Śląski obiad w zapiekance. Buła waży ponad kilogram
Street food w Polsce powoli robi brrr. Właściciele lokali prześcigają się w wynalazkach, które mają im pomóc wyróżnić się spośród konkurencji lub... zrobić viral na TikToku. Lokal z Rybnika postanowił wprowadzić do swojego menu zapiekanki ze śląskim obiadem.
Polska gastronomia staje na rzęsach w walce o klienta. W restauracjach można dostać naprawdę coraz to dziwniejsze kompozycje - z czego część to wyłącznie nieudane eksperymenty skrojone pod social media. Kebaby w zupkach chińskich, kebaby w chipsach, dubajskie schabowe: można wyliczać i wyliczać.
Z racji nadchodzącej Wielkanocy, ostatnio na topie jest król polskich zup, czyli żurek. Na sklepowych półkach w Żabce pojawił się żuramen, czyli fuzja żurku i ramenu, natomiast w lokalu Szamanko w Toruniu można już skosztować żurkowego kebabu, sezonowego specjału inspirowanego tym tradycyjnym daniem.
Jeśli chodzi o igranie z kulturą i tradycją: to również już było. W knajpie "Sewcio Kebab & Pizza" można bowiem zjeść Hanys kebab, czyli nic innego, jak śląski obiad (roladę, modrą kapustę, kluski śląskie) zawinięty w lawasz. Tym razem ten klasyczek polskiej kuchni powędrował do środka... zapiekanki.
Śląski obiad w zapiekance. Czy to może się udać?
"Czegoś takiego na pewno jeszcze nie jedliście. Specjalna zapiekanka zapiekana w piecu razem ze śląskim tradycyjnym obiadem. Zjadłbyś taką petardę? A może zjadłabyś? - pyta lokal Zapiekanki Tradycyjne w Rybniku.
Buła zalana jest sosem pieczeniowym, wyłożona modrą kapustą, gumiklejzami (kluskami) i roladą wołową. Na wierzch ponownie polany jest sos, a wszystko posypane jest serem mozzarella. "Śląska petarda" waży w przedziale 1,2-1,4 kg.
Lokal nie podał ceny tego przysmaku. Przypuszczalnie już wkrótce mogą spodziewać się za to wizyty Książula. Kto przetestuje ten wynalazek, jeśli nie on?
Popularne
- Dziki Trener zapowiada pozwy? "Nie pomoże usuwanie postów"
- Co oznacza 67? Zagadkowa liczba opanowała internet
- Idealny produkt DRE$$CODE nie istn... Bagi pokazał własne gwiazdki na pryszcze
- Przemek Pro mocno o "szon patrolu"? "Przegrywy, które nigdy nie będą miały dziewczyny"
- Test pistacjowej musztardy. Final boss trendu?
- Edzio Rap przetestował kawiarnię Louis Viutton. "Jak smakuje bogactwo?"
- Test sosu do hot-doga o smaku Sprite'a. Czy to może być dobre?
- Kim jest DiscoAdamus SigmaBoy? Wywiad z gwiazdą TikToka
- Andziaks dała znajomym swoje mleko. Reakcja ją zaskoczyła