Lody z wodorostów. Wegańska alternatywa na upalne dni
Trwają badania nad alternatywą dla tradycyjnych lodów. Już niedługo weganie otrzymają kolejny zamiennik produktów odzwierzęcych. Czy lody z glonów będą hitem przyszłorocznych wakacji?
Coraz więcej osób zaczyna praktykować dietę wegańską. Ruch ten jest zdecydowanym sprzymierzeńcem ekologii i pomaga niwelować negatywne zmiany klimatyczne. Dzięki zwiększonej świadomości społeczeństwa wzrasta również zapotrzebowanie na zamienniki tradycyjnych produktów odzwierzęcych. Obecnie w sklepach królują mleka roślinne takie jak: owsiane, sojowe, migdałowe czy kokosowe. Co gdyby zacząć korzystać z produktów na bazie białka pochodzącego z alg?
Podobne
- Dlaczego w Szwecji topią choinki? Nietypowy pomysł na recykling
- Mąka ze świerszczy w polskich sklepach. Ekożywność przyszłości?
- Tani cukier czy pszczoły? Unia Europejska zadecydowała
- PiriPiri zrobiło pierwsze w Polsce lody z kebabem. To nie jest żart
- Lody Genziara oficjalnie ogłoszone. Jaki smak trafi do sklepów?
Wegańskie lody z glonów
Sophie's BioNutrients - firma zajmująca się technologią żywności - pracuje nad wyprodukowaniem w pełni roślinnych lodów na bazie białka pochodzącego z alg. Produkt będzie w 100 proc. wegański.
Uprawa Chlorelli (algi, z której wytwarzane będą lody) musi odbywać się w ściśle określonych warunkach. Do jej hodowli potrzebne są: bioreaktor, woda oraz naturalne odpady spożywcze takie, jak łuski zbóż lub odpady produkcyjne z tofu.
Konsystencja wegańskiej alternatywy lodów do złudzenia będzie przypominać tradycyjną przekąskę. W skład produktu wejdzie białko pochodzące z alg, cukier, olej koksowy oraz inne mikroskładniki. Ponadto lody będą bogate w witaminę B12 i żelazo.
Produkty z glonów a ekologia
Uprawa alg niesie ze sobą wiele korzyści dla środowiska. Jest to zdecydowanie bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż hodowla zwierząt mlekodajnych.
Hodowla zwierząt mlekodajnych zajmuje dużo więcej miejsca, niż hodowla Chlorellii. Algi nie potrzebują również sztucznych nawozów czy antybiotyków do wzrostu. Kolejną zaletą uprawy wodorostów jest wykorzystanie niechcianych odpadów pochodzenia naturalnego. Do hodowli alg nie potrzeba gleby, a w porównaniu z innymi zbożami, rośnie do 10 razy szybciej. Ogromną korzyścią płynącą z uprawy Chlorelli jest także pochłanianie przez algi CO2.
Źródło: Happy Eco News
Popularne
- W sklepach pojawiło się malinowe masło. Czy to może być dobre?
- Viki Gabor wydała kolekcję ubrań "ARONOŁ". Kosmiczne ceny dresów
- Fagata dostała bana na Instagramie. Potężne czystki na serwisie
- Rekordowa kara dla Sylwestra Wardęgi. Influencer uważa, że sędzia się pomylił
- Andziaks kibicuje Lil Masti i odwrotnie. Jak Seksmasterka zareagowała na jej ciążę?
- Kartonii stworzyła własną kolekcję kosmetyków. Gdzie kupicie Cherry on Top?
- Gimper miał rację w sprawie z Lil Masti? Rzecznik Praw Dziecka protestuje przeciwko sharentingowi
- Toaleta nad morzem za 10 zł. Influencer zrobił aferę
- Mortalcio ma nową dziewczynę? Zagrała w jego teledysku