Kontrole w smażalniach ryb. Mamy się czego obawiać?
Inspektorzy sanepidu od początku roku przeprowadzili wiele inspekcji smażalni ryb. Skontrolowali 135 placówek w woj. pomorskim.
Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Każdego dnia tysiące rodzin wybierają smażalnie ryb na miejsce, w którym zjedzą obiad. Sanepid skontrolował ponad sto restauracji w woj. pomorskim. Jak wypadły?
Podobne
- Jedzenie przyszłości to tylko robaki? Bułgarska fabryka space food to zmieni
- Oglądasz filmy dla dorosłych? Szykuj się na skanowanie twarzy
- Niebezpieczny trend kulinarny. Ministerstwo interweniuje
- Dieta poselska. Ile zarabia się w Sejmie i Senacie?
- Udawała 14-latkę. Nie mieści się w głowie, co robiła dzieciom
Kontrole sanepidu w smażalniach ryb
Od początku roku inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili 135 inspekcji w 118 smażalniach ryb. Skontrolowali również placówki, w których najczęściej przygotowuje się kręgowce. Na terenie całego woj. pomorskiego takich miejsc jest 311.
Nieprawidłowości wykryto w 44 miejscach. Kierowniczka Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko w rozmowie z RMF FM poinformowała, że należały do nich:
- niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń,
- niewłaściwy stan wyposażenia i sprzętu,
- środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych,
- niewłaściwe warunki przechowywania żywności,
- brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).
- Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. zł. Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - poinformowała Katarzyna Waluszko.
Jak czytamy na rmf24.pl, inspektorzy sprawdzają również jakość wody, warunki do mycia i rozmrażania żywności oraz rąk pracowników, usuwanie odpadów żywnościowych, szkolenia pracowników na określonych stanowiskach i terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości surowców stosowanych do przygotowywania potraw.
Źródło: rmf24.pl
Popularne
- Oburzyła się, że sąsiad pali na balkonie. "W domu se pal śmierdzielu"
- Tata gej pochwalił się dzieckiem. Konserwatystów na X zapiekło
- Lokatorzy z piekła rodem. Zostawili po sobie śmieci i pleśń
- Ralph Kaminski broni Lunę po Eurowizji. Burza pod wpisem artysty
- MrBeast świętuje 26. urodziny. Z tej okazji rozdaje auta warte fortunę
- Już ma milion wyświetleń. Adam Małysz parodiuje Żugajki
- Samuela Torkowska ostro o Lunie. "Satanistyczne straszydło"
- Za pierwszym razem straciła wzrok. Ponownie wytatuuje oczy
- Fanki Julii Żugaj mają szokujące doniesienia. Były materacami?