brownie

Jak uczcić dzień czekolady? Zrobić najpyszniejsze brownie z naszego przepisu!

Źródło zdjęć: © Pexels
Zofia WilczuraZofia Wilczura,12.04.2021 10:20

Czekolada doczekała się aż dwóch swoich dni w ciągu roku, a jeden z nich przypada właśnie na 12 kwietnia. Let's be real... Prawie każdy kocha ten przysmak, więc trzeba się dzisiaj odpowiednio przygotować do świętowania.

Przedstawiam wam absolutnie najlepszy (do tego bardzo prosty) przepis na czekoladowe brownie!

Potrzebujesz:

- kostkę masła

- 2 tabliczki gorzkiej czekolady

- 3 jajka

- 1/2 szklanki cukru (ew. 3/4 szklanki jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- szczypta soli

Najpierw należy roztopić kostkę masła w rondelku. Jeśli potrzymacie to masło trochę dłużej na ogniu (płyn zacznie być lekko brązowy i zacznie pachnieć podobnie do karmelu) to ciasto wyjdzie słodsze i będzie miało głębszy smak. Do masła wrzucamy czekoladę i czekamy aż masa będzie kompletnie rozpuszczona.

Następnie zdejmujemy rondelek z gazu, a w misce obok miksujemy cukier i jajka, aż powstanie puszysta masa. Gdy czekolada z masłem trochę ostygnie, wlewamy ją do miski z cukrem i jajkami (uważajcie żeby zawartość rondelka nie była zbyt gorąca, ponieważ jajka mogą się ściąć).

Następnie należy wmieszać do masy mąkę oraz szczyptę soli i miksować aż powstanie jednolita masa. Ciasto pieczemy w 160 stopniach C (najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu) przez ok. 30min w foremce 21cm x 28cm. Jeśli wasza foremka jest trochę większa - pieczcie trochę krócej, a jak mniejsza - trochę dłużej. Smacznego!

Jeśli wolicie czekoladę w formie płynnej nic straconego! Wpadnijcie tutaj i wypróbujcie nasze przepisy na czekoladowe napoje.

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 5
  • emoji ogień - liczba głosów: 4
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0