szakszuka

Najlepsze śniadanie prosto z Bliskiego Wschodu. Prosty przepis na szakszukę

Źródło zdjęć: © Pexels
Zofia WilczuraZofia Wilczura,27.04.2021 11:45

Szakszuka (dosłownie "mieszanka") to danie z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Składa się z jajek gotowanych na patelni w gęstym sosie z pomidorów, papryki i cebuli przyprawionych głównie kuminem. Jest jej niezliczona ilość wariantów, mój ulubiony, to ten wzbogacony bakłażanem i czosnkiem z dużą ilością orientalnych przypraw.

Do jej przygotowania potrzebujesz:

- 3-4 dojrzałe pomidory (możesz je zastąpić puszką pulpy pomidorowej)

- 1 czerwoną paprykę

- 1 bakłażan

- 1 cebulę

- 3 ząbki czosnku

- 4 jajka

- Oliwa, sól, pieprz, harrisa, kumin, ostra papryka, kolendra (użyj przypraw, które lubisz)

Wykonanie jest bardzo proste:

Na głębokiej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Jak już będzie zeszklona, dodaj przyprawy, pokrojoną paprykę i bakłażana (bakłażana dobrze jest pokroić wcześniej, posolić i po 20 minutach umyć aby stracił swoją goryczkę). Jak warzywa będą prawie miękkie, dodaj pomidory (obrane ze skóry) i duś około 15 minut. Dopraw do smaku, zrób 4 dołeczki i w każdy wbij jedno jajko. Gotuj razem na małym ogniu, aż jajka się zetną (nie mieszaj). Zajmie ci to ok. 10 min.

Podawaj prosto z patelni, posypane kolendrą lub natką pietruszki. Do tego kromka bułki lub innego ulubionego pieczywa i uczta gotowa. Smacznego!

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 5
  • emoji ogień - liczba głosów: 5
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0