Jak wyczyścić grilla elektrycznego?

Jak wyczyścić grilla elektrycznego? Tiktoker podpowiada

Źródło zdjęć: © Getty Images
KIW,
11.06.2024 14:45

Czyszczenie grilla elektrycznego może wydawać się skomplikowanym zadaniem, ale dzięki odpowiednim wskazówkom stanie się prostsze i bardziej efektywne. Tiktoker Bartek Krutki sprawdził na swoim grillu jeden ze sposobów znalezionych w internecie. Okazuje się, że poszło całkiem nieźle.

Grill elektryczny to wyjątkowo wygodne urządzenie, które pozwala na przygotowywanie smacznych potraw bez kłopotliwego rozpalania węgli. Jednak jak każde urządzenie kuchenne, wymaga odpowiedniego czyszczenia i konserwacji, aby działać prawidłowo i bezpiecznie. Jest to urządzenie elektryczne, więc lepiej nie myć go pod bieżącą wodą.

Oczywiście niektóre grille mają zdejmowane płyty grzewcze, co ułatwia ich czyszczenie. Co jeśli jednak twój grill nie ma takiego udogodnienia? Okazuje się, że istnieje pewien prosty sposób na pozbycie się tłuszczu, brudu i resztek jedzenia spomiędzy "żeberek".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

JULIA ŻUGAJ spełniła już WSZYSTKIE SWOJE MARZENIA?

Krutki wyjaśnia, jak wyczyścił grilla elektrycznego

W mediach społecznościowych można znaleźć mnóstwo "sposobów na". Tiktoker Bartek Krutki wpadł na filmik, w którym przedstawiono sposób na wyczyszczenie grilla elektrycznego. Postanowił sprawdzić go na swoim urządzeniu, które było brudne po grillowaniu mięsa. Rezultaty przedstawił na filmiku w mediach społecznościowych.

Tutaj mam mojego grilla, piekłem w nim mięso i tak to właśnie wygląda. Normalnie musiałbym wziąć szmatkę, przecierać między tymi wszystkimi żeberkami, ale podobno jest łatwiejszy sposób

- mówi na wstępie Krutki.

Jego metoda opiera się na zastosowaniu cieczy nieniutonowskiej w połączeniu z sodą oczyszczoną. Bartek krok po kroku wyjaśnia, jak przygotować tę magiczną miksturę. Aby przygotować ciecz nieniutonowską według przepisu Bartka Krutkiego, będziesz potrzebować:

  • Mąka ziemniaczana - 3 łyżki,
  • Soda oczyszczona - 1,5 łyżki,
  • Woda - ilość na oko, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
trwa ładowanie posta...

Dodajemy trzy łyżki mąki ziemniaczanej. Ja dam tak półtora łyżki sody. Wodę lejemy na oko do odpowiedniej konsystencji. To jest konsystencja takiego jeszcze nie za bardzo gęstego budyniu

- wyjaśnia Krutki.

Tak przygotowaną miksturę należy wlać na rozgrzanego grilla, zamknąć i zapiekać przez 5 minut, co pozwoli na łatwe usunięcie zabrudzeń. - Z dolnej płyty ściągnęło wszystko. To serio działa. Od teraz nie muszę się męczyć ze ścierką - podsumował Krutki, prezentując czystego grilla.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0