tiramisu

Przepis na ultra proste Tiramisù, którym zaimponujesz swoim bliskim

Źródło zdjęć: © Pexels
Zofia WilczuraZofia Wilczura,20.04.2021 14:15

Czy wiedzieliście, że nazwa Tiramisù pochodzi od włoskiej frazy, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza „podnieś mnie”? Legenda głosi, że ten deser został wymyślony przez prostytutkę z regionu Treviso, aby podawać go klientom w domach publicznych. W dzisiejszych czasach jest to deser, który Włosi podają osobom, które chcą poderwać.

Składniki:

- podłużne biszkopty (cała paczka)

- 500g mascarpone

- 4 świeże jaja

- ½ szklanki cukru

- 1 shot Amaretto lub Baileys

- szklanka kawy espresso

- szczypta soli

- kakao do ozdoby

Zacznij od zrobienia kawy. Przelej espresso do szerokiego naczynia i odstaw do ostygnięcia. Gdy kawa ostygnie, dolej wybranego alkoholu. Białka i żółtka oddziel od siebie. Żółtka utrzyj z cukrem (aż powstanie jasna masa), a potem dodaj do nich mascarpone. Białka ubij na sztywną pianę (dodaj małą szczyptę soli, aby ułatwić sobie ten proces). Następnie wymieszaj delikatnie ubite białka z masą z mascarpone i żółtkami. Wybierz naczynie, w którym będziesz układał_a Tiramisù. Zacznij od namoczenia biszkoptów w kawie i ułożenia ich na spodzie naczynia. Następnie wyłóż masę z jajek i mascarpone. Kładź warstwy na zmianę aż skończą Ci się składniki. Ostatnią warstwą musi być krem, który na koniec posyp kakao. Gotowe!

Smacznego!

Co o tym myślisz?
  • emoji serduszko - liczba głosów: 5
  • emoji ogień - liczba głosów: 6
  • emoji uśmiech - liczba głosów: 0
  • emoji smutek - liczba głosów: 0
  • emoji złość - liczba głosów: 0
  • emoji kupka - liczba głosów: 0