Wegański miód wchodzi na rynek. Tylko właściwie po co?
Czemu weganie nie jedzą miodu? Czy potrzebujemy go jakoś zastąpić? Co możemy zrobić dla pszczół? Tak wiele pytań, a my na wszystkie znaleźliśmy odpowiedzi
Wegańska kuchnia coraz częściej gości na naszych stołach. W związku z tym pojawia się wiele produktów, które po pierwsze mają ułatwić weganom i wegankom życie, a po drugie pomagają nam troszczyć się o środowisko. Jakiś czas temu pisaliśmy o wegańskich jajkach, a teraz przyszedł czas na coś nowego.
Podobne
- Wegańskie jajka, które podbiły... i podzieliły TikToka. "Po co to?!"
- Veganuary, czyli wegański styczeń. Może chociaż na próbę?
- Wege burgery na celowniku UE. "Zakaz byłby krokiem wstecz"
- Burger z pleśni? Naukowcy są na tropie rewolucyjnego rozwiązania
- Klops z mamuta na talerzu. Nie zdobędzie gwiazdki Michelin
Firma The Single Origin Food Co, która jest znanym producentem zrównoważonej żywności pochodzenia roślinnego i szczyci się tym, że pozyskuje produkty w etyczny sposób, właśnie wypuściła na rynek swój pierwszy, wegański miód.
Dlaczego weganie nie jedzą miodu?
Po pierwsze dlatego, że nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, a jak pewnie wiecie, miód z nieba nie spada i to właśnie dzięki pracy pszczół możemy się cieszyć jego smakiem. Poza tym podczas jego pozyskiwania owady często tracą życie, co oczywiście też wpływa na klimat. Wiadomo – bez pszczół nie ma życia, a ich istnienie ostatnio jest trochę zagrożone.
To z czego ten miód niby jest zrobiony?
Z różnych składników pochodzenia roślinnego, które są wzmocnione pyłkiem kwiatowym. W ofercie znajdziecie: Copper Vegan Un-Honey (zrobiobiony z nektaru daktylowego), Blonde Vegan Un-Honey (z organicznego nektaru kokosowego) i Amber Vegan Un-Honey (z ekologicznego cukru trzcinowego). W planach firma ma jeszcze wersję bezcukrową, czyli Nada, oraz wersję Gold (powstałą na bazie syropu klonowego).
"Naszą misją jest naprawa łańcucha pokarmowego. Nasz model Single Origin, polegający na współpracy z naszymi partnerami rolniczymi, aktywnie ogranicza emisje gazów cieplarnianych, zwiększa bioróżnorodność, eliminuje wykorzystywanie zwierząt w łańcuchu żywnościowym i […] dostarcza najwyższej jakości żywność o najlepszej wartości".
Dodam jeszcze tylko, że Vegan Un-Honey firmy Sofco zdobył tytuł Miodowego Produktu Roku 2021 w konkursie Mindful Awards, czyli programie honorującym firmy tworzące produkty etyczne i przyjazne dla planety. Dzięki temu możecie być pewni, że podczas jego produkcji nikt nie ucierpiał.
Ej, ale nie można prościej?
Można. Jeśli jesteście weganami/wegankami i unikacie produktów pochodzenia zwierzęcego miód możecie zastąpić np. syropem klonowym czy syropem z agawy. Oba są naprawdę pyszne i bez problemu zastąpią Wam ten pszczeli przysmak. Także ja, muszę to szczerze przyznać, nie do końca rozumiem, po co ktoś stworzył wege miód. No ale może gdybym go spróbowała, to szybko zmieniłabym zdanie?
W każdym razie, jeśli chcecie zrobić coś dobrego dla tych owadów, to weźcie posadźcie na balkonie łąkę kwietną. Pszczoły bardzo Wam za to, w tej naszej zabetonowanej rzeczywistości, podziękują.
W temacie ekologia
- Planujesz kupić nowego MacBooka? Czeka cię niemiła niespodzianka (Apple move)
- Uratuj jedzenie w Lidlu. Tanie eko-paczki wspierają ideę kupujesz - nie marnujesz
- Czy wiesz, jak odnawialna energia zmienia naszą przyszłość? [QUIZ]Mat. Sponsorowany
- Bycie eko we własnym domu nie jest trudne. Sprawdź, czy wiesz, jak wprowadzić dobre nawyki [QUIZ]Mat. Sponsorowany
Popularne
- Polka zmarła na egzotycznej wyspie. Miała 27 lat i żywiła się wyłącznie owocami
- Wege burgery na celowniku UE. "Zakaz byłby krokiem wstecz"
- Kękę odgadł wszystkie powiaty w Polsce. Zajęło mu to mniej niż 20 minut
- 48 Hours Challenge powodem zaginięć nastolatków? Komentarz policji
- Andziaks kupiła chipsy za 500 zł. Popłakała się: "poczułam się oszukana"
- Czarny żurek, czarne nuggetsy i krwawa pasta. Halloween w restauracjach
- Zrobił test ekskluzywnych zapałek z Zary za 50 zł. Czy warto wydać tyle pieniędzy?
- TOP 5 teledysków z 2025 r., które mogłyby być filmami. Nie jesteście gotowi na te produkcje
- Rosalía przyjechała do Polski. Gwiazda latino jadła pomidorówkę w barze mlecznym