Lody z wodorostów. Wegańska alternatywa na upalne dni
Trwają badania nad alternatywą dla tradycyjnych lodów. Już niedługo weganie otrzymają kolejny zamiennik produktów odzwierzęcych. Czy lody z glonów będą hitem przyszłorocznych wakacji?
Coraz więcej osób zaczyna praktykować dietę wegańską. Ruch ten jest zdecydowanym sprzymierzeńcem ekologii i pomaga niwelować negatywne zmiany klimatyczne. Dzięki zwiększonej świadomości społeczeństwa wzrasta również zapotrzebowanie na zamienniki tradycyjnych produktów odzwierzęcych. Obecnie w sklepach królują mleka roślinne takie jak: owsiane, sojowe, migdałowe czy kokosowe. Co gdyby zacząć korzystać z produktów na bazie białka pochodzącego z alg?
Podobne
- Dlaczego w Szwecji topią choinki? Nietypowy pomysł na recykling
- Mąka ze świerszczy w polskich sklepach. Ekożywność przyszłości?
- Tani cukier czy pszczoły? Unia Europejska zadecydowała
- PiriPiri zrobiło pierwsze w Polsce lody z kebabem. To nie jest żart
- Lody o smaku mleka z piersi to nie żart. Już trafiły do sprzedaży
Wegańskie lody z glonów
Sophie's BioNutrients - firma zajmująca się technologią żywności - pracuje nad wyprodukowaniem w pełni roślinnych lodów na bazie białka pochodzącego z alg. Produkt będzie w 100 proc. wegański.
Uprawa Chlorelli (algi, z której wytwarzane będą lody) musi odbywać się w ściśle określonych warunkach. Do jej hodowli potrzebne są: bioreaktor, woda oraz naturalne odpady spożywcze takie, jak łuski zbóż lub odpady produkcyjne z tofu.
Konsystencja wegańskiej alternatywy lodów do złudzenia będzie przypominać tradycyjną przekąskę. W skład produktu wejdzie białko pochodzące z alg, cukier, olej koksowy oraz inne mikroskładniki. Ponadto lody będą bogate w witaminę B12 i żelazo.
Produkty z glonów a ekologia
Uprawa alg niesie ze sobą wiele korzyści dla środowiska. Jest to zdecydowanie bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż hodowla zwierząt mlekodajnych.
Hodowla zwierząt mlekodajnych zajmuje dużo więcej miejsca, niż hodowla Chlorellii. Algi nie potrzebują również sztucznych nawozów czy antybiotyków do wzrostu. Kolejną zaletą uprawy wodorostów jest wykorzystanie niechcianych odpadów pochodzenia naturalnego. Do hodowli alg nie potrzeba gleby, a w porównaniu z innymi zbożami, rośnie do 10 razy szybciej. Ogromną korzyścią płynącą z uprawy Chlorelli jest także pochłanianie przez algi CO2.
Źródło: Happy Eco News
Popularne
- "POLSKA GUROM" - Przemek Kucyk zgłasza się na Eurowizję. To jego topka polskiej (pop)kultury
- Nikita i Cameraboy rozstali się? Mocny statement krąży w sieci
- Nudna reklama Friza i Wersow. Recenzja "Friz & Wersow. Miłość w czasach online"
- Znamy cenę biletów na Doję Cat. Na miejsca przy samej scenie trzeba się wykosztować
- Wejdą nowe smaki Wojanków? Internet huczy od pogłosek
- Antyki, czyli kuchnia babci na TikToku. Wywiad z ikonicznym twórcą
- Lola Young odwołała trasę koncertową? Wszystko przez dramatyczny wypadek na scenie
- Julia Wieniawa - "Światłocienie" nudzą i bawią [RECENZJA]
- Louis Tomlinson wystąpi w Polsce. Fani krytykują wybór daty koncertu?