Lody z wodorostów. Wegańska alternatywa na upalne dni
Trwają badania nad alternatywą dla tradycyjnych lodów. Już niedługo weganie otrzymają kolejny zamiennik produktów odzwierzęcych. Czy lody z glonów będą hitem przyszłorocznych wakacji?
Coraz więcej osób zaczyna praktykować dietę wegańską. Ruch ten jest zdecydowanym sprzymierzeńcem ekologii i pomaga niwelować negatywne zmiany klimatyczne. Dzięki zwiększonej świadomości społeczeństwa wzrasta również zapotrzebowanie na zamienniki tradycyjnych produktów odzwierzęcych. Obecnie w sklepach królują mleka roślinne takie jak: owsiane, sojowe, migdałowe czy kokosowe. Co gdyby zacząć korzystać z produktów na bazie białka pochodzącego z alg?
Podobne
- Dlaczego w Szwecji topią choinki? Nietypowy pomysł na recykling
- Mąka ze świerszczy w polskich sklepach. Ekożywność przyszłości?
- Tani cukier czy pszczoły? Unia Europejska zadecydowała
- Burger z pleśni? Naukowcy są na tropie rewolucyjnego rozwiązania
- Masz ochotę na wege łososia? Zaserwują ci go z drukarki 3D
Wegańskie lody z glonów
Sophie's BioNutrients - firma zajmująca się technologią żywności - pracuje nad wyprodukowaniem w pełni roślinnych lodów na bazie białka pochodzącego z alg. Produkt będzie w 100 proc. wegański.
Uprawa Chlorelli (algi, z której wytwarzane będą lody) musi odbywać się w ściśle określonych warunkach. Do jej hodowli potrzebne są: bioreaktor, woda oraz naturalne odpady spożywcze takie, jak łuski zbóż lub odpady produkcyjne z tofu.
Konsystencja wegańskiej alternatywy lodów do złudzenia będzie przypominać tradycyjną przekąskę. W skład produktu wejdzie białko pochodzące z alg, cukier, olej koksowy oraz inne mikroskładniki. Ponadto lody będą bogate w witaminę B12 i żelazo.
Produkty z glonów a ekologia
Uprawa alg niesie ze sobą wiele korzyści dla środowiska. Jest to zdecydowanie bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż hodowla zwierząt mlekodajnych.
Hodowla zwierząt mlekodajnych zajmuje dużo więcej miejsca, niż hodowla Chlorellii. Algi nie potrzebują również sztucznych nawozów czy antybiotyków do wzrostu. Kolejną zaletą uprawy wodorostów jest wykorzystanie niechcianych odpadów pochodzenia naturalnego. Do hodowli alg nie potrzeba gleby, a w porównaniu z innymi zbożami, rośnie do 10 razy szybciej. Ogromną korzyścią płynącą z uprawy Chlorelli jest także pochłanianie przez algi CO2.
Źródło: Happy Eco News
Popularne
- Rozwój PSZOK-ów dzięki funduszom unijnym
- Poznaj Polskę na dwóch kołach
- Liam Payne wiecznie żywy. Znów usłyszymy jego głos
- Marcin Dubiel próbuje wrócić do internetu. Kolejny epic fail
- Kamil z Ameryki w akcji. Koszulki #freebudda wspierają Strefę 77
- Wojtek Gola na streamie u Jelly Frucika. Było piekielnie gorąco
- Młodzi na rynku pracy w Unii Europejskiej
- Rok po wybuchu Pandora Gate. Co dalej z ekstradycją Stuu?
- Fundusze unijne a problemy szkół