Kontrole w smażalniach ryb

Kontrole w smażalniach ryb. Mamy się czego obawiać?

Źródło zdjęć: © Canva
Natalia Witulska,
27.07.2023 10:45

Inspektorzy sanepidu od początku roku przeprowadzili wiele inspekcji smażalni ryb. Skontrolowali 135 placówek w woj. pomorskim.

Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Każdego dnia tysiące rodzin wybierają smażalnie ryb na miejsce, w którym zjedzą obiad. Sanepid skontrolował ponad sto restauracji w woj. pomorskim. Jak wypadły?

Kontrole sanepidu w smażalniach ryb

Od początku roku inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przeprowadzili 135 inspekcji w 118 smażalniach ryb. Skontrolowali również placówki, w których najczęściej przygotowuje się kręgowce. Na terenie całego woj. pomorskiego takich miejsc jest 311.

Nieprawidłowości wykryto w 44 miejscach. Kierowniczka Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko w rozmowie z RMF FM poinformowała, że należały do nich:

  • niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń,
  • niewłaściwy stan wyposażenia i sprzętu,
  • środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych,
  • niewłaściwe warunki przechowywania żywności,
  • brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli).
Nieprawidłowości w smażalniach ryb
Nieprawidłowości w smażalniach ryb (Canva)

- Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. zł. Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - poinformowała Katarzyna Waluszko.

Jak czytamy na rmf24.pl, inspektorzy sprawdzają również jakość wody, warunki do myciarozmrażania żywności oraz rąk pracowników, usuwanie odpadów żywnościowych, szkolenia pracowników na określonych stanowiskach i terminy przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości surowców stosowanych do przygotowywania potraw.

Źródło: rmf24.pl

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 1
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0