Spotyka się Polak i Japończyk... Żuramen trafił do Żabki. Hit cz

Spotyka się Polak i Japończyk... Żuramen trafił do Żabki. Hit czy profanacja?

Źródło zdjęć: © TikTok
Maja Kozłowska,
30.03.2025 12:30

To jest ta cała kuchnia fusion? Od kebaba w zupce chińskiej po połączenie żurku i ramenu. W sieci Żabka pojawił się nowy produkt, który może zarówno ekscytować, jak i... realnie przerażać.

Żabka posiada bogatą ofertę gotowych dań: świetna opcja dla kogoś, kto nie lubi/nie chce/nie może gotować sobie sam lub akurat znajduje się w biegu czy przelocie. Różne makarony, nuggetsy, kotlety mielone, dewolaje, zupy, pierogi - dla każdego coś dobrego. W "menu" lodówkowych potraw znajdują się zarówno typowo polskie posiłki, ale także dania azjatyckie czy włoskie.

No i teraz, właśnie: czy miksowanie dań z różnych kultur w jedno ma sens i rację bytu? Polacy zbytnio nie identyfikują się z kłótnią o carbonarę, lecz dywagują całkiem żywo na temat np. jabłka w sałatce jarzynowej. Mogę się również założyć, że wybuchłaby niezła drama, gdyby ktoś pierogi ruskie nadziewał innym rodzajem sera niż twaróg i uparcie chciał nazywać je ruskimi.

Tak czy inaczej, w Żabce pojawiła się budząca kontrowersje nowość. W sklepowych lodówkach można bowiem znaleźć... koszmar każdego Japończyka i Polaka? Żuramen: czyli połączenie żurku i ramenu.

trwa ładowanie posta...

Żuramen z Żabki. Strach się bać?

"Oryginalny japoński makaron ramen z polskim żurkiem" - czytamy na etykiecie opakowania. Zupa jest zrobiona na bazie żurku, a więc na zakwasie, a jeśli chodzi o dodatki to zawiera m.in. gotowane jajko i marynowany pieczony boczek. Cena zupy wynosi prawdopodobnie 19,99 zł - tak jak pozostałych dań z tej serii.

Jak smakuje żabkowy żuramen? Na pierwsze testy trzeba jeszcze poczekać, ponieważ to zupełna nowość. Taki eksperyment jest jednak serwowany w kilku knajpach w Polsce m.in. w katowickiej Parostacji.

Jadłem tam to danie i przyznaję, że było całkiem dobre, lecz bez szału. Żurek przeważał nad azjatyckim vibe'em ramenu - brakowało głębi i charakterystycznego umamicznego posmaku, którego sam kwas nie mógł nadrobić. Potrawa była ponadto... zwykłą zupą, za mało zawiesistą jak na rodzaj bulionu, który nie był ani klarowny, ani gęsty w typie paitana czy miso. Uważam też, że makaronu, który jest przecież integralną częścią ramenu, było po prostu za mało i on sam również smakował jak coś pomiędzy Azją a Polską. Tutaj wypadałoby jednak postawić na japońską klasykę.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 0
  • emoji ogień - liczba głosów: 0
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0