Lody z wodorostów. Wegańska alternatywa na upalne dni
Trwają badania nad alternatywą dla tradycyjnych lodów. Już niedługo weganie otrzymają kolejny zamiennik produktów odzwierzęcych. Czy lody z glonów będą hitem przyszłorocznych wakacji?
Coraz więcej osób zaczyna praktykować dietę wegańską. Ruch ten jest zdecydowanym sprzymierzeńcem ekologii i pomaga niwelować negatywne zmiany klimatyczne. Dzięki zwiększonej świadomości społeczeństwa wzrasta również zapotrzebowanie na zamienniki tradycyjnych produktów odzwierzęcych. Obecnie w sklepach królują mleka roślinne takie jak: owsiane, sojowe, migdałowe czy kokosowe. Co gdyby zacząć korzystać z produktów na bazie białka pochodzącego z alg?
Podobne
- Dlaczego w Szwecji topią choinki? Nietypowy pomysł na recykling
- Mąka ze świerszczy w polskich sklepach. Ekożywność przyszłości?
- Tani cukier czy pszczoły? Unia Europejska zadecydowała
- Lody Genziara oficjalnie ogłoszone. Jaki smak trafi do sklepów?
- Burger z pleśni? Naukowcy są na tropie rewolucyjnego rozwiązania
Wegańskie lody z glonów
Sophie's BioNutrients - firma zajmująca się technologią żywności - pracuje nad wyprodukowaniem w pełni roślinnych lodów na bazie białka pochodzącego z alg. Produkt będzie w 100 proc. wegański.
Uprawa Chlorelli (algi, z której wytwarzane będą lody) musi odbywać się w ściśle określonych warunkach. Do jej hodowli potrzebne są: bioreaktor, woda oraz naturalne odpady spożywcze takie, jak łuski zbóż lub odpady produkcyjne z tofu.
Konsystencja wegańskiej alternatywy lodów do złudzenia będzie przypominać tradycyjną przekąskę. W skład produktu wejdzie białko pochodzące z alg, cukier, olej koksowy oraz inne mikroskładniki. Ponadto lody będą bogate w witaminę B12 i żelazo.
Produkty z glonów a ekologia
Uprawa alg niesie ze sobą wiele korzyści dla środowiska. Jest to zdecydowanie bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż hodowla zwierząt mlekodajnych.
Hodowla zwierząt mlekodajnych zajmuje dużo więcej miejsca, niż hodowla Chlorellii. Algi nie potrzebują również sztucznych nawozów czy antybiotyków do wzrostu. Kolejną zaletą uprawy wodorostów jest wykorzystanie niechcianych odpadów pochodzenia naturalnego. Do hodowli alg nie potrzeba gleby, a w porównaniu z innymi zbożami, rośnie do 10 razy szybciej. Ogromną korzyścią płynącą z uprawy Chlorelli jest także pochłanianie przez algi CO2.
Źródło: Happy Eco News
Popularne
- Wpadka Natalii Magical. Prawnik wyjaśnia, czy coś jej grozi
- Ashton Hall - kim jest i na czym polega jego poranna rutyna?
- Spotyka się Polak i Japończyk... Żuramen trafił do Żabki. Hit czy profanacja?
- Alan Kwieciński z FAME MMA wydał oświadczenie. "Przeprowadzimy testy na ojcostwo"
- Książulo dał "MUALA", ale bar się zamyka. Właścicielka podjęła szokującą decyzję
- Jak wygląda donut Julii Żugaj? Detektywi z TikToka znów w akcji
- Książulo wyjaśnił dramę z "kebabem dla dzieci". "Typowy krętacz"
- FAME MMA musiało to usunąć. Denis Labryga wręczył "prezent" przeciwnikowi
- Pogodynek zaskoczył prognozą w stylu Doechii. "Zarapował" "Anxiety" na antenie