Uprawa roślin w supermarketach? To już się dzieje
Szwedzka firma SweGreen z powodzeniem wprowadza technologię pozwalającą na hodowanie świeżych roślin do sprzedaży w supermarketach. W jaki sposób pomaga w tym sztuczna inteligencja?
Jedzenie lokalnie wyhodowanych roślin przynosi wiele korzyści. Zwiększa szanse, że trafią do naszych kuchni, gdy są najlepsze do zjedzenia i drastycznie ogranicza ślad węglowy związany z transportem na duże odległości. Szwedzka firma SweGreen wprowadziła rozwiązanie, które dodatkowo jest odpowiedzią na niedobory wody, brak gruntów rolnych i zależność od globalnej geopolityki.
Farmy SweGreen zapewniają świeże, lokalne rośliny
SweGreen buduje hydroponiczne farmy wewnątrz supermarketów. Hydroponika to metoda polegająca na hodowli roślin zanurzonych w wodzie na stanowiskach z wełny mineralnej, bez użycia ziemi. Farmy SweGreen działają już w sklepach w Szwecji i w Niemczech. Klienci i klientki widzą, jak uprawy rosną i są zbierane przez obsługę supermarketów, żeby trafić prosto na sklepowe półki.
Obecnie dzięki SweGreen może uprawiać do 100 różnych gatunków roślin, w tym sałatę, koper, miętę i pietruszkę. Dyrektor firmy ds. innowacji, Sepehr Mousavi, zapowiedział dla portalu euronews.com dalszy rozwój technologii. Poinformował: "Dodajemy do naszego portfolio kiełki, prowadzimy testy dla roślin owocujące i przyglądamy się truskawkom".
Uprawy planowane przez sztuczną inteligencję
Ciekawym wątkiem w technologii SweGreen jest używanie w niej sztucznej inteligencji (AI). Firma korzysta z pomocy algorytmów, aby synchronizować czas wzrostu roślin, sezonowość i preferencje konsumentów. Mousavi wyjaśnił: "Dysponujemy narzędziem sztucznej inteligencji, które daje naszym klientom przepis na hodowlę, dzięki czemu osoby pracujące w supermarkecie otrzymują listę rzeczy do zrobienia, która zapewnia im dokładnie te produkty, które będą potrzebne w danym dniu".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
JULIA ŻUGAJ spełniła już WSZYSTKIE SWOJE MARZENIA?
Supermarkety nie są jednymi miejscami, które mogą korzystać z upraw SweGreen. Firma oferuje również mniejsze farmy, którymi zainteresowane są restauracje, hotele czy uniwersytety. Fotografiska Stockholm, muzeum fotografii, sztuki współczesnej i kultury, przyjęło to rozwiązanie dla swojej restauracji fine dining, aby rozwijać sezonowość i ekologiczny charakter menu. Mousavi stwierdził: "Wspólnie z muzeum i ich gwiazdorskimi szefami kuchni sprawdziliśmy, jakie rośliny mogliby mieć do dekoracji, do uzupełniania dań, dla wartości odżywczych, dla podkręcenia smaku, do koktajli itd.".
Źródło: euronews.com
Popularne
- Viral Kebab już otwarty. Co wiadomo o nowym biznesie Ekipy?
- Ile lat więzienia czeka Brainroty z TikToka? Bombardiro Crocodilo pocierpi najdłużej
- Julia Żugaj wzruszona sukcesem swojego chłopaka? "Jestem dumna"
- Czy 100 ludzi pokona goryla? Absurdalne pytanie rozpala internet
- Łatwogang nagra collab z bbno$? Internauci muszą spełnić jeden warunek
- Zestawy Reziego w Pasibusie. Ile kosztuje zaskakująca nowość?
- Uczestnik "Twoje 5 minut 3" wydał oświadczenie. "Nie jestem psycholem"
- Lokal sushi sparodiował zmarłego kilka dni temu rapera. "Joka zszedł z nieba"
- Influencerka tłumaczy włoskie brainroty. Żarłacz Biegacz, Aligator Detonator i Patyk