem mielone? Czy będą patroszone, czy z odchodami wtłaczane ludziom w układ pokarmowy? To pytania retoryczne, bo znamy wszyscy odpowiedzi. Ale skoro do tej pory nakazywano wyrzucać mąkę, w której zalęgły się larwy mącznika i nie jeść jej, bo szkodliwa, to jakie uzasadnienie prawdomówności ma obecna narracja? Poza tym nie będziemy jeść owadów, bo wszyscy przechodzimy na jedzenie nieprzetworzone.
Odpowiedz
5
like
0
dislike
obywatel,zgłoś
Zapraszam wszystkich redaktorów populistycznych i sprzedajnych mediów na lunch z robali, ja w tym czasie zamówie prawdziwy stek. Chcecie ogłupiać ludzi a sami się ośmieszacie. Smacznych robali życzę. LOL
Odpowiedz
5
like
0
dislike
Zobacz komentarze: 13
Komentarze (13)
arrow
RPO: nie zabraniajcie interwencyjnego odbierania zwierząt