Amerykanie ekscytują się polskim pieczywem

Polak zszokował Amerykanów. Pokazał prawdziwy chleb

Źródło zdjęć: © canva / canva
Weronika Paliczka,
21.02.2024 15:45

Amerykanin zadał pytanie o rodzaj pieczywa używanego do robienia kanapek w Europie. Doznał szoku, gdy odpowiedział mu Polak.

Amerykanie mogą pochwalić się wieloma wspaniałymi artystami, biznesmenami czy influencerami. W Stanach Zjednoczonych powstają nowoczesne technologie, a kraj uznawany jest za jedno z największych mocarstw na świecie. Wiele osób przeprowadza się do USA, żeby spełnić swój amerykański sen. To tam powstają najlepsze filmy, rodzą się największe gwiazdy muzyczne.

Mają stacje kosmiczne, nie mają regionalnej kuchni?

O Stanach Zjednoczonych można mówić wiele. Ogromny kraj skolonizowany przez Hiszpanię i Portugalię początkowo zamieszkiwali Indianie. Tubylcze plemiona były jednak poddawane opersji ze strony kolonizatorów. Ich kultura była tłumiona, a co za tym idzie - ich zwyczaje, obyczaje, sztuka czy kulinaria. Obecnie Amerykanin zapytany o kuchnię Apaczy, Czirokezów czy Czarnych Stóp prawdopodobnie nie będzie w stanie podać przykładów potraw charakterystycznych dla powyższych lub jakichkolwiek plemion.

Krytycy amerykańskiej kultury szydzą, że kuchnia Stanów Zjednoczonych opiera się na fast foodach, makaronie z serem i daniach imigrantów, a więc chińszczyźnie, kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy japońskiej.

Wszystko w plastiku i na szybko

Oglądając filmy i zdjęcia z amerykańskich supermarketów, trudno jest oprzeć się wrażeniu wielkości. Wszystkie opakowania są znacznie większe od europejskich. Wszechobecny jest także plastik - w opakowania pakowane jest wszystko, nawet produkty, które świetnie sobie radzą bez dodatkowej warstwy ochronnej. W plastiku zawinięte są wszystkie owoce i warzywa, zioła, mięso, sery, jajka. Szacuje się, że średnio Amerykanin produkuje 130 kg plastikowych śmieci rocznie, co stawia ich na szczycie niechlubnej statystyki.

Najpopularniejszym amerykańskim pieczywem jest chleb nazywany w Polsce tostowym. Mowa o bochenku sprzedawanym w foliowych workach, pokrojonym przez producenta, w konsystencji przypominającym gąbkę. W Polsce pieczywo stosowane jest głównie do przygotowywania tostów, ponieważ łatwo się przypieka i szybko staje się chrupiące. Może być również pomocne przy problemach ustnych, takich jak aparat ortodontyczny czy po usunięciu zęba, ze względu na konsystencję, która właściwie nie wymaga gryzienia.

Amerykanin zachwyca się chlebem

Amerykanin na X zapytał Europejczyków o to, z czego robią kanapki, jeśli nienawidzą "amerykańskiego chleba", czyli chleba tostowego. Użytkownik Cheer Wine założył, że być może obywatele Europy używają bagietek lub innego tego typu pieczywa. W odpowiedzi Polak udostępnił zdjęcie chleba - zwykłego bochenka dostępnego w większości lokalnych piekarni. Chleb ze zdjęcia wygląda dobrze, jednak nie jest to nic odkrywczego, ot, dobrze wypieczony, świeży, chrupiący bochenek, idealny do kanapek.

trwa ładowanie posta...

Jedna fotografia wystarczyła, aby zachwycić Amerykanina. W odpowiedzi napisał: "Patrząc na to (chleb - przyp. red.) czuję się jak wieśniak z fantazji, jestem ch*lernie szczęśliwy, uwielbiam to". Polak, który zamieścił zdjęcie chleba, zapytał, czy użytkownik Cheer Wine nie jest przypadkiem obcym z kosmosu. Komentujący wpis Polacy stwierdzili wspólnie, że Amerykanin spadłby z krzesła lub poczuł się jak w "Wiedźminie", gdyby otrzymał kromkę chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym.

trwa ładowanie posta...
Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 2
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0
lmao,zgłoś
bardzo jakościowy artykuł
Odpowiedz
0Zgadzam się0Nie zgadzam się