Uprawa roślin w supermarketach? To już się dzieje
Szwedzka firma SweGreen z powodzeniem wprowadza technologię pozwalającą na hodowanie świeżych roślin do sprzedaży w supermarketach. W jaki sposób pomaga w tym sztuczna inteligencja?
Jedzenie lokalnie wyhodowanych roślin przynosi wiele korzyści. Zwiększa szanse, że trafią do naszych kuchni, gdy są najlepsze do zjedzenia i drastycznie ogranicza ślad węglowy związany z transportem na duże odległości. Szwedzka firma SweGreen wprowadziła rozwiązanie, które dodatkowo jest odpowiedzią na niedobory wody, brak gruntów rolnych i zależność od globalnej geopolityki.
Farmy SweGreen zapewniają świeże, lokalne rośliny
SweGreen buduje hydroponiczne farmy wewnątrz supermarketów. Hydroponika to metoda polegająca na hodowli roślin zanurzonych w wodzie na stanowiskach z wełny mineralnej, bez użycia ziemi. Farmy SweGreen działają już w sklepach w Szwecji i w Niemczech. Klienci i klientki widzą, jak uprawy rosną i są zbierane przez obsługę supermarketów, żeby trafić prosto na sklepowe półki.
Obecnie dzięki SweGreen może uprawiać do 100 różnych gatunków roślin, w tym sałatę, koper, miętę i pietruszkę. Dyrektor firmy ds. innowacji, Sepehr Mousavi, zapowiedział dla portalu euronews.com dalszy rozwój technologii. Poinformował: "Dodajemy do naszego portfolio kiełki, prowadzimy testy dla roślin owocujące i przyglądamy się truskawkom".
Uprawy planowane przez sztuczną inteligencję
Ciekawym wątkiem w technologii SweGreen jest używanie w niej sztucznej inteligencji (AI). Firma korzysta z pomocy algorytmów, aby synchronizować czas wzrostu roślin, sezonowość i preferencje konsumentów. Mousavi wyjaśnił: "Dysponujemy narzędziem sztucznej inteligencji, które daje naszym klientom przepis na hodowlę, dzięki czemu osoby pracujące w supermarkecie otrzymują listę rzeczy do zrobienia, która zapewnia im dokładnie te produkty, które będą potrzebne w danym dniu".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
JULIA ŻUGAJ spełniła już WSZYSTKIE SWOJE MARZENIA?
Supermarkety nie są jednymi miejscami, które mogą korzystać z upraw SweGreen. Firma oferuje również mniejsze farmy, którymi zainteresowane są restauracje, hotele czy uniwersytety. Fotografiska Stockholm, muzeum fotografii, sztuki współczesnej i kultury, przyjęło to rozwiązanie dla swojej restauracji fine dining, aby rozwijać sezonowość i ekologiczny charakter menu. Mousavi stwierdził: "Wspólnie z muzeum i ich gwiazdorskimi szefami kuchni sprawdziliśmy, jakie rośliny mogliby mieć do dekoracji, do uzupełniania dań, dla wartości odżywczych, dla podkręcenia smaku, do koktajli itd.".
Źródło: euronews.com
Popularne
- Amsterdam zaprasza na rave na autostradzie. 9 godzin mocnego techno
- Podejrzany o zabójstwo tiktokerki wrócił na miejsce zbrodni. Zostawił przerażający list
- Maskotki Minecraft do kupienia w Biedronce. Ile kosztują?
- Lalka Anabelle wyruszyła w upiorne tour. Warrenowie ostrzegali, żeby jej nie ruszać
- Łzy i drżący głos. PashaBiceps stracił czworonożnego przyjaciela
- Ile przetrwałbyś na platformie bez lajków? Daj się wciągnąć w fediwersum
- Uzależnił się od smartfona. Straszne, co stało się z jego głową
- Fit Lovers strollowali swoich fanów. "Rozstanie" to akcja promocyjna?
- ChatGPT zamiast lekarza? Ekspert o nowym trendzie wśród Polaków [WYWIAD]